EFD web

Inside story

Her er kapitalfondenes varmeste salgsemner 

En stribe kapitalfonde står i kø for at udnytte det brandvarme marked og sælge ud af porteføljen. Vi løfter sløret for fondenes salgsplaner og ser nærmere på, hvor investorerne kan se frem til et solidt afkast. 

En række kapitalfonde har købt voldsomt op herhjemme de senere år, og derfor skal der naturligt nok også sendes nogle selskaber den anden vej. Lige nu er efterspørgslen på gode selskaber nemlig historisk høj, og mange fonde øjner derfor muligheden for at sælge fra og sikre et stærkt afkast til både sig selv og investorerne. 

Hvor nogle forsøger at udnytte muligheden for at sælge virksomheder i porteføljen fra efter kun ganske få års ejerskab, lurer andre på en oplagt mulighed for at afhænde en eller flere af de selskaber, man har haft liggende lige lovlig længe på bøgerne, men som først nu igen er omsættelige. 

Det afkast, de forskellige fonde kan skimte i horisonten, er derfor vidt forskelligt, og hvor nogle virkelig har grund til at glæde sig, må andre tage til takke med blot at redde sig nogenlunde tørskoet i land. 

Blandt sværvægterne er svenske EQT og fondens danske kontor med Mads Ditlevsen i spidsen, der efter flere års hidsige opkøb herhjemme nu gør klar til at sælge hele tre af fondens selskaber, nemlig Huscompagniet, Flying Tiger og ikke mindst Nordic Aviation Capital. Trods få års ejerskab tegner alle tre selskaber til at sikre EQT og fondens investorer et ganske fornuftigt afkast.  

Det er dog hos en af branchens mindre aktører, at investorerne for alvor kan sætte næsen op efter et afkast ud over det sædvanlige. 

Erhvervsinvest har leveret flotte afkast 

Den danske kapitalfond Erhvervsinvest med blandt andet Danica Pension, Nykredit og AP Pension i ryggen har gennem årene haft ry for at leve en noget tilbagetrukket tilværelse. Ikke desto mindre har fonden og ledende partner Thomas Marstrand flere gange været i stand til at levere afkast, der har fået flere til at spærre øjnene op.  

På forunderlig vis er det gentagne gange lykkedes fonden og Marstrand at købe hensygnende og uønskede selskaber og siden sælge dem med solid gevinst. Sidste år var det salget af Damolin og Tresu, der var med til at sikre Erhvervsinvest et mere end godkendt afkast, og nu er det så den sjællandske virksomhed European Freeze Dry (EFD), der er udset til at blive fondens næste store guldkalv. 

Virksomheden blev købt for blot to et halvt år siden for omkring 30 millioner kroner af DLG, der hellere end gerne vinkede farvel til det uønskede forretningsben. Nu skal virksomheden så sælges med hjælp fra revisionshuset Deloitte og rådgiverens nye ledende partner, Peter Olesen, for omkring en kvart milliard kroner. Et salg, der endnu en gang sætter en tyk streg under Erhvervsinvests særegne evne til at opsamle selskaber, som mange andre går en bue uden om. 

Ledende partner i Erhvervsinvest ønsker ikke at kommentere, hvorvidt fonden har planer om at sælge, men understreger, at han er meget tilfreds med udviklingen i virksomheden. 

”2016 var et år, hvor alt klappede for EFD. 2017 bliver ikke helt på samme niveau, men derfor er vi stadig rigtig godt tilfredse med udviklingen i virksomheden. Vores erfaring er, at mindre virksomheder, som ikke er en del af kerneforretningen, ikke altid får den påkrævede opmærksomhed i en stor koncern, hvor vi derimod har stort fokus på hver enkelt af vores selskaber i porteføljen, siger han. 

Fond klar til første frasalg 

Mens Erhvervsinvest gennem de senere år flere gange har vist sin evne til at skabe lukrative frasalg ud af stort set ingenting, har svenske Adelis fortsat sin første danske exit til gode. Med tidligere 3i-partner Steffen Thomsen i spidsen har fonden de senere år været særdeles aktiv herhjemme med talrige opkøb, ligesom man for under et år siden stablede sin anden fond på benene med et samlet tilsagn på 4 milliarder kroner. 

Dermed har Adelis med hjælp fra blandt andet pensionskassen PKA på ganske kort tid vokset sig lige så stor som landets største kapitalfond Axcel, men indtil videre det dog været småt med frasalg fra Steffen Thomsens hånd. 

Det ser dog ud til at ændre sig, for Adelis er netop nu ved at gøre klar til at sælge it-virksomheden IT Relation, der blev skabt ved en sammenlægning af tre digitale selskaber i sommeren 2016. Siden er flere andre opkøb kommet til, og så sent som i denne uge overtog Adelis virksomheden IT-afdelingen A/S, der samlet set er det syvende selskab i koncernen. 

Samlet set har Adelis nu brugt omkring en halv milliard kroner på at samle de mange it-selskaber til én stor koncern, der i det netop offentliggjorte regnskab kan fremvise en indtjening før renter og afskrivninger på 75 millioner kroner. Set i lyset af den gode udvikling har den svenske kapitalfond hyret revisionshuset PwC’s corporate finance-afdeling til at afsøge markedet for en køber til it-virksomheden, der i bedste fald kan indbringe kapitalfonden og dens investorer et yderst godkendt afkast på meget kort tid. 

Adelis købte oprindelig de tre it-firmaer i sommeren 2016, så hvis det lykkes PwC at finde en egnet køber, kan kapitalfonden og dens investorer se frem til at få deres investering fordoblet på mindre end to år. 

Sædvanen tro har Steffen Thomsen umiddelbart ikke nogen kommentarer til fondens salgsproces, men han hæfter sig ved, at Adelis’ it-investering rummer et stort potentiale. 

”Vi har opkøbt og fusioneret i alt syv virksomheder på under to år, og det er indtil videre gået rigtig fint. Der er fortsat meget at gøre i selskabet, men vi mener, vi har skabt en rigtig god platform, der er gået fra at være en lokal spiller til en landsdækkende aktør,” siger han. 

Barsler med flere frasalg 

En anden kapitalfond, der endnu har en exit til gode, er danske Catacap, der netop nu er i gang med at lægge sidste hånd på sin anden fond. 

Fonden forsøgte sidste sommer at sælge materieludlejningsvirksomheden GSV med hjælp fra Carnegie, men trods en kraftig vækst de senere år lykkedes det ikke at få solgt selskabet. I stedet sætter Catacap nu sin lid til busselskabet Handicap-Befordring, der i et dugfrisk regnskab sætter en streg under, at man igen er kommet op i gear efter en kaotisk start. 

Catacap betalte oprindelig omkring 170 millioner kroner for at fusionere den oprindelige virksomhed med konkurrenten Colum-bus A/S, og selv om den første tid bød på massive udfordringer med at få smedet de to selskaber sammen, viser seneste regnskab for 2017 et overskud på 34 millioner kroner før renter og afskrivninger. Formand i Handicap-Befordring Sonny Nielsen understreger imidlertid over for InsideBusiness, at man har yderligere ekspansion i tankerne. 

”Vi har fået rigtig god styr på vores kørsel og vores planlægning, og samtidig har vi ekspanderet kraftigt de senere år, så vi nu er en landsdækkende virksomhed. På sigt er udlandet bestemt en mulighed, men det vil nok kræve et opkøb, da det er vanskeligt at starte helt fra scratch,” siger formanden og peger på, at man ud over udlandet også kigger på andre forretningsområder. 

”Lige nu har vores busser en del spildtid i løbet af en dag. Den tid kunne sagtens bruges fornuftigt på andre opgaver, eksempelvis på at transportere patienter rundt. Det er en mulighed, vi kigger aktivt på,” siger Sonny Nielsen. 

Ud over busselskabet samt det fejlslagne salg af GSV kigger Catacap og ledende partner Vilhelm Hahn-Petersen også på mulighederne for at sælge fondens elektronikvirksomhed Lyngsoe System.  

Kapitalfonden opkøbte oprindelig den nordjyske virksomhed i forbindelse med et generationsskifte, og selv om selskabets indtjening ikke er tordnet i vejret, kan kapitalfonden sandsynligvis også her se frem til et ganske tilfredsstillende afkast, såfremt man med hjælp fra Deloittes corporate finance-team finder en køber, der vil betale 300 millioner kroner eller mere for Lyngsoe. 

Giganter udnytter det gode marked 

Blandt de store nordiske fonde er det især norske FSN’s forestående børsnotering af it-kometen Netcompany, der for alvor ser ud til at kunne blande sig blandt de bedste exits i 2018.  

Fonden med den danske chef Thomas Broe-Andersen købte oprindelig selskabet af de tre stiftere for godt 2 milliarder kroner, og selv om der endnu ikke foreligger en pris på selskabet, forventer flere rådgivere, at Netcompany meget vel kan få en børsværdi på 6-7 milliarder kroner, når virksomheden gør sin entré på børsen inden sommerferien. 

Også EQT og fondens mange danske investorer ser ud til at kunne glæde sig over særdeles godkendte afkast ved de forestående salg af henholdsvis Huscompagniet og Nordic Aviation Capital, ligesom det tidligere problembarn Flying Tiger under tidligere Berlingske-chef Mette Maix igen ser ud til at have fundet momentum. I modsætning til EQT’s anden store danske detailinvestering, Top-Toy, har man i fonden aldrig været decideret bekymret for Flying Tiger, da man modsat Top-Toy købte sig relativt billigt ind, set i forhold til hvad selskabets indtjening er i dag. 

Samtidig med at EQT har travlt med at udnytte de gode salgsmuligheder i dagens marked, vil også konkurrenten Nordic Capital forsøge at lave en tiltrængt exit på dansk jord. I slutningen af 2017 hyrede fonden således de to giganter Citigroup og Jeffries til at sælge rederiet Unifeeder, der efter nogle svære år med modvind på markedet og tilbagegang på det vigtige russiske marked igen er i god gænge. Rederiet vil ifølge InsideBusiness’ oplysninger præsentere sit bedste resultat nogensinde om nogle måneder.  

Det store spørgsmål er nu, om Nordic Capital med hjælp fra sine to rådgivere kan finde et tilstrækkeligt antal interesserede købere, der kan være med til at presse prisen på Unifeeder op i et leje, hvor Nordic Capital og fondens investorer kan få et hæderligt afkast på en investering, der indtil for nylig tegnede til at blive lidt af en hovedpine. 

 

LÆS MERE

Kapitalfond vil spinde guld på advokaternes bibel

Sky kapitalfond brænder fingrene på danske milliardsats 

Dansk profil fortid i international kapitalfond

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser