;
frosig web

Ugens Insider

Karen Frøsig: Disruptiontruslen er overdrevet. Her er Sydbanks strategi 

Danmarks fjerdestørste bank afviser frierier fra større banker. Karen Frøsigs Sydbank skal være en selvstændig bank, som satser på de klassiske bankdyder som god rådgivning og stærkt kredithåndværk. 

Der kommer ikke en Starbucks eller en Google og løber med de danske bankkunder foreløbig. Den trussel er overdrevet, lyder det fra Sydbank-direktør Karen Frøsig. For banken i Aabenraa er det langt bedre at optimere rådgivningen, holde fokus på produkterne, kundetilfredsheden og kreditkvaliteten. ’Simply banking’ ville Karen Frøsig helst kalde strategien, men det med et engelsk slogan er nu alligevel for meget af det gode for en bank med hovedsæde i Sønderjylland, som satser på konservative bankværdier:

”Vi vil gerne være Danmarks bedste rådgivnings- og relationsbank. Vi vil bare være bank. Vi ville allerhelst kalde det for simply banking. For det er det, vi skal koncentrere os om. At drive bank og at gøre det på en let og simpel måde for kunderne,” siger Karen Frøsig til InsideBusiness.

Klemt inde?

Et øjeblik kunne man ellers tro, at Sydbank var klemt op i et hjørne. Mellem rigtige storbanker som Nordea og disruptionssultne Danske Bank, Jyske Bank-BRF-fusionen og så en myriade af lokalbanker, der har bedre fat i kunderne i de mindre byer.

Men det er faktisk lykkedes Sydbank at få stadig bedre styr på bankforretningen, som bevæger sig i retning af at blive en af de mest velsmurte bankmaskiner herhjemme. I første til tredje kvartal 2016 nåede Sydbank en egenkapitalforrentning før skat på 12 procent, mens udlånsvæksten var på 4 procent. Danske Bank leverede 13,1 procent i egenkapitalforretning i 2016, men resultatet var båret oppe af ekstraordinære indtægter.

Sydbank er godt i gang med eksekveringen af treårsplanen ’Blå vækst’, som blev indledt i 2016. Alle parametre på nær kundetilfredshed blandt privatkunder er opfyldt. Her er målet at være i top-3 blandt landets seks største banker i en EPSI-kundetilfredshedsmåling. I dag ligger man nummer 5.

På erhvervskundetilfredshed ligger man i top-3. Også på kapitalprocent, egenkapitalforrentning og udbytte er Sydbank foran eller på linje med planerne.

Blå bog

Karen Frøsig er født den 23. september 1958 og udddannet jurist.

Siden 2010 har hun været administrerende direktør for Sydbank.

Hun begyndte karrieren som advokatfuldmægtig, men skiftede i 1986 til finansverdenen, først som jurist i henholdsvis Privatbanken, Topdanmark og Aktivbanken. Karen Frøsigs karriere i Sydbank begyndte i 1994, da banken overtog Privatbanken.

Karen Frøsig er gift med advokat Karsten Steen Jensen.

Disruption kan ikke drive min bank

Fokus er på de gamle dyder snarere end det mere luftige disruption, som Danske Bank kæmper for at være førende i.

”Jeg er med i det, de er med i også. Men det er ikke det, der driver min bank. Det andet kan være sjovt nok, men man er nødt til at have fokus på at drive sin forretning. Der skal mere til for at ændre det, hvis man grundlæggende er utilfreds med sin bank. Køber jeg et par bukser, så går jeg mere op i bukserne end den pose, de pakker dem ind i.”

Karen Frøsig sætter truslen om disruption af bankerne, som talrige bankdirektører, eksperter og interesseorganisationer har advaret om, i perspektiv. Det er i hendes øjne overvurderet:

”Der er sket meget med bankerne, men hvem regner med, at der kommer en Starbucks eller noget andet herhjemme og sørger for, at alle bankerne i Danmark dør?  Vi har lavet rigtig meget disruption selv, startende med dankortet. Hvis man skal disrupte en forretning, skal der komme en aktør udefra, der kan gøre det meget bedre. Men dansk bankvæsen er langt på it og selvbetjeningsteknologi,” forklarer Karen Frøsig.

Det næste store projekt

Sydbank er dog hoppet lidt med på disruptionbølgen. Det er blandt andet sket via samarbejdet om boligportalen Bolighed med Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

Og det er blandt andet også med denne gruppe af større Totalkredit-banker, at det næste nye projekt venter. For som afsløret i InsideBusiness skal et nyt og stort it-projekt forenkle og forbedre rådgivningen i Totalkredit-samarbejdet. Det sker ved at udvikle et fælles rådgivningsværktøj med det forudsigelige navn NRP for ’ny realkreditplatform’. Det skal kunne integreres på tværs med alle datacentralerne BEC, SDC og Bankdata. I dag er Sydbank den største partner i Totalkredit-samarbejdet.

Karen Frøsig forventer sig meget af den nye platform:

”I Totalkredit-samarbejdet var XPortalen en god løsning igennem mange år. Nu er der brug for en opfriskning i en anden form, hvor kunderne kan betjene sig selv, ligesom rådgiveren skal have lettere rådgivningsværktøjer. Det er et stort projekt, som vi forventer os meget af.”

I Sydbanks strategi for at være en rådgiverbank lægges der megen vægt på at være bedre end de andre banker til at tilbyde kunderne de rigtige produkter, om så det er det rigtige realkreditlån, indboforsikring, pensionsprodukt eller den bedste og billigste investeringsforening. Alligevel er Karen Frøsig ikke klar til at tage springet og tilbyde realkreditlån eller andre bankprodukter fra flere forskellige leverandører. Heller ikke selv om BRFKredit, Realkredit Danmark eller Nordea Kredit måtte have eksempelvis et billigere realkreditlån på hylderne, som passer bedre til kunden:

”Du får det til at lyde så fristende at gå den vej, men jeg er rigtig glad for, at Nykredit/Totalkredit leverer vores produkter. Som den største samarbejdspartner med Nykredit har vi mulighed for at præge udviklingen. Vi kan sikre kvalitet og stille de krav, der skal stilles. Vi stiller krav om, at vores lån har en god kvalitet, som vi kan stå inde for over for kunderne.”

Fusionsfeberen har lagt sig

Det har været fremme, at Karen Frøsig var til fest hos Jyske Bank som et humoristisk indslag med en snert af alvor. Jyske Bank deler også bankcentral med Sydbank. Eventuelt bejleri er der dog ikke kommet noget ud af. Sydbank er også blevet nævnt i en mulig alliance med Nykredit, som er blevet skudt i skoene, at en børsnotering også skal bruges til at købe banker ved at gennemføre aktiebytte. Karen Frøsig afviser dog begge forlydender:

”Sydbank er en selvstændig bank. Det er en del af vores værdigrundlag, og det er også bestyrelsens opfattelse. Vi deltager gerne i en konsolidering, men det bliver med Sydbank som fortsættende.”

Sydbank er selv skabt efter en række fusioner med den tidligere og nu afdøde Sydbank-direktør Carsten Andersen som arkitekt. En strategi, som fortsatte under finanskrisen med købene af Diba Bank, BankTrelleborg og Tønder Bank. Den dag i dag er Karen Frøsig sulten efter opkøb og især vækst i hovedstadsområdet, hvor Sydbank er underrepræsenteret. Men der mangler en driver for konsolidering, nu hvor der ikke længere er store kredittab (ud over i landbruget), som presser bankerne:

”Har man en selvstændig bank, har man sikkert som os ambitionen om at fastholde en selvstændig direktion og bestyrelse. Man drømmer vel ikke om at blive købt op. I dag er der ikke længere store kredittab. Men udviklingen kan måske gøre, at nogen siger, vi har ikke en forretning på den lange bane. Det kommer an på, om aktionærerne er tilfredse med afkastet. Det svarer lidt til lokalområder, hvor kunderne gerne betaler mere for at have en lokal købmand.”

Heller ikke landbrugsbankerne er Karen Frøsig specielt interesseret i at samle op.

”Vi kan samle rigtig meget op, som man kan se i 2016, har vi både betalt store udbytter og foretaget aktietilbagekøb, fordi vi ikke har en vækst, der kan absorbere vores kapital. Vi kan godt samle noget op, men det skal også være perspektivrigt. Det handler ikke bare om at vokse..”

Hvad med statsejede Vestjysk Bank. Den er vel fortsat til salg?

”Vi har ingen aktuelle planer om det. Det er utrolig vigtigt, at der er et perspektiv for Sydbank i det, vi gør.”

LÆS MERE

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Vi kulegraver Danske Banks store turnaround. Interview med Thomas Borgen

Milliardoprydning i landbruget i 2017. Risiko for nye bankkrak

Hvor er bunden under bankernes lån til landbruget?