Bladt web

Inside story

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Investeringen nordjyske Bladt Industries har vist sig at være en regulær katastrofe for kapitalfonden Nordic Capital. Ved salget af den kriseramte virksomhed må den nordiske fond lægge ryg til et tab på op imod en halv milliard kroner, mens Nordea med salget måske kan slippe uden tab.

Efter mere end 11 års ejerskab og talrige op- og i særdeleshed nedture lykkedes det langt om længe Nordic Capital at få kriseramte Bladt Industries ud af bøgerne.

Køberen var den sydkoreanske tårnproducent CS Wind, der betalte blot 140 millioner kroner for den nordjyske industrivirksomhed, der tabte næsten 400 millioner kroner i et horribelt 2022.

Her var det især en markant satsning på området ved det tidligere Lindøværft, der gav kapitalfonden og Bladt-ledelsen dybe panderynker, da satsningen ved at fremstille de såkaldte XXL-monopæle til blandt andet Ørsteds store havvindmølleparker hurtigt kørte af sporet.

De store udfordringer førte kort før årsskiftet til, at driftsdirektør Peter Rindebæk blev smidt på porten, og få måneder senere fulgte fyringen af topchef Anders Søe-Jensen.

InsideBusiness kan nu løfte sløret for, at den store interne uro og de massive økonomiske problemer i Bladt Industries tidligere på året fik storbanken Nordea, der har omkring 400 millioner kroner i klemme i selskabet, til at sætte tommelskruerne på Nordic Capital ved at presse et salg af selskabet igennem. Dermed havde banken en forhåbning om, at man kunne beskytte sit udlån ved at lade en ny køber overtage mange af de gamle forpligtelser, så banken kunne slippe uden om at smertefuld nedskrivning.

Nordic Capital havde i årevis jagtet en køber til Bladt, men de tilbagevendende problemer i koncernen kombineret med mange køberes påpasselighed i forhold til at investere i vindmøllebranchens underleverandører, gjorde missionen stort set umulig.

Både et regulær M&A-salg til blandt andet Mærsk-pengetanken A.P. Møller Holding og andre købere har været forsøgt, ligesom en børsnotering på et tidspunkt var på tapetet.

Samtlige forsøg glippede imidlertid, og med et akut behov for at få flere friske penge i systemet, var Nordea ifølge InsideBusiness’ oplysninger nødt til at tage taktstokken og presse et salg igennem.

Banken har da også ifølge regnskabet for Bladt Holding været i stand til at sikre, at CS Wind forpligter sig til at skyde 600 millioner kroner i den nordjyske industrivirksomhed, ligesom de nye ejere og selskabet har pantsat en del af investeringen på Lindø til Nordea, der har 359 millioner kroner i klemme.

Tilbage står Nordic Capital, der i 2012 betalte omkring 750 millioner kroner for at overtage aktierne i Bladt Industries fra en ejerkreds, der blandt andre talte de to kapitalfonde Maj Invest og Industri Udvikling.

Ud over købesummen har Nordic Capital løbende været tvunget til at skyde nye millioner i Bladt Industries, i takt med at udfordringerne er dukket op. Samlet set har kapitalfonden derfor knap 1,1 milliard kroner på højkant, hvoraf en del som nævnt har været gæld til Nordea.

Med salgsprisen på 140 millioner kroner betyder det, at Nordic Capital og fondens investorer med al sandsynlighed har tabt op mod en halv milliard kroner.

Salget af Bladt Industries fortsætter dermed en noget kedelig tendens for den svenske kapitalfond, der ellers historisk set har stået bag en række succesfulde exits herhjemme.

Sikrede fond nyt liv

Især de senere år har der dog været noget længere mellem de gode historier fra kapitalfonden, der fortsat kæmper med investeringen i Lagkagehuset, ligesom købet af Sportmaster også udviklede sig til en regulær skuffelse.

Det der er særligt ved Bladt er dog, at den ligesom en række af Nordic Capitals andre problemfyldte investeringer i 2018 blev solgt videre til en ny fond, et såkaldt continuation vehicle, hvor Coller Capital og Goldman Sachs tilbød de eksisterende investorer at blive købt ud.

Dermed sikrede fonden den aldrende portefølje længere levetid, så man kunne bruge nogle flere år på at trimme selskaberne og gøre dem klar til et salg.

Ikke alle selskaberne i fonden har dog fulgt den plan, men med salget af The Binding Site sidste år fik Nordic Capital nittendoblet investorernes oprindelige afkast, hvilket naturligt nok har påvirket resultatet i fond Nordic Capital CV1 særdeles positivt.

Forsigtig optimisme

Det ændrer imidlertid ikke på, at Nordic Capital på dansk grund har haft det svært de seneste mange år. Seneste større exit med et godkendt resultat var således salget af rederiet Unifeeder, der trods store problemer undervejs i ejerperioden blev solgt med et afkast på omkring 2,3x.

Andre nyere opkøb, eksempelvis Siteimprove og Leo Pharma, synes ifølge investorerne dog at følge tidsplanen nogenlunde, selv om især sidstnævnte ser ud til at være et opkøb, hvor et frasalg har lidt længere udsigter end først antaget.

Flere investorer hæfter sig dog ved, at Nordic Capital som en af de første fonde fik tilrettet sit investeringsfokus og skabt et langt mere snævert fokus, hvor man i langt højere grad satser på opkøb inden for teknologi og farma. To områder, der historisk set har været brancher, hvor Nordic Capital siden etableringen i 1989 har skabt særdeles stærke afkast.

Men trods spirende optimisme og det faktum, at kapitalfonden har rejst en stribe nye fonde på kort tid, så hæfter flere investorer sig ved, at det stadig er for tidligt at vurdere, om strategien er en udpræget succes.

 

Læs mere

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg