Vagn-Hansen-portrait

Inside story

Sparekassen Danmark: Kapitaljagt rykker nærmere

Med opkøbet af Totalbanken rykker Sparekassen Danmark et skridt nærmere stemplet som systemisk vigtig (SIFI). Direktør Vagn Hansen er fortrøstningsfuld, men det kan betyde, at man skal rejse milliarder for at leve op til højere kapitalkrav, og garanterne kan man ikke rejse så mange penge fra.

Der er også bekymringer ved at blive en større bank – det er hurtigvoksende Sparekassen Danmark med hovedsæde i den nordjyske by Vrå så småt ved at sande.

Banken er nemlig vokset hastigt via organisk vækst, fusioner og flere opkøb, senest Totalbanken, med den garvede bankdirektør Vagn Hansen ved roret. Nu begynder banken, som ret beset er en garantsparekasse, at kunne skimte de markant forøgede kapitalkrav, der er ved at blive en SIFI-bank i horisonten.

Debatten er yderst relevant. Arbejdernes Landsbank har for nylig været gennem denne proces, hvor man står for at skulle rejse op mod 10 milliarder kroner på et marked, der i den grad er præget af stigende renter såvel som en vis tilbageholdenhed blandt investorer.

”Nu er det jo ikke lige noget, vi ramler ind i her og nu, at vi bliver SIFI-bank, selv om vi fusionerer med Totalbanken. Men på længere sigt kan det godt blive aktuelt,” siger Vagn Hansen, som dog hverken forventer, at det sker i år eller næste år.

Kort sagt kan man sige det sådan, at hvis Sparekassen Danmark bliver fuldbyrdet SIFI, når man rammer 100, så ligger man på 80 i dag. I dag, det vil sige ved halvåret før konsolideringen af Totalbanken, er Sparekassen Danmark semi-SIFI. Sparekassens NEP-procent er på 23,0 procent og overstiger NEP-kravet med 7,5 procentpoint svarende til 3,0 milliarder kroner.

Som det fremgår af Sparekassen Danmarks halvårsregnskab, vil konsolideringen de kommende år forventes at kunne modsvare stigningen i de regulatoriske krav. I 2024, hvor den sidste del af NEP-tillægget, inklusive semi-SIFI-tillægget, bliver indfaset, vil overdækningen forventeligt falde, men sparekassen vurderer, at overdækningen trods dette vil kunne absorbere stigningen i det samlede krav.

Men det er altså fuldbyrdet SIFI, som på sigt lurer i horisonten, og så er kravene større:

”Bliver man SIFI, så er der tilmed en indfasningsperiode på et par år, før man skal leve op til kravene. Vi har da tænkt over det, men det er altså ikke noget, vi vil starte på, før vi får brug for det,” forklarer Vagn Hansen,

Et par milliarder kroner kan blive aktuelt

Han vil ikke sætte kroner og øre på, hvor meget man mangler, før man rammer grænsen for at være SIFI, selv om han godt kender tallet.

”Vi er et pænt stykke fra, og når man først har nået niveauet, skal man have haft det i to år. Så det er ikke noget, der sker på den korte bane.”

Til gengæld må man sige, at Vagn Hansen i den grad har haft mod på at konsolidere sektoren med en række opkøb og fusioner med mindre banker, så det kan såmænd hurtigt blive aktuelt, hvis den fusionslyst fortsætter.

”Laver vi en fusion eller to mere, bliver vi– alt efter pengeinstituttets størrelse – nok SIFI. Sker det, så tager vi den med ro; vi kan udvide med ansvarlig kapital.”

I tilfældet Sparekassen Danmark bliver det nok næppe i den størrelsesorden, som Arbejdernes Landsbank er ved at arbejde sig igennem. Det er et noget mindre beløb.

”Vi skal øge vores kapital med et par milliarder kroner. Det er ret mange penge, men hvis de her gode tider varer ved, og vi tjener ca. 2 milliarder kroner om året, og vi rammer SIFI om to til tre år, så tror jeg såmænd nok, at vi har tjent dem inden. Vi har jo ikke nogen glubske aktionærer, vi skal betale ud til, så vi har en ret stor konsolideringsevne.”

Da Sparekassen Danmark er en garantsparekasse, er der heller ikke nogen aktionærer, man kan sælge aktier til, og det er heller ikke relevant at sælge yderligere garantbeviser til kunderne

”Det kan ikke lade sig gøre at rejse kapital i den størrelsesorden fra almindelige garanter. Det er noget, vi sælger til almindelige bankkunder, typisk for 20.000-30.000 kroner ad gangen.”

Til gengæld er Vagn Hansen fortrøstningsfuld i forhold til at rejse pengene på kapitalmarkederne. En operation, som Nykredit typisk varetager for lokal- og mellemstore banker, omend Jyske Bank også gerne gør det:

”Det tror jeg ikke bliver et problem for os, for vi har stort set ingen fremmede kapitalelementer i sparekassen. Så det burde ikke være noget problem.”

Til gengæld risikerer Sparekassen Danmark, at det bliver en dyr omgang, da renten let kan blive 5-7 procent, vurderer Vagn Hansen.

Bankanalytiker er fortrøstningsfuld

Bankanalytiker Nicholas Rohde fra BankResearch følger nøje med i bankernes nøgletal. Han bekræfter, at Sparekassen Danmark ser ud til at nærme sig SIFI-grænsen. Det er dog et pengeinstitut, som i hans optik ikke volder bekymringer.

”Det er da noget, som de kan se nærme sig i horisonten, og jeg tror, at det er et stempel, som Vagn Hansen gerne ville have været foruden. Når det er sagt, så kommer de også til at kunne lave noget forretning, som de ikke kan i dag, f.eks. i forhold til offentlige institutioner,” forklarer Nicholas Rohde.

”Nu er Sparekassen Danmark et meget velkonsolideret institut, så jeg tror ikke, at det øgede kapitalkrav ved en SIFI-udpegning bliver et problem. De har rigtig gode muligheder for at udstede ny hybridkapital eller efterstillet kapital om nødvendigt, men de vil formentlig kunne dække langt det meste med deres stærke indtjening. Det bliver en walk in the park.”

Til gengæld bliver det ganske givet ret dyrt, fordi de seneste renteforhøjelser også har sat sig i bankernes kapitaludstedelser, hvad enten det er det mest risikofyldte hybridkernekapital, tier 2 eller NEP-kapital.

”Jeg husker, at NEP-obligationer blev udstedt til mellem 2,5 og 4 procent før rentestigningerne. Det vil nok betyde, at vi skal have rentestigningerne lagt oven på de tal, og det kan nemt blive 7 procent, så det er bestemt ikke gratis.”

Ifølge Nicholas Rohde vil det billigste for Sparekassen Danmark være at udstede mere garantkapital, da renten her ligger på ca. 3,5 procent.

 

Læs mere

Hvad bliver næste skridt i bankernes højspændte Totalkredit-opgør?

Ny SDC-direktør står for stærk funktionalitet og lave omkostninger – og satser stort i Norge

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg