Gaming web

Inside story

Kapitalfonds spillefirma tager dyk midt i salgsproces og kapitaljagt

Coronapandemien gav medvind til spillefirma, der står bag over 1000 enarmede tyveknægte i Danmark og online spillehal. Det fik ejeren, kapitalfonden Erhvervsinvest, til at sætte et salg i gang, men tingene gået den forkerte vej, og indtjeningen er kommet under pres.

Mens en række virksomheder blev meget hårdt ramt af coronapandemien, nød enkelte brancher ualmindelig godt af virussen og dens mange konsekvenser.

En af dem, der fik et rygstød under pandemien, var spillefirmaet Gaming A/S, der siden 2016 har været ejet af kapitalfonden Erhvervsinvest.

Gaming har i mere end 50 år udviklet og produceret spilleautomater, som man driver over hele landet på blandet andet barer og i fysiske spillehaller. Efter vedtagelsen af en ny spillelovgivning for tolv år siden blev forretningen udvidet med spillehallen.dk, hvor spillene foregår online.

Siden Erhvervsinvests køb af spillefirmaet er forretning og indtjening vokset støt. Særligt onlinespillene oplevede en markant opblomstring, da coronapandemien lagde Danmark ned, mens indtjeningen på fysiske spilleautomater ikke overraskende led under de mange restriktioner, som danskerne var underlagt.

Medvinden fra pandemien var dog mærkbar og betød, at Gamings ebita-resultat voksede til næsten 50 mio.

Det fik Erhvervsinvest til at sætte en salgsproces i gang, som blev lagt i hænderne på ABG Sundal Collier, men endnu er det ikke lykkedes at finde en købe til spillefirmaet. Man var ellers langt i processen men må for nylig endegyldigt skrinlægge planerne, da den potentielle køber valgte at trække følehornene til sig.

En del af forklaringen skyldes formentlig, at den positive medvind, som pandemien gav, er aftaget. Allerede i 2022 dykkede Gamings ebita-resultat til 34,4 millioner kroner og et nyt dugfrisk regnskab fra spillefirmaet viser, at faldet i indtjeningen fortsætter.

Af det seneste regnskab fra moderselskabet bag spillefirmaet er ebitda-resultatet således dykket til 28,4 mio. kr. Samtidig er bundlinjen faldet til 5,5 millioner kroner mod 10,8 millioner kroner året før, hvilket er lavere end selskabets og ejernes egne forventninger ved indgangen til 2023.

”Udviklingen skyldes i overvejende grad et fald i udvikling i omsætning og indtjening i online spil, samt den landbaseredeforretning,” skriver Gaming A/S i sit regnskab, hvor man tilføjer, at forventningen til indeværende år et løft i resultatet på 80 til 100 pct.

Kæmper med ældre selskaber i fond

Gaming er en del af Erhvervsinvests tredje fond fra 2013, der som udgangspunkt burde have været realiseret sidste år.

Men fonden rummer fortsat hele seks investeringer, hvor man foruden Gaming også har forsøgt at sælge Samsø Syltefabrik og European Freeze Dry. Afkastet i fonden har tidligere tegnet ganske fornuftigt takket være blandt andet exits i PCH Engineering til den A.P. Møller-ejede KK Group og G&O til Polaris.

Kvalerne med at få solgt ud af porteføljen har dog de senere år tynget fondens afkast, således at man ved udgangen af 2023 blot havde sikret investorerne en årlig forrentning på 13 procent efter omkostninger.

Af de øvrige tilbageværende virksomheder har særligt tovproducenten Randers Reb tegnet sig som en lovende investering i flere år. Ligesom spillefirmaet Gaming A/S måtte Randers Reb dog notere sig en lille tilbagegang i indtjeningen i 2023, hvor ebita-resultatet faldt fra mod 55,6 millioner kroner til 46,6 millioner kroner.

Erhvervsinvest betalte dog kun omkring 140 millioner kroner for den jyske virksomhed i 2017, og dermed tyder meget på, at man kan mangedoble den investering, hvis det lykkes at finde den rette køber.

Ny fond trækker ud

Erhvervsinvest har i snart to år været i gang med at rejse kapital til sin femte fond, der er efterfølgeren til den fjerde fond, selvom Erhvervsinvest i mellemtiden har etableret fonden Sileo til at huse de to investeringer i Design Eyewear Group International og Epoke.

Ved first close i juli 2022 lykkedes det Erhvervsinvest at rejse 1 milliarder kroner til den nye femte fond. Blandt investorerne finder man flere af Erhvervsinvests kendte støtter såsom AP Pension, Nykredit, Velliv. Derudover har en række familiekontorer og velhavere også valgt at bakke op.

Det drejer sig blandt andet om stifteren af modevirksomheden DK Company, Jens Poulsen, den tidligere Siteimprove-ejer Morten Ebbesen samt brødreparret Mogens og Preben Rosenkilde, der ejer og driver Ikast Betonvarefabrik (IBF). Derudover har også AKF, der tidligere var kendt under navnet Arbejderbevægelsens Kooperative Finansieringsfond, investeret i fonden.

Alligevel er det tæt på to år efter first close endnu ikke lykkedes Erhvervsinvest at afslutte pengejagten til den femte fond, hvor ambitionen er at hente omkring 2 milliarder kroner.

De første investeringer i fonden er dog foretaget. Det seneste opkøb fandt sted for få uger siden, hvor Erhvervsinvest annoncerede, at man har købt den danske kageproducent Bisca, der blandt andet står bag de kendte brands Karen Volf og Snøfler, af Scandza.

Købet af Bisca er den anden platformsinvestering efter købet af 85 pct. af 85 pct. af Silkeborg-baserede Estron, der leverer højteknologiske komponenter til de største producenter af høreapparater.

 

Læs mere

International kapitalfond snupper dansk familievirksomhed

Kapitalfond overdrager nøglerne til kriseramt forsikringsselskab

Altor nedskriver problembarn efter stort underskud

Maj Invest skyder kapital i guldæg efter indtjeningsdyk

Bank presser kapitalfond til salg af kriseramt investering

Sådan er afkastet i Axcel

Kapitalfondsejet finanshus køber sig ind i dansk forsikringsagentur

Tryg-ejer og kapitalfond udnytter mildere vinde om fitnesskæde til at sælge ud

Opkøb koster nyt stort underskud i EQT’s ingrediensvirksomhed