Bain tekst Bain & Company har blandt andet rådgivet norske FSN Capital i forbindelse med købet af Gram Equipment, der laver maskiner til produktion af is

M&A

Kapitalfondenes foretrukne rådgiver forudser endnu et travlt år 

2017 var på flere måder et historisk år for kapitalfonde verden over, men en voldsom mængde opsparet kapital tvinger fondene på opkøbsjagt. Sådan lyder meldingen fra Bain & Company, der er verdens førende rådgiver på området. Vi stiller skarpt på konsulenthuset og dets danske chef, Niels Peder Nielsen. 

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at tiderne er gode for kapitalfonde verden over. Mulighederne for at hente penge og sælge virksomheder er historisk gode, men fondene står over for et stigende pres for at bruge de mange milliarder, man har hentet de senere år. 

Sådan lyder konklusionen i den årlige rapport fra konsulenthuset Bain & Company, der er verdens førende rådgiver af kapitalfonde og blandt andet herhjemme har assisteret fonde som EQT, Nordic Capital, ligesom man senest hjalp norske FSN Capital med købet af industrivirksomheden Gram Equipment fra svenske Procuritas. 

Investorernes voksende begejstring for at poste milliarder i både hjemlige og udenlandske fonde stiller imidlertid også branchen over for den udfordring, at man i stigende grad presses til at investere penge i et marked, hvor priserne er historisk høje. 

Ifølge rapporten fra Bain betalte kapitalfonde globalt set en multipel på 11,2 gange driftsindtjeningen i opkøbte selskaber for at komme til magten, hvilket er historisk højt og tangerer niveauet fra før finanskrisen.  

Netop derfor er det altafgørende for kapitalfondene at lave et grundigt hjemmearbejde, inden man bruger milliarder på at opkøbe en virksomhed på baggrund af et historisk godt regnskab. 

Her kommer Bain ind i billedet. Siden etableringen i Danmark i 2007 har konsulenthuset med Niels Peder Nielsen i spidsen nemlig cementeret sin position som den førende rådgiver herhjemme, når en kapitalfond står over for at indlemme endnu et selskab i porteføljen. 

Og hvor 2017 blev endnu et år med både stigende priser og voksende aktivitet, tegner 2018 allerede nu også til at blive et travlt år for det diskrete konsulenthus. 

”Vi har oplevet betydelig PE-aktivitet i både Danmark og Norden i løbet af 2017. Der er god aktivitet i markedet, og det ser ud til at fortsætte i indeværende år, så vi ser fortrøstningsfuldt på 2018,” siger Niels Peder Nielsen.  

Han peger på, at netop kapitalfondene som kundegruppe udgør langt den største kundegruppe i konsulenthusets portefølje. 

”Globalt set fylder rådgivning af PE-fonde omkring en fjerdedel af vores samlede forretning, og det er et område, hvor vi er vokset betydeligt gennem årene. Herhjemme er markedet blandt andet blevet større, fordi der er kommet mange udenlandske fonde til,” siger han. 

Fakta

Bain & Company er et af verdens førende konsulenthuse.

Bain er en af verdens førende rådgivere af kapitalfonde og samarbejder blandt andet på nordisk plan med store fonde som EQT, Altor, FSN og Nordic Capital.

Bain & Company etablerede sin danske afdeling i 2007, som ledes af Niels Peder Nielsen.

Bain udgiver hvert år en rapport om markedet for kapitalfonde på globalt plan.

Den seneste rapport beskriver ikke overraskende stor aktivitet, men peger samtidig på, at fondene er under pres for at spendere nogle af de mange milliarder, man har hentet fra investorerne de senere år.

Travlt år forude 

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness tegner 2018 allerede nu til at blive et mindst lige så travlt år for både Bain, investeringsbankerne og ikke mindst fondene i år. 

Alene giganten EQT barsler med en række frasalg af blandt andet Huscompagniet, Flying Tiger og Nordic Aviation Capital, ligesom man med en spritny fond på 80 milliarder kroner i ryggen med al sandsynlighed skal foretage et par større opkøb herhjemme inden for de næste par år. 

Også konkurrenten Nordic Capital er ved at lægge sidste hånd på sin seneste fond, ligesom man for nylig hyrede de to internationale banker Jeffries og Citigroup til at sælge rederiet Unifeeder. Niels Peder Nielsen hæfter sig dog ved, at man hos Bain gennem de senere år har arbejdet intenst på at udvikle sit samspil med fondene, så man ikke blot bliver ringet op, når en virksomhed skal købes eller sælges. 

”Vores opgaver har ændret sig gennem årene i den forstand, at hvor vi for ti år siden oftest blev brugt i forbindelse med et køb eller et salg af en virksomhed, så er vi i dag i langt højere grad tilknyttet i hele ejerperioden, hvor vi hjælper fonden med at skabe værdi,” siger han og peger på, at især ét forretningsområde gennem de senere år har været med til at sikre markant vækst i forretningen. 

”Traditionelt har vi fokuseret på at lave såkaldt kommerciel due diligence. Her går vi ind og hjælper fondene i forbindelse med et opkøb, hvor vi vurderer den enkelte virksomheds position og muligheder i markedet, ligesom vi kigger på den konkrete virksomhed i forhold til mulighederne for at skabe geografisk vækst, ligesom vi analyserer sektoren indgående,” siger Niels Peder Nielsen og peger på, at man ved at følge de enkelte investeringer tættere som konsulent også begrænser sin risiko, så man ikke udelukkende bygger sin forretning på, at der skal sælges eller købes selskaber. 

Den strategi kan naturligt nok give pote i et marked som det nuværende, men bliver 2018 som eksempelvis de stille år, som branchen oplevede fra 2009, kan det vise sig som en risikabel strategi, da antallet af handler var stærkt begrænset. 

Flere afnoteringer lurer i horisonten 

Et af de områder, der for alvor har bidraget til øget aktivitet blandt kapitalfondene, er ifølge Bains rapport afnoteringer. Herhjemme har vi de senere år set en lind strøm af fonde og industrielle købere, der overtager børsnoterede virksomheder for i stedet at drive dem i fred og ro langt væk fra fondsbørsens søgelys.   

Senest er australske Macquaire med hjælp fra trekløveret ATP, PFA og PKA i gang med at købe telegiganten TDC af børsen, og sidste år var det amerikanske Hellman & Friedmann, der kastede deres kærlighed på den efterhånden noget ejerskabsomtumlede betalingsgigant Nets. 

Om flere andre børsnoterede selskaber vil følge de to giganter af børsen i år, er endnu usikkert, men flere rådgivere peger over for InsideBusiness på, at virksomheder som Matas og Nilfisk kunne være oplagte mål for kapitalfonde, der kan se en forretning i at overtage de to selskaber, hvis respektive aktier ikke just har haft den mest opmuntrende udvikling på børsen på det seneste. 

Et andet spil i dag 

Hos Bain & Company er man af den opfattelse, at konsulenterne rolle har ændret sig markant, i takt med at fondene ligeledes har justeret deres forretningsmodel. 

Da de første fonde med EQT og Axcel i spidsen begyndte at købe op herhjemme, skete det således ofte ud fra en model, hvor en stor del af gevinsten handlede om, hvorvidt man kunne gældsætte de enkelte virksomheder på den rette måde. 

I dag er opgaverne imidlertid helt andre, da langt hovedparten af både de nordiske og udenlandske fonde som oftest opkøber virksomheder med henblik på eksempelvis konsolidering eller yderligere ekspansion på nye markeder. 

”Hvor kapitalfondene i 1990’erne arbejdede ud fra en finansiel tankegang om, at man kunne optimere virksomhedernes gældstruktur, er det i dag andre opgaver, vi løser. I dag handler det i langt højere grad om at arbejde med ledelsen i de enkelte selskaber og skabe værdi ud fra operationelle forbedringer,” Niels Peder Nielsen. 

 

LÆS MERE

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Britisk fond øjner endnu et dansk supersalg