trackunit web

Inside story

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del IV: Via Equity og Gro Capital) 

De to specialfonde Gro Capital og Via Equity er begge oprettet med henholdsvis Danica og ATP i ryggen. Efter en række succesfulde frasalg har Via Equity fået PFA med som investor, og samme øvelse står Gro Capital nu over for. Især fondens køb af jyske Trackunit sammen med giganten Goldman Sachs er en investering, man har store forventninger til. 

ATP’s specialfond Via Equity er efter navneskifte og en udvidelse af investorkredsen nu for alvor klar til at stå på egne ben. Fonden, der blandt andet har stået bag succesfulde frasalg af først Nets og siden Frontmatec, fik i forbindelse med etableringen af Via Equitys tredje fond sidste år PFA med i ejerkredsen, men indtil videre har det været småt med opkøb.

Via Equity har således ikke foretaget en eneste investering i den seneste fond, men ledende partner John Helmsøe-Zinck mener ikke, det er et problem for fonden. Ofte vil investorerne bag en kapitalfond typisk kræve, at deres penge kommer hurtigt ud at arbejde, men sådan fungerer det ikke helt i Via Equity.

”Vi har lidt en anden struktur end mange andre fonde, da vi ikke får nogen profit af et management fee. Derfor brænder pengene ikke i lommen på os på samme måde, men det er da klart, at vi løbende har stor aktivitet i forhold til investeringer. Senest har vi ud over et opkøb til Envidan også foretaget et opkøb til Profit Software, så der sker hele tiden noget,” siger John Helmsøe-Zinck, der som en af de få herhjemme har valgt at lægge fondens afkast frem for offentligheden.

Ofte er det ellers lidt af en kamp at vriste brugbare tal ud af de hjemlige kapitalfonde, medmindre man er investor og har smidt et større millionbeløb i foretagendet.

Hos Via Equity har man imidlertid valgt at offentliggøre tallene i fondens regnskaber.

”Vi har valgt at lægge tallene frem. Vi har valgt en åben tilgang, så længe det ikke hæmmer vores konkurrenceevne. Vi har den holdning, at eventuelle fremtidige investorer jo alligevel får tallene at vide, hvis de går i dialog med os, og så kan vi lige så godt offentliggøre dem,” siger John Helmsø-Zinck, der kan glæde sig over, at Via Equitys anden fond indtil videre har leveret et solidt afkast, hvor investorerne har fået deres penge igen 2,6 gange.

Det tal skal dog ses i forhold til, at Via Equitys første fond, der blev rejst i 2007 og blandt andet indeholdt en række nystartede it-virksomheder, blev hårdt ramt af finanskrisen og kun lige knap har givet investorerne deres indskud tilbage.

Ny investor et godt match

Dengang hed Via Equity ATP Via Ventures, men i forbindelse med den seneste kapitalrejsning har fonden også ændret navn, blandt andet for at signalere, at man ikke blot er ATP’s forlængede arm. Samtidig har Via Equitys haft et klart mål om at sætte en streg under, at man ikke er en klassisk venturefond, der jagter it-startups, men i stedet en regulær kapitalfond, der satser på mere modne virksomheder.

At det lige var PFA, der kom med som investor i seneste fond, er ikke tilfældigt, set i lyset af at ATP og netop PFA gennem de senere år har foretaget en lang række investeringer sammen, ikke blot når det handler om eksempelvis ejendomme, men også i forbindelse med mere klassiske virksomhedsopkøb som investeringerne i henholdsvis FIH og Dong.

”Vi har været rigtig glade for at have ATP med som investor hele vejen igennem, men det var også vigtigt for os at signalere, at vi ikke nødvendigvis var fastlåst til ATP. Vi havde et ønske om at få en bredere platform, og derfor er det et perfekt match, at vi har fået PFA med som investor, da de to pensionskasser i forvejen har foretaget en række investeringer sammen,” siger John Helmsøe Zinck.

Store forventninger til miljøfirma

Trods en række fine frasalg de senere år, der har været med til at trække Via Equitys afkast i den rigtige retning, har fonden stadig et par ældre investeringer, som det indtil videre ikke har været muligt at sælge. Det gælder norske Adra fra 2006 samt Adform, der blev overtaget i 2010.

Der er dog alligevel blevet tyndet godt ud i Vias portefølje de sidste tre år, og en af de nyere investeringer, fonden og investorerne har store forventninger til, er cleantechvirksomheden EnviDan, der senest har fået foden indenfor på det norske marked. Det rådgivende ingeniørfirma, der blev opkøbt i efteråret 2015, beskæftiger sig blandt andet med miljøvenlige løsninger inden for spildevand, og selv om investeringen umiddelbart ligger et stykke fra investeringer som Nets og KMD, er der ifølge John Helmsøe-Zinck ikke tale om et strategiskifte.

”Da vi investerede i EnviDan, var det blandt andet, fordi selskabet opererer med en forretningsmodel, som vi i forvejen kendte en del til fra andre specialistkonsulentvirksomheder, dog fra software- og kommunikationsbranchen. Så selv om nichen med fokus på vand er ny, var der ikke tale om et stilskifte for os. Vi tror meget på industrien, og EnviDan har blandt andet købt op i Norge for også at udrulle forretningen der. Virksomheden udvikler sig rigtig fint, og ledelsen kigger allerede på yderligere vækstmuligheder,” siger han.

Konkurrent skal gennem samme øvelse

Hos konkurrenten Gro Capital, der blev stiftet med 1 milliard kroner i ryggen fra Danica Pension, står man nu over for samme øvelse, som Via Equity slap helskindet gennem for et år siden.

Som ledende partner Lars Dybkjær tidligere har løftet sløret for i InsideBusiness, går kapitalfonden med planer om at rejse endnu en fond, hvor man vil forsøge at åbne for andre investorer end udelukkende Danske Banks pensionskasse.

Indtil nu har man dog ikke officielt skudt gang i en egentlig pengejagt, men Gro Capital har købt flittigt op siden starten i 2014, og der er derfor grænser for, hvor længe man kan blive ved med at investere, før det bliver aktuelt at stable endnu en fond på benene.

Hvor Via Equity gennem årene har udvidet sin horisont og nu også investerer i andet end it-virksomheder, har Gro Capital indtil nu valgt at holde fokus på techsektoren, hvor man indtil videre har opkøbt fem virksomheder, der alle bevæger sig inden for dette område.

Investering med finansiel kæmpe

Gro Capitals investering i nordjyske Trackunit er indtil nu det selskab i porteføljen, der er løbet med det meste af opmærksomheden. Det skyldes, at Gro Capital i forbindelse med opkøbet af virksomheden overraskede mange ved at køre parløb med den amerikanske sværvægter Goldman Sachs, der investerede side om side med den danske fond.

Siden det opsigtvækkende makkerpar slog kløerne i techvirksomheden for godt 24 måneder siden, har Trackunit ekspanderet voldsomt, og direktør Jørgen Raguse peger på, at man især har store forventninger til det amerikanske marked.

”I USA har vi valgt at droppe samarbejdet med vores partner for i stedet at bygge vores egen organisation op fra bunden. Den slags tager tid, men vi tror på, at det skaber mere værdi for os på sigt. Vi er nu oppe på det niveau, vi var på med vores tidligere partner, og derfor iværksætter vi nu anden fase, hvor vi skal ekspandere yderligere,” siger Jørgen Raguse.

Han understreger, at det åbenlyst kræver store investeringer at få fodfæste på det amerikanske marked, når man som dansk virksomhed kommer med et ukendt brand og en historik, der ikke tillægges den store vægt blandt kunderne.

”Lige nu udgør det amerikanske marked omkring 10 procent af vores omsætning, men markedet er lige så stort som hele det europæiske, så vi ser store muligheder her,” forklarer Trackunit-direktøren, der har været en del af virksomheden siden 2001.

I første regnskabsår efter at Gro Capital og Goldman Sachs overtog selskabet, tjente Trackunit 58 millioner kroner før renter og afskrivninger, men Jørgen Raguse forventer en markant fremgang i indeværende år.

”Vi forventer en vækst på omkring 50 procent på EBITDA-niveau. Vi har virkelig trykket speederen i bund de sidste to år, for med to fonde i ejerkredsen bliver vi konstant tilskyndet til at udfordre status quo, hvilket skaber et kæmpe drive. Det er selvfølgelig ikke alle ansatte, der synes om det, men det ser vi som en naturlig udvikling, og over halvdelen af vores nuværende medarbejderstab er kommet til inden for de sidste to år,” påpeger Jørgen Raguse.

 

LÆS MERE

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 4: EQT og Nordic Capital) 

Revisionshus fortsætter oprustning på M&A – Carnegie må igen afgive folk

Udenlandske giganter slås om EQT’s guldæg

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæde

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats