Den svenske kapitalfond Altor har gennem længere tid holdt sig fra at springe på opkøbsbølgen herhjemme af frygt for at købe ind til priser, der er historisk høje.
Alligevel dukkede fonden op som trold af en æske, da man forleden kunne løfte sløret for, at Altor havde overtaget trykmaskinevirksomheden Tresu fra Erhvervsinvest.
Et indkøb til en pris, der ifølge InsideBusiness ligger på omkring 700-800 millioner kroner, hvilket må siges at være i den høje ende, men undervejs i salgsprocessen har Altor været overbevist om, at man kunne realisere det vækstpotentiale, som både Erhvervsinvest-chef Thomas Marstrand og Danske Banks corporate finance-division har lagt frem.
Der er da også brug for en succeshistorie hos Altor, der nu i mange år har trukket rundt på konkursen i OW Bunker.
Faktum er dog, at udviklingen i Altors danske selskaber ikke just har været opmuntrende på det sidste. Målt på resultatet før skat og afskrivninger, er der tilbagegang i tre af fondens fem danske investeringer, mens kapitalfondens nøgleinvestering i Norican bevæger sig sidelæns, blandt andet på grund af svigtende efterspørgsel fra det vigtige kinesiske marked, der først nu er ved at vende tilbage til tidligere tiders aktivitet.
I en nylig offentliggjort rapport fra ratingfirmaet Moodys fremhæves det da også, at Norican ganske vist er markedsleder i en nicheindustri, og at man formår at skabe en solid overskudsgrad, men den store usikkerhed på markedet er samtidig den helt store bekymring for selskabet og dets indtjeningsevne på længere sigt.
De udefrakommende faktorer rammer også kuldsejlede OW Bunkers søsterselskab Wrist Ship Supply, der primært oplever udfordringer i forhold til, at mange af proviantselskabets kunder er under et stigende økonomisk pres og derfor køber billigere varer end tidligere.
Hos Haarslev Industries, som man overtog fra BWB Partners i 2012, har der til gengæld været fremgang at spore de senere år, efter at selskabet i 2014 blev hårdt ramt af den økonomiske afmatning i Rusland, som er det vigtigste marked for det fynske industriselskab.
Til gengæld er der her ballade på de interne linjer, efter at Altor er raget uklar med selskabets tidligere direktør og nuværende medaktionær Claus Østergaard Nielsen, hvis far oprindelig grundlagde virksomheden.
Forhandler om total exit
Den pressesky erhvervsmand har gennem alle årene gjort en dyd af at undgå omtale, og han stiller stort set aldrig op til interview, selv ikke når virksomheden fremlægger sit årsregnskab. Og netop den lukkede facon har givet anledning til adskillige sværdslag med den svenske kapitalfond, der i sin tid betalte omkring 1 milliard kroner for Haarslev, der producerer udstyr til slagteindustrien.
Altor har nemlig haft et klart ønske om at modernisere virksomhedens arbejdsgange og kommunikation med omverdenen, blandt andet fordi Haarslev med årene har udviklet sig til en milliardforretning, ligesom Altor forventes at skulle sælge selskabet fra inden for en overskuelig fremtid.
Men her har forholdet mellem den sky arving og kapitalfonden altså slået gnister i en så alvorlig grad, at Claus Østergaard Nielsen først forlod direktørposten i selskabet i november blot for i februar måned også at forlade Haarslevs bestyrelse.
Hans exit som direktør skal ifølge InsideBusiness’ oplysninger ses som et naturligt led i et generationsskifte, men at blive smidt ud af bestyrelsen i et selskab, hvor man sidder på godt 17 procent af aktierne, er usædvanligt.
InsideBusiness erfarer da også, at bruddet langtfra foregik lige så venskabeligt, som man kunne have ønsket sig, og planen fra Altors side er nu at købe den mangeårige direktør og aktionær helt ud af selskabet for at få rene linjer.
Direkte adspurgt til striden med Claus Østergaard Nielsen er Altors danske chef, Søren Johansen, imidlertid noget mere fåmælt.
”Vi har haft et fint samarbejde, og vi ønsker ham alt det bedste,” lyder det fra Søren Johansen.
Norsk fond tester markedet
Akkurat som Altor ligger den norske konkurrent FSN Capital også inde med en række store danske virksomheder, der må forventes at være salgsmodne inden alt for længe.
En af dem er den jyske industrivirksomhed Skamol, der længe har været rygtet salgsklar. Efter en direktørskifte for nylig og en ny strategi er virksomheden dog ikke moden til et frasalg endnu.
Selskabet blev oprindelig købt fra danske Polaris i slutningen af 2012 med planer om at iværksætte en ambitiøs vækststrategi, men indtil videre har resultaterne ladet vente på sig. Bundlinjen har således bevæget sig sidelæns i FSN’s selskab, men når en exit inden for de kommende år alligevel virker realistisk, skyldes det primært, at den norske fond har vokset sig betydelig større de senere år, hvorfor den 100 år gamle danske virksomhed ikke rigtig passer ind i porteføljen længere. Samtidig ejes Skamol via FSN’s tredje fond, der blev rejst i 2008 og derfor optimalt set skal realiseres inden for de kommende år.
Skamols nye direktør, Karsten Lundgaard, der tiltrådte tidligere på året, understreger, at man hos virksomheden på Nykøbing Mors nu har fastlagt en ny strategi, der skal sikre koncernen den længe ventede vækst.
”Helt konkret skal vi tættere på vores kunder. Derfor deler vi forretningen op, så vi kan skabe en organisation, der er tæt på kunderne. Vi vil fokusere på to hovedområder, nemlig byg og industri ligesom vi deler vores fokus op i særlige regioner,” forklarer Skamol-direktøren, der erkender, at der sandsynligvis kommer til at gå lidt tid, før man for alvor kan høste gevinsten ved den nye strategi og de mange investeringer i blandt andet en ny fabrik.
Han fremhæver dog, at der fra ejerkredsens side indtil videre har været stor tålmodighed, selv om kapitalfonde jo som udgangspunkt køber en virksomhed med henblik på at sælge den videre.
”Vi mærker ikke noget pres i dagligdagen, og tanker om, hvorvidt vi skal skifte ejer på et tidspunkt ude i fremtiden, fylder ikke noget i vores hverdag. Vores fokus er at føre strategien ud i livet og sørge for, at vi får skabt vækst og samtidig udnyttet vores kapacitet bedst muligt,” siger Karsten Lundgaard.
Ud over sonderingerne om Skamols fremtid har FSN også gennem længere tid kørt parløb med investeringsbanken FIH, der har undersøgt markedet for en køber til den ekspansive bagerkæde Lagkagehuset, der ejes via samme fond som Skamol. Den proces er imidlertid sat på midlertidigt standby, idet flere af de interesserede købere har udtrykt et klart ønske om at få bedre indsigt i, hvordan kædens udenlandske ekspansion i England forløber.
Børskandidater i støbeskeen
De tre største investeringer i FSN’s nuværende portefølje er naturligt nok dem, der er mest fokus på fra både rådgiveres og andre fondes side. Det gælder især it-virksomhederne EET og Netcompany, der begge har været ejet af andre danske fonde tidligere, hvor EET har haft Capidea som ejere, mens kapitalfonden Axcel i en årrække sad på aktierne i Netcompany, inden firmaets tre stiftere købte virksomheden tilbage.
Begge firmaer anses som klare børskandidater ikke blot på grund af deres størrelse, men også fordi det efterhånden er svært at se andre fonde eller industrielle købere vride yderligere ud af de to selskaber.
Hos EET, som FSN opkøbte i begyndelsen af 2015 med hjælp fra revisionshuset Deloitte, var 2016 ikke helt på niveau med det foregående år. Alligevel blev det dog til det næstbedste driftsresultat nogensinde. Direktør John Thomas hæfter sig dog ved, at indeværende år allerede nu tegner til at blive et skelsættende år for den danske virksomhed, der er en af verdens førende inden for distribution af teknologiprodukter, herunder it-produkter.
”Vi forventer, at vi kommer til at lave vores bedste resultat nogensinde i år. Det er det, vores budget stiler efter, og indtil videre følger vi det budget. Det er klart, at når man som os er ejet af en kapitalfond, er man til salg hver dag. Og især med de høje værdiansættelser, vi oplever i øjeblikket, kan det måske være fristende med en hurtig exit. Det fylder dog ikke noget for os, vi koncentrerer os om at drive forretningen,” lyder det fra John Thomas.
Fra flere sider har EET været udråbt til at være en oplagt børskandidat, og John Thomas understreger da også, at en børsnotering på sigt kan være en spændende mulighed for EET.
”Vi har et børsmarked herhjemme, der er helt åbent for tiden. Men det kræver en høj markedsværdi, ellers giver det ikke nødvendigvis mening i forhold til et direkte salg. Samtidig har vi de senere år oplevet, at man tidligere fik en højere pris ved en børsnotering. Det gap er blevet indsnævret markant de senere år,” forklarer EET-direktøren.
It-firma stormer frem
Mens EET stadig har lidt tid for sig til virkelig at få fart på forretningen, så stormer it-virksomheden Netcompany frem.
Da kapitalfonden Axcel oprindelig forsøgte at sælge virksomheden, var det blandt andet tvivl om selskabets grundlæggende forretning samt afhængigheden af de tre stiftere, der betød, at køberne ikke stod i kø. Den tvivl er i dag fuldstændig forsvundet, efter at FSN i slutningen af 2015 snuppede it-selskabet i en stærkt konkurrencepræget proces, der var styret af Handelsbanken.
Selv om man umiddelbart ikke kan aflæse den store fremgang i Netcompanys overskud i regnskabet for 2016, er tallene præget af de mange omkostninger i forbindelse med den norske kapitalfonds opkøb.
Realiteterne er, at Netcompany stormer frem og også i år kommer til at vokse massivt både på top- og bundlinje, blandt andet takket være et større opkøb i Norge, hvor man i slutningen af 2016 overtog konsulentvirksomheden Mesan. Alene fra 2015 til 2016 voksede Netcompanys omsætning til knap 900 millioner kroner, ligesom antallet af ansatte steg massivt, og dermed styrer Netcompany direkte mod at blive FSN’s første børsnotering herhjemme.
Med et EBITDA-resultat, der i indeværende år forventes at blive på over 300 millioner kroner er selskabet således en oplagt kandidat til fondsbørsen. Selskabets ledelse og FSN har da også i al hemmelighed hyret investeringsbanken FIH som såkaldt IPO-rådgiver i forsøget på at kortlægge mulighederne for en notering i løbet af 2018.
Det har trods gentagne forsøg ikke været muligt at få en kommentar fra Netcompanys ledelse, hvor hverken direktør Andre Rogaczewski eller formand Carsten Gomard er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.
LÆS MERE
Kapitalfonds detailkæde vil snuppe Berlingskes topchef – mediehus truet af ledelseskaos
Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe
Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats
Regeringen klar til at skyde TV2-salg igang
Tidligere Axcel-folk går sammen om nyt eventyr