Joe Juice Ros torv

Inside story

Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer

Kriseramte Joe & The Juice har lån for over 1 milliard kroner til SEB og Vækstfonden, der forfalder næste sommer. Koncernen har ikke pengene og forude venter hårde forhandlinger, der kan tvinge ejerne til lommerne atter en gang og komme med ny kapital.

Pengene fosser ud af kassen hos det danske væksthåb Joe & The Juice i en sådan grad, at koncernen og dens ejere nu står over for nogle svære forhandlinger med kreditorerne.

Efter et tab på 233 millioner kroner før skat alene i 2021 har den tidligere så fremadstormende kæde tabte godt 1,2 milliarder kroner siden 2018, og de store underskud har sat selskabet i en yderst klemt økonomisk situation.

Kædens ejere i form af blandt andre kapitalfondene General Atlantic og svenske Valedo har da også flere gange været tvunget til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under juicekæden i et forsøg på at bevare det gode forhold til storbanken SEB, der har over 1 milliard kroner i klemme i selskabet.

Det er blandt andet en dyr ekspansion i USA kombineret med effekterne af covid-19, der har sendt Joe & The Juice i knæ, og sidste år måtte kædens ejere igen til lommerne, idet der i alt blev skudt 300 millioner kroner i virksomheden.

Heraf kom 100 millioner kroner fra eksisterende ejere, mens den resterende kapital blev leveret af blandt andre Ægyptens rigeste mand, Nassef Sawiris.

Selv efter den kapitalindsprøjtning må økonomien i Joe & The Juice fortsat betegnes som anstrengt. Det lægger ledelsen i selskabet ikke skjul på i noterne til årsregnskabet, hvor der tages forbehold for ”going concern”.

Her peger man blandt andet på gælden til juicekoncernens kreditorer, herunder SEB og Vækstfonden, der har henholdsvis godt 1 milliard og 75 millioner kroner i klemme, som forfalder næste år. Og i skrivende stund har man ikke midlerne til af refinansiere gælden, hvorfor man nu er i dialog med kreditorerne.

Koncernen forventer ikke at generere tilstrækkelig likviditet fra driften til at opfylde denne forpligtede tilbagebetaling. Ledelsen har derfor indledt drøftelser med banksyndikatet om udskydelse af tilbagebetaling.

”På baggrund af disse drøftelser og en vurdering af koncernens markedsværdi forventer ledelsen et positivt resultat af drøftelserne, eller at det lykkes at finde alternative finansieringskilder, hvor forhandlinger slår fejl,” skriver ledelsen i Joe & The Juice anført af tidligere Valedo-partner Thomas Norøxe.

Koncernen hæfter sig dog ved, at man i år ikke forventer at bryde lånebetingelser med kreditorerne, og direktør i kæden Thomas Norøxe skriver i en mail til InsideBusiness, at han ikke ser nogen grund til at være nervøs over Joe & The Juices finansielle situation.

“Vi er ejet af en kapitalfond, og ligesom andre virksomheder under samme form for ejerskab er løbende fornyelse af vores lånefinansiering en helt naturlig del af vores forretning. Der er et år til at forny et lån, og derfor er vi også – i god tid – i en fin dialog om en ny aftale. Vi forventer en forlængelse i nærmeste fremtid. I øvrigt rejste vi sidste år kapital øremærket til vækst, og disse midler investerer vi nu i nye butikker. Vi har for nuværende ingen planer om at bede investorerne om yderligere kapital,” skriver han.

Sagen kort

Væksthåbet Joe & The Juice har siden 2018 tabt over 1 milliard kroner på bundlinjen.

Selskabets gæld forfalder næste sommer, men koncernen er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at opfylde disse forpligtelser.

Joe & The Juice har derfor indledt dialog med kreditorerne, herunder Vækstfonden og SEB, der har over 1 milliard kroner til gode.

Koncernens ejerkreds, der blandt andre tæller kapitalfondene General Atlantic og Valedo, har flere gange været tvunget til at skyde friske penge i koncernen og kan meget vel blive nødt til at gøre det igen.

Har været på kant med kreditorerne

Det fremgår dog af regnskabet, at Joe & The Juice to gange tidligere ikke har været i stand til at overholde sine lånebetingelser og dermed været i såkaldt covenant breach. Her er det især interessant at bemærke, at det skete i henholdsvis begyndelsen af 2019 og 2020, altså før covid-19 ramte og tvang kæden til at lukke mange af sine juicebarer rundtomkring i verden.

Regnskabet fra koncernen tegner således et billede af en virksomhed, der har satset voldsomt på især en amerikansk ekspansion og derfor har opbygget nogle ganske betydelige forpligtelser både over for kreditorer og udlejere.

I regnskabet for 2021 fremgår det således, at man alene sidste år betalte over 170 millioner kroner i renter til blandt andre SEB, ligesom man betalte leasingomkostninger på 150 millioner kroner, hvilket primært dækker over husleje for de mange juicebarer overalt i verden.

Trods den trængte økonomi og udsigten til hårde forhandlinger er man hos Vækstfonden ikke bekymret over engagementet i Joe & The Juice, selv om den statslige investor ikke ønsker at udtale sig nærmere om dialogen med selskabet.

”Joe & The Juice er en dansk forankret virksomhed med globalt potentiale. Virksomheden har et stærkt brand og koncept, der skiller sig ud på det voksende globale food & beverage-marked. Virksomheden har også bevist, at det har kunnet lade sig gøre at udvikle og ekspandere konceptet yderligere ude i verden. Det kræver kapital og tålmodighed at vækste, og derfor er det langtfra ualmindeligt at se, at vækstvirksomheder har underskud i kortere eller længere perioder – derfor er der brug for tålmodige og langsigtede investorer,” skriver Jonas Kristiansen, senior director i VF Udlån via investorens presseafdeling.

Han skriver samtidig, at de senere års massive tab og finansielle udfordringer ikke har smittet af på Vækstfondens meget positive syn på den danske juicekoncern.

”Mange danske virksomheder oplever i denne tid stadig efterdønningerne af coronakrisen samt urolighederne på det globale marked – inflation, krigen i Ukraine m.m. – hvor investorerne er blevet mere forsigtige de seneste 12 måneder, og hvor det kan være sværere for virksomhederne at skaffe kapital, men i Vækstfonden ser vi stadig positivt på fremtidsudsigterne for Joe & the Juice,” skriver han.

Kapitalfond brænder fingrene

Ligesom finansieringen af Joe & The Juice har været lidt af en udfordring for Vækstfonden og SEB, har også amerikanske General Atlantics (GA) investering i virksomheden indtil videre været en gedigen skuffelse.

Da den amerikanske kapitalfond købte sig ind i juicekoncernen i efteråret 2016, skete det efter flere år med flotte vækstrater og en vellykket ekspansion, men herefter begyndte tingene hurtigt at gå skævt for virksomheden, der fortsat har stifter Kaspar Basse i ejerkredsen.

Det eksisterende netværk af barer viste sig hurtigt ude af stand til at understøtte kædens hidsige vækst finansielt, hvorfor man i stigende grad måtte basere de mange nye butiksåbninger på dyr bankgæld. Derfor fremstår koncernen i dag langtfra lige så attraktiv som tidligere.

Men for svenske kapitalfond Valedo er situationen en helt anden. Den svenske fond ejer således stadig en mindre post i selskabet, men har takket være GA’s opkøb fået mangedoblet sin oprindelige investering, der fortsat står som en af fondens bedste til dato.

 

Læs mere

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 milliarder kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie