ziton web

Inside story

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 6: Capidea og BWB partners) 

En stribe frasalg skal bane vejen for pengejagt hos de to mindre fonde Capidea og BWB Partners. Førstnævnte er efter tre salg inden for de sidste 12 måneder allerede i gang med at etablere sin tredje fond, mens BWB efter en omfattende restrukturering igen kan skimte en ny fond i horisonten. 

Der findes næppe et bedre tidspunkt for de hjemlige kapitalfonde at hente penge end netop nu.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har både Adelis, Axcel og Maj Invest for nylig rejst nye fonde med stor opbakning på relativt kort tid.

Nu kaster en af landets mindre fonde sig også ud i disciplinen, der for blot et par år siden kunne være lidt af en styrkeprøve.

Kapitalfonden Capidea, der blandt andet har en række velhavende erhvervsfolk såsom Lars Larsen og Velux-familien samt storbanken Nordea i ryggen, har i al hemmelighed skudt gang i sin pengejagt i forsøget på at etablere sin tredje fond siden opstarten for godt 10 år siden.

Capidea har da også haft travlt med at sælge virksomheder de seneste 12 måneder som forløber for den aktuelle fundraising, og senest afhændede man rejseselskabet Aclass til Maj Invest Equity. Forinden var både Union Engineering og Klokkerholm blevet solgt med ganske fornuftige afkast, der var med til at pynte gevaldigt på fondens samlede afkast.

Capidea har ellers været en af de fonde, der blev lanceret kort før finanskrisen, og derfor har en række af fonden og managing partner Erik Balleby Jensens investeringer været igennem den smalhals, der ramte dansk erhvervsliv over en bred kam i 2008.

Da man rejste sin anden fond i 2012, var det således også med en markant hjælpende hånd fra det statslige støtteorgan Dansk Vækstkapital, der med et tilsagn på godt 360 millioner kroner tegnede sig for halvdelen af den samlede kapital i Capideas anden fond.

De seneste exits har imidlertid givet mere optimisme både i fonden og blandt investorerne, og kombineret med den enorme investeringslyst blandt pensionskasser og velhavende familier står Capidea med rigtig gode kort på hånden.

En af de investorer, der forventer at bakke op om Capidea i tredje omgang, er erhvervsmanden Torben Hjort, der sammen med en række forretningspartnere blev mangemillionær på at sælge en aktiepost i sin cateringvirksomhed til kapitalfonden Altor.

”Via selskabet CatPen har vi været aktionærer i begge Capideas fonde, og vi har været meget tilfredse med rejsen. CatPen vil dog ikke foretage langsigtede investeringer, da en del af aktionærerne er oppe i årene, men jeg forventer at bakke op om Capidea i privat regi,” forklarer Torben Hjort, der i en årrække sad i fodboldklubben Brøndbys bestyrelse, og som ifølge seneste regnskab er god for et trecifret millionbeløb.

Reorganisering giver tro på fremtiden

Hos konkurrenterne i BWB Partners har man efter en omfattende oprydning i slutningen af 2015 både sikret sig tid og penge, så der igen er ro både i fonden og blandt investorer. Det ændrer dog ikke ved, at BWB Partners, der blev stiftet i 2005 og dengang hed Odin Equity, fortsat har en klar ambition om at etablere endnu en fond.

Og med et yderst succesfuldt salg af logistikvirksomheden SGL Logistics sidste sommer samt frasalget af en del af Qubiqa har fonden indtil videre leveret valuta for til både nye og gamle investorer, der var med til at give ledende partner Jacob Bergenholtz en livline i forbindelse med den omfattende restrukturering.

”Når vi ser tilbage på tiden efter reorganiseringen, har vi lavet tre rigtig fine exits, senest med Bach Composite Industry, der blev solgt ind i Jupiter Group, ligesom vi netop har overtaget aktiemajoriteten i Holmris Group. Så der har været høj aktivitet. Vi har fokuseret meget på arbejdet med porteføljen, hvor der er en række selskaber, der performer godt, samt et par sten i skoen,” siger Jacob Bergenholtz, der kom til det daværende Odin Equity Partners i 2006.

Han understreger samtidig, at BWB naturligvis ligesom alle andre kapitalfonde har et mål om på sigt at etablere endnu en fond, men man er indtil videre ikke gået i gang med en formel kapitalrejsning.

”Selv om vi har haft fokus på porteføljen siden omstruktureringen for halvandet år siden, er det klart, at vi også har en løbende dialog med vores investorer om næste skridt. Mulighederne for at hente kapital i øjeblikket er rigtig gode, men vi er tålmodige og har fortsat tid og penge til at vise baglandet, at vores virksomheder udvikler sig i den rigtige retning,” siger Jacob Bergenholtz.

Når BWB ikke har travlt nu, skyldes det formentlig også, at to af fondens mest succesfulde virksomheder, nemlig SSG og Ziton, så småt nærmer sig et salg. Især førstnævnte er højaktuel, da BWB allerede har tilknyttet Deloitte som rådgiver og netop nu er ved at afsøge markedet.

Flere fonde, som InsideBusiness har talt med, beskriver da også skadefirmaet som et solidt og veldrevet selskab, men hele salgsprocessen er pludselig blevet udfordret af engelske Agilitas, der med hjælp fra investeringsbanken ABG forsøger at finde en køber til selskabet Recover Nordic. Det norske selskab, der omsætter for over halvanden milliard kroner årligt, er også til stede herhjemme, og flere kilder beskriver over for InsideBusiness, at det vil være nærliggende først at købe Agilitas-virksomheden for derefter at kigge på en konsolidering via opkøb af eksempelvis SSG.

Servicerederi på vej mod salg

Også BWB-virksomheden Ziton er efterhånden blevet en attraktiv investering for fonden, og derfor er det ikke overraskende, at også det selskab står på spring til et ejerskifte.

Direktør i servicerederiet, Thorsten Jalk, der lever af at assistere de store vindmølleselskaber, har ligesom mange andre i branchen det store dilemma, at branchen præges af få, men meget store spillere som Dong og Siemens, der ofte er i stand til at lægge pres på de mindre leverandører.

”En af de helt store udfordringer i vores industri er, at man som underleverandør bliver meget afhængig af få store kunder, der i princippet kan sætte pres på priserne. Vi er dog i en niche, hvor vi er den førende aktør, så vi har de senere år arbejdet hårdt på i højere grad at blive en samarbejdspartner frem for en underleverandør. Det kræver stor fleksibilitet, da vi hele tiden skal være opmærksomme på kundernes behov og ønsker,” forklarer Thorsten Jalk.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har Ziton og BWB tidligere på året hyret Rothschild som finansiel rådgiver med henblik på at vurdere eventuelle henvendelser samt kigge på mulighederne for et salg lidt længere ude i fremtiden. Den internationale rådgiver har således ikke fået et decideret salgsmandat, men har fået til opgave at følge investeringen på samme måde, som eksempelvis Carnegie gjorde med Catacap-selskabet GSV, inden man for alvor gik i markedet.

”Jeg er naturligvis helt bevidst om, at vi har en ejer, der på et tidspunkt skal sælge os. Vi har været gennem en rejse med BWB, der har været tovholder på den restrukturering, vi har været igennem. Det har været hårdt arbejde, men jeg kan da godt forstå, hvis mange større fonde i dag anser os for at være en lækkerbisken,” siger Thorsten Jalk, der trods et plus på over 120 millioner kroner før skat og afskrivninger sejlede ud af 2016 med et underskud på bundlinjen, blandt andet på grund af  store renteomkostninger.

 

LÆS MERE

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 5: Via Equity og Gro Capital) 

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 4: EQT og Nordic Capital) 

Revisionshus fortsætter oprustning på M&A – Carnegie må igen afgive folk

Udenlandske giganter slås om EQT’s guldæg

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæde

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats