mette maix web

Inside story

Kapitalfonds detailkæde vil snuppe Berlingskes topchef – mediehus truet af ledelseskaos

Kapitalfonden EQT’s detailvirksomhed Flying Tiger har udset sig Berlingske-topchef Mette Maix som ny direktør i spidsen for den kriseramte detailvirksomhed, men mediehusets ejer, De Persgroep, har på ingen måde lyst til at slippe sin øverste chef. Situationen er kritisk for Berlingske, der for blot en uge siden mistede sin kommercielle direktør.

Kapitalfonden EQT er med sin investering i den tidligere detailkomet Flying Tiger kommet i modvind, men nu har fonden udset sig en topchef, der igen skal sætte skub i kædens ambitiøse vækstplaner.

InsideBusiness erfarer således fra en række kilder med indgående kendskab til processen, at Flying Tiger og EQT i skrivende stund er i fremskredne forhandlinger med topchef i Berlingske Media, Mette Maix, med henblik på at snuppe den forhenværende Føtex-direktør.

Maix har mere eller mindre sagt ja til den potentielt lukrative stilling og forventes at starte efter sommerferien, men Berlingskes ejere er ikke meget for at slippe hende.

Mette Maix har blot siddet for bordenden i Berlingske-koncernen i lidt over et år, og koncernens belgiske ejer, De Persgroep, er ikke indstillet på at lade direktøren smutte i skrivende stund. Mediehuset har nemlig for nuværende ikke en afløser klar i baghånden, så nu er øvelsen at trække tiden, indtil man har en klar plan for, hvem der skal efterfølge Mette Maix.

Samtidig er den belgiske koncerns ekspansion i den danske mediebranche i høj graf bundet op på netop Mette Maix, der blev hentet fra en stilling som direktør i Føtex i februar sidste år.

De Persgroep har da også hidtil haft et klart mål om offentligt at signalere, at man ikke har købt sig ind på det danske mediemarked for sjov. Senest for nogle uger siden var Mette Maix selv på banen, da hun offentligt meldte sig klar til kampen om at sikre sig ejerskabet af TV2. Det skete, kort tid efter at InsideBusiness havde løftet sløret for, at regeringen er begyndt at invitere investeringsbanker indenfor for at få deres bud på, hvordan den statsejede kanal kan sælges fra.

Da Maix i sin tid blev ansat, skete det med hjælp fra headhunteren Russell Reynolds, og flere kilder forventer ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at det velanskrevne rekrutteringsfirma igen bliver tilknyttet opgaven, eventuelt med henblik på at kontakte nogle af de kandidater, man havde kig på, da Mette Maix oprindelig landede sin stilling i Berlingske.

Flying Tigers tilbud til Mette Maix kommer yderligere ubelejligt for De Persgroep, idet koncernens CCO, René Brøchner, i sidste uge sagde sin stilling op i mediehuset efter blot otte måneder.

Brøchners exit kom ifølge InsideBusiness’ oplysninger efter længere tids ophedede diskussioner internt i Berlingske-toppen om den fremtidige strategi, hvor det blev klart for enhver, at Brøchner og Mette Maix kommer fra to vidt forskellige brancher. Maix har således sin spidskompetence inden for detail, mens Brøchner har brugt det meste af sin karriere i teleindustrien, og det kom til udtryk i nogle meget forskellige opfattelser af, hvordan man skulle drive Berlingske fremover.

Ydermere har skilsmissen mellem BT og Berlingske givet anledning til konflikter. For da BT fusionerede med Metroexpress og skabte det nye selskab BTMX, fjernede det en stor del af René Brøchners ansvarsområde. Siden har tonen mellem de to tidligere koncernforbundne parter været overraskende hård, erfarer InsideBusiness.

Svagt salg giver problemer

Indtil videre satser Flying Tiger på, at Mette Maix kan tiltræde som øverste chef for kæden efter sommerferien, men det afhænger dog af, hvordan forhandlingerne med Berlingskes belgiske ejer lander.

Sikkert er det dog, at EQT’s kæde med formand Vagn Sørensen og den midlertidige topchef, Michael Hauge Sørensen, arbejder stålsat på at få løst kædens ledelsesvakuum, efter at man fyrede direktør Xavier Vidal i begyndelsen af januar måned. Michael Hauge Sørensen slog dengang fast over for InsideBusiness, at hans rolle som direktør i Flying Tiger kun skal betragtes som midlertidig.

Kæden har dog akut brug for en langsigtet løsning, da Flying Tiger efter mange års voldsom vækst pludselig blev ramt af uventet tilbagegang sidste år. Et af kædens alvorligste problemer er, at salget i de eksisterende butikker og på de mere modne markeder i eksempelvis Norden enten viser tilbagegang eller kun minimal vækst.

Her opfattes Mette Maix som den helt rigtige person til at få kæden ud af det nuværende dødvande, da hun trods sin nuværende stilling er mere hjemmevant i detailbranchen. Maix har således både været kædedirektør i SuperBrugsen og marketingdirektør i Tesco i Slovakiet samt direktør for Føtex, inden hun kom til Berlingske i begyndelsen af 2016.

Formand kender EQT

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Flying Tiger. Her meddeler kommunikationsfirmaet Impact, der står for kædens kommunikation, efter at man for nylig opsagde selskabets presseafdeling, at Flying Tiger ikke har nogen kommentarer til, hvorvidt man har en ny direktør på plads.

Heller ikke Berlingske-direktør Mette Maix har nogen kommentarer til InsideBusiness’ oplysninger, mens det ikke har været muligt at få en kommentar fra mediehusets formand, Kim Graven-Nielsen. Berlingske-formanden var i en årrække direktør i den jyske flygigant Nordic Aviation Capital, der i august 2015 blev overtaget af netop EQT i en opsigtvækkende handel, der værdisatte selskabet til omkring 20 milliarder kroner.

LÆS MERE

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats

Besynderligt køb af Børsen – Mediegigant i skjult opgør med ærkerivalen Berlingske 

Regeringen klar til at skyde TV2-salg igang