artha

Inside story

Kapitalforvaltere brager gennem krisen, mens kapitalfonde lurer

De gyldne tider hos flere af landets uafhængige kapitalforvaltere fortsatte ufortrødent i 2020. Flere melder om rekordhøje resultater efter et år, hvor branchen tog hul på konsolideringen. Lige nu er flere øjne rettet mod svensk finansvirksomhed og flere sultne kapitalfonde. 2021 tegner på mange måder til at blive et skæbneår.

Opkøb og fusioner er på agendaen hos landets uafhængige kapitalforvaltere, der i disse år spinder guld på, at flere danske velhavere flytter formuen fra de traditionelle banker til de mere specialiserede huse.

Appetitten er ikke blevet mindre efter 2020, hvor flere af landets allerstørste kapitalforvaltere ikke bare formåede at holde krisen fra døren, men tilmed sætte nye rekorder for indtjeningen.

To lysende eksempler er kapitalforvalteren Artha Kapitalforvaltning, der med selskabets egne ord landede et ”rekordresultat”, mens forvalteren BLS Capital formåede at tjene over 150 mio. kr. før skat i 2020.

Sagen kort

2021 tegner til at blive et år, hvor konsolideringen blandt de uafhængige kapitalforvaltere tager yderligere fart.

Tendensen er kun blevet forstærket af, at forvalterne bragede gennem sidste års coronakrise.

I kulisserne lurer kapitalfonde og andre stærke finanskræfter på at få en bid af forvalternes lukrative forretninger.

Udviklingen blev sat i gang sidste år, da kapitalfonden FSN Capital købte sig ind i Obton, og svenske Söderberg & Partners gik ind i Formue & Investeringspleje med penge i ryggen fra amerikanske KKR.

Stærke kapitalkræfter kredser allerede om de danske forvaltere, og branchekilder er enige om, at konsolideringen af branchen vil tage yderligere fart i år.

Coronakrisen sendte ellers aktiemarkeder verden over i dørken, da den første nedlukning af verden ramte sidste forår. Det gav svedige håndflader hos mange investorer og forvaltere verden over, og i sidste ende må kunderne hos flere af forvalterne også tage til takke med lavere afkast i 2020.

Lukrative forretningsmodeller viser deres værd

Når det alligevel lykkedes kapitalforvalterne at hæve indtjeningen i 2020, hænger det sammen med, at flere af forvalterne opererer med nogle lukrative forretningsmodeller.

Mange af forvalterne opkræver således resultathonorar som en fast procentdel af det positive afkast. Det betyder, at flere af forvalterne tjener flere penge, hvis de formår at kapre flere kunder og øge den samlede formue under forvaltning.

Det gør sig gældende i Holte nord for København hos kapitalforvalteren Artha.

”Vi får et rekordresultat. Det er lidt spøjst set i lyset af et coronaår,” siger Brian Kudsk, administrerende direktør i Artha, og fortsætter

”Vi har fast fee-indtægter, og de stiger, når vi får flere kunder under forvaltning. Det fik vi i 2020, og det gav lidt ekstra til bundlinjen i 2020.”

Som InsideBusiness for nylig har beskrevet, truer nye regler fra EU dog med at afskaffe den måde, som flere danske kapitalforvaltere i årevis har beregnet deres vederlag på.

Med de nye regler er det ikke længere nok at generere et positivt afkast, hvis man vil have lov til at opkræve resultathonorar hos kunderne. Man skal også gøre det bedre end markedet, hvis man vil gøre sig fortjent til en bonus.

Det er dog endnu uklart, hvor omfattende konsekvenser de nye retningslinjer vil få for branchen.

Forventer aktivitet fra svensk finansvirksomhed

Selv om flere danskere vælger at flytte deres formuer til bankuafhængige forvaltere, er det fortsat bankerne, der sidder på langt størstedelen af danskernes formue. Derudover presses forvalterne af stigende regulering og compliance. Kombinationen af de forhold har fået flere forvaltere til at kigge aktivt på deres struktur.

Samtidig lurer kapitalfonde og andre stærke finanskræfter i kulisserne på at få en bid af kagen. Og udviklingen er allerede i gang.

I december købte kapitalfonden FSN Capital 45 pct. af Obton-koncernen, der udvikler og forvalter alternative investeringer.

Inden da var giganten Söderberg & Partners gået ind på det danske marked med penge fra den amerikanske kapitalfondsmastodont KKR i ryggen. Det skete i september sidste år, da Söderberg & Partners købte den uafhængige forvalter Formue & Investeringspleje i Roskilde.

Et godt bud på en tredje opkøber er den svenske finansvirksomhed Max Matthiessen, der blandt andet beskæftiger sig med kapitalforvaltning, og som i maj sidste år fik ny ejer, da forsikringskæmpen Willis Towers Watson solgte selskabet til kapitalfonden Nordic Capital.

Forventningen hos branchekilder er, at Max Matthiessen vil blande sig i kampen om de lukrative danske kapitalforvaltere.

I et skriftligt svar skriver Max Matthiessen dog, at selskabet ikke på nuværende tidspunkt har planer om at købe op i danske kapitalforvaltere.

”Selv om vi hele tiden følger og analyserer det nordiske marked, har vi på nuværende tidspunkt ikke sådanne planer,” skriver Max Matthiessen.

Paradoksalt 2020

Tilbage hos forvalterne er det ikke kun Artha, der kommer ud af 2020 i bedre form. Rekorderne stod også for fald hos Formue & Investeringspleje, hvor Finanstilsynet for få uger siden gav grønt lys til  Söderberg & Partners’ investering i selskabet.

”Det er lidt paradoksalt. 2020 var et år, hvor coronaen ramte mange hårdt, men for os har 2020 været et godt år. Vi har fået mange nye kunder, og forretningen er vokset. Vi har landet et fornuftigt resultat. Det er det bedste resultat, vi har haft,” siger Robert Thiesen, administrerende direktør i Formue & Investeringspleje.

Formue & Investeringspleje tjener sine penge ved et årligt administrationsgebyr, som afhænger af formuens størrelse. Hertil kommer et honorar, som beregnes på baggrund af det afkast, selskabet opnår til kunderne, med high watermark, således at negativt afkast først skal tjenes hjem, før der beregnes performancegebyr igen.

”Vores indtjening er en afspejling af den volumen, vi forvalter, og de resultater, vi skaber til vores kunder, da vi dels er performancelønnet. Så når vores kunder tjener gode penge, tjener vi også penge,” siger Robert Thiesen.

Hos en anden af branchens større aktører, Secure Spektrum, indledte man året med en fusion af de to selskaber Secure Capital og Spektrum Fondsmæglerselskab. Med fusionen løser Spektrum, som tidligere var ejet af Kirstein, et generationsskifteproblem, samtidig med at parterne positionerer sig til en forventet kraftig vækst på det danske marked for kapitalforvaltning, har de tidligere fortalt InsideBusiness.

Et andet vidnesbyrd om forvalternes stærke 2020 kommer fra BLS Capital. Selskabet er det eneste af de store forvaltere, som indtil videre har offentliggjort sit årsregnskab for 2020. Det viser, at BLS Capital tjente 151,9 mio. kr. før skat sammenlignet med 183,1 mio. kr. året forinden.

LÆS OGSÅ

Nye regler truer Nykredits fonde, mens Jyske Bank sløjfer omstridt gebyr

Formueplejes forretningsmodel hænger i en tynd tråd

Kæmpe forskel på investeringsfondenes afkast. Her er de bedste – og de værste

Lille fond tromler alle andre på afkast med omdiskuteret strategi

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Formuepleje ryster posen efter storaktionærs exit

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i branchen

Konkurrenter angriber succesfuld forvalter. Eksperter kræver regulering

Førende bankportal i storsats på velhavere