Den alvorlige krise hos legetøjskæden Top-Toy ser ud til at gøre ondt på en række af de hjemlige storbanker, der i alt har lånt knap 1,6 mia. kr. til den udfordrede koncern.
For ganske nylig måtte Nykredits bankforretning nedskrive med over 50 mio. kr. alene på grund af modgangen hos Top-Toy, der siden kapitalfonden EQT’s køb af kæden har været i massiv modvind både på grund af interne forhold samt ændrede markedsforhold og stigende konkurrence.
Ifølge seneste regnskab fra Top-Toy har koncernen samlet set gæld for knap 1,6 mia. kr., og det beløb er steget med over 200 mio. kr. på blot et år.
Top-Toy kæmper samtidig med svigtende indtjening og stigende konkurrence fra internethandel og landets supermarkeder, der ofte dumper priserne på legetøj.
Senest var EQT nødt til at stille en kreditfacilitet på 250 mio. kr. til rådighed for virksomheden, der i løbet af sommeren måtte udstede en såkaldt waiver til sine kreditorer, da man var på vej til at komme på kant med en eller flere betingelser i sine låneaftaler.
Krisen synes dog langtfra slut. Da realkreditkæmpen Nykredit i sidste uge fremlagde sit regnskab for årets første kvartal, var det især ganske betydelige nedskrivninger i koncernens bankforretning Nykredit Bank, der skurrede i ørerne.
Samlet set måtte banken nedskrive for 138 mio. kr., hvoraf omkring 50 mio. kr. skal findes i afdelingen storkunder. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger kan den post relateres direkte til Top-Toy, hvor Nykredit er en af kreditorerne og nu altså må nedskrive på sit udlån til koncernen i forlængelse af de udfordringer, legetøjskæmpen slås med for tiden.
Nykredit er imidlertid langtfra den største kreditor, og InsideBusiness erfarer således, at både Danske Bank og Nordea er blandt de primære kreditorer, og begge har et anseeligt trecifret millionbeløb i klemme i Top-Toy. I forlængelse af Nykredits nedskrivning vil det være forventeligt, at begge banker ligeledes foretager en grundig gennemgang af deres udlån til koncernen, hvilket sandsynligvis vil resultere i ganske betydelige nedskrivninger.
De senere år har især Finanstilsynet flere gange strammet reglerne for, hvornår en bank skal nedskrive et problematisk engagement, og derfor vil det være svært for de to storbanker at argumentere for, at de ikke skal nedskrive på deres udlån til Top-Toy endnu.
Skuffende resultater
I seneste regnskab fra det danske legetøjsselskab var det tydeligt for enhver, at Top-Toy, herunder Fætter BR-kæden, var hårdt ramt af skiftende forbrugermønstre. Før renter og afskrivninger tjente man knap 140 mio. kr., hvilket er betydelig mindre end det beløb, EQT værdisatte virksomheden efter: Da den svenske fond købte sig ind i den danske koncern, tjente Top-Toy således over 200 mio. kr. før renter og afskrivninger.
I slutningen af 2017 blev det for meget for EQT, der er kendt for at reagere hurtigt, når tingene går skævt. Den nyansatte direktør, Søren Torp Laursen, der var hentet hos Lego, blev fyret på gråt papir, efter at det stod klart for kapitalfonden, at han ikke var den rette mand til at redde fondens investering nogenlunde tørskoet i land.
EQT havde oprindelig købt Top-Toy ud fra en filosofi om at tage en ledende markedsaktør i Norden og bruge dens dominerende position til at skabe en slagkraftig salgsmaskine på nettet.
Den opgave har imidlertid vist sig langt sværere end ventet, for en række af landets største dagligvarekæder har for alvor kastet sig ind i kampen om børnenes gunst og forældrenes pengepung og har derfor nu i flere år i træk satset massivt på at sælge legetøj med store rabatter eksempelvis i juletiden, der ellers normalt er det tidspunkt, hvor Top-Toy tjener en stor del af sine penge.
Må sælge aktier med stor rabat
Sørn Torp Laursen er dog langtfra den eneste centrale figur, der nu er fortid i Top-Toy. En række ledere på niveauet under direktionen har forladt koncernen i løbet af det seneste år, og for få måneder siden blev også finansdirektør Henning Brøchner opsagt.
De to topchefer havde ud over deres ansættelse også investeret i legetøjskoncernen i forbindelse med EQT’s opkøb, og især for Søren Torp Laursen har det indtil videre været en dyr fornøjelse. Oven på sin fyring sidste år har han nemlig været nødt til at sælge sine aktier tilbage til EQT med en rabat på 30 procent, hvilket har efterladt hans private selskab Cascas Holding med et underskud på 1,8 mio. kr. Af regnskabet fremgår det dog, at den forhenværende Lego-mand har mulighed for at tjene pengene hjem igen, såfremt resultaterne i koncernen arter sig noget bedre, end tilfældet har været på det seneste.
Dårlige erfaringer med detail
Krisen i Top-Toy er ikke gået ubemærket hen i forhold til de mange investorer i EQT’s fonde. I forbindelse med seneste fundraising, hvor den svenske kapitalfond stablede sin ottende fond på benene med et samlet tilsagn på omkring 75 mio. kr., spurgte flere investorer ind til fonden og dens fremtidige strategi for netop investeringer i detailsegmentet, der for mange andre ud over EQT har vist sig at være en særdeles vanskelig opgave. EQT har da også i forbindelse med sin seneste fond opsat nogle klare mål for, hvilke områder af den udfordrede detailsektor man vil røre ved, og hvilke man vil gå i en bue udenom.
Ud over EQT har også kollegerne i Nordic Capital deres at slås med i detailkæden Sportmaster, ligesom CVC fortsat kæmper med at skabe en fornuftig forretning ud af optikerkæden Synsam, og fondens tidligere investering i Matas lige nu oplever en voldsom modgang på børsen som følge af flere år med skuffende udvikling.
Også herhjemme har både Axcel og Polaris i bedste fald haft blandede erfaringer med området. Axcel især brændte fingrene på både Noa Noa samt fusionen mellem Ilva og IdeMøbler, mens konkurrenten gennem flere år har kæmpet for at skabe et fornuftigt afkast på sine opkøb af henholdsvis Babysam og tøjkæden PWT.
LÆS MERE
Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond
Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån
TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser
Axcel klar til lynsalg af lønfirma