løgismose

Inside story

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

En af Nordens ældste kapitalfonde markante sats i København har slet ikke givet de ønskede resultater, og fonden ændrer nu markant i sit danske setup. Ny ledende partner i København understreger dog, at man stadig ønsker tilstedeværelse på det danske marked.

Den britiske kapitalfond IK Partners rykkede i foråret 2019 en stor del af sine folk til København med store ambitioner om at sætte endnu tydeligere aftryk på markedet i både Norden og især Danmark.

Det store sats er dog nu endt som lidt af en skuffelse, og IK er nu i al stilhed ved at omorganisere det store danske kontor lidt over to år efter, kapitalfonden og dens partnere rykkede ind i Bredgade.

Tidligere i år forlod IK’s danske chef Thomas Klitbo fonden, og han er ikke blevet erstattet af en anden lokal M&A-profil. I stedet har flere andre medarbejdere forladt kapitalfonden blandt andet til fordel for konkurrenter, mens andre er rykket til andre af IK’s kontorer.

Til gengæld har fondens chef for Investor Relations Mads Ryum Larsen nu overtaget ledelsen i København, og han bekræfter, at man er i gang med at foretage en række ændringer.

”Vi kommer fremover til at fokusere vores ressourcer i vores flagship-fond i Stockholm, men det betyder ikke, at vi forlader København. Der vil stadig være folk på kontoret her, der skal fokusere på vores andre fonde, og vi kommer sandsynligvis også til at rekruttere yderligere,” lyder det fra den erfarne IK-partner.

Fakta

IK Partners er en britisk kapitalfond, der blev stiftet i 1989 i Sverige under navne Industri Kapital.

Fonden har gennem årene foretaget adskillige investeringer i Danmark, men siden opkøbet af Ellab i 2016 har man ikke lavet flere danske opkøb.

IK åbnede i 2019 kontor i Danmark i håbet om at få bedre fat i både det danske og norske marked.

Den strategi ser dog indtil videre ikke ud til at være båret frugt.
IK sadler nu om og har flyttet en del folk til Stockholm, men man fastholder en dansk tilstedeværelse.

Har ikke fået sat et aftryk

Et kig på IK’s investeringer de senere år afslører da også med al tydelighed, at man langt fra har fået sat det ønskede fodaftryk på det danske marked.

Fondens seneste danske investering skal således findes helt tilbage i august 2006, hvor man opkøbte den Hillerød-baserede medtech-virksomhed Ellab, der nogle år siden blev solgt videre til EQT.

Den handel sikrede fonden et ganske pænt afkast, men trods det fine afkast har IK ikke været i stand til at kapitalisere på det frasalg.

Tværtimod har kapitalfonden siden indrykket i København forgæves forsøgt at opsnappe selskaber som Caljan, Collectia, Trackunit og senest ProData, men gang på gang er man blevet overbudt af enten industrielle købere med store potentielle synergier eller konkurrerende kapitalfonde, der har været i stand til at overbevise deres bagland om, at de godt kunne skabe gode afkast, selv om man opkøbte de respektive virksomheder til høje priser.

”Historisk set har vi altid lavet transaktioner i Danmark, og det har vi også et ønske om at gøre igen. Vi må dog erkende, at der det flow af transaktioner, vi ser især i vores store fond er markant mindre end i andre lande som Frankrig eller Tyskland,” forklarer Mads Ryum Larsen.

Det er dog ikke kun i Danmark, hvor IK har haft problemer for hele fondens nordiske forretning har været ramt af stigende udfordringer, hvor man har haft svært ved at finde egnede opkøbsemner, samtidig med at konkurrencen er steget markant ligesom priserne er skudt voldsomt i vejret.

Flere kilder peger samtidig over for InsideBusiness på, at en mellemstor spiller som IK i stigende grad bliver klemt både fra større og mere slagkraftige fonde som EQT ligesom flere andre konkurrenter som eksempelvis Nordic Capital i stigende grad specialiserer sig inden for særlige sektorer herunder medicinalindustrien og it-sektoren.

Ligesom det kniber med nye opkøb kæmper IK i Danmark også fortsat med den problematiske investering i den fusionerede gastronomi-koncern Meyer og Løgismose, som man efter flere år med store udfordringer for nylig besluttede at opsplitte.

Formålet med den manøvre var at få solgt Løgismose som en selvstændig enhed, men trods dialog mere flere industrielle købere, er det indtil videre ikke lykkedes for IK og fondens rådgiver Carnegie at finde en køber til den fynske virksomhed.

Hård konkurrence

IK’s kvaler på det danske marked sker samtidig med, at flere andre udenlandske fonde i stigende grad flokkes om det konkurrenceprægede marked, der ligesom de øvrige nordiske lande har oplevet markant stigende priser de senere år.

Samtidig har flere kapitalfonde de senere år i langt højere grad end tidligere satset på det danske marked blandt andet via lokale kontor. De fleste fonde ser således en lokal, fysisk tilstedeværelse som altafgørende for at kunne skabe en kontinuerligt flow af potentielle opkøb i et marked, hvor også mange lokale spillere som Axcel og Polaris samt flere andre blander sig i kampen om opkøbsemnerne, så snart de få en vis størrelse.

Hollandske Waterland var den første store, udenlandske spiller der åbnede kontor i sommeren 2017 og fonden har blandt andet med ATP i ryggen foretaget en række investeringer på det danske marked. Senest har også norske Verdane og Norvestor etableret sig i Danmark, ligesom den ambitiøse svenske fond Summa Equity for nylig hentede danske Jacob Frandsen hos Adelis for at øge fokus på det danske marked.

Afkast er tilbage på sporet

IK Partners blev etableret i Stockholm helt tilbage i 1989 i Sverige under navnet Industri Kapital og lavede i 1990’erne en række investeringer i Danmark, hvoraf langt fra alle fra lige heldige. Det samme var købet af Kwintet i 2005 heller ikke, men siden fik man med blandt andet børsnoteringen af køkkenproducenten TDC Group i 2017 samt salget af Ellab til EQT skabt ganske pæne afkast.

Især i det første årti levere kapitalfonden stærke afkast, men efter årtusindskiftet blev man i stigende grad ramt af udfordringer i en række af sine investeringer. Det påvirkede afkastet i blandt andet IK’s fond fra 2007, hvor man noget skuffende blot leverede et årligt afkast på omkring 8 procent.

Siden er det dog gået noget bedre, og både IK’s to Small Cap-fonde, der alle har leveret ganske gode tocifret afkast til investorerne.

 

Læs mere

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner

Kriseramt kapitalfond jagter oprejsning med vigtigt frasalg

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling