velliv

Redaktørens analyse

Kom helt tæt på rekrutteringsprocessen til topchefposten i Velliv

Så er der valgt headhunter og assessment-team til rekrutteringen af den ny topchef til Velliv. Alt peger på en mere klassisk pensionskandidat i forhold til valget af departementschefen Peter Stensgaard Mørch til PensionDanmark.

Så er kampen om valget af ny topchef til det fremadstormende pensionsselskab, Velliv, skudt i gang. Velliv er målt på nye kunder for alvor begyndt at bide Danica i haserne. InsideBusiness erfarer, at det er den erfarne headhunter Folke Friis-Frederiksen fra Russell Reynolds, som står for at finde topchefen i samarbejde med bestyrelsen, der har Anne Broeng som formand.

Folke Friis-Frederiksen bliver dog flankeret af Peter Poulsen fra Amrop til evaluering (assessment), der tidligere har stået for en nylig evalueringsrapport af ressourcerne i Vellivs bestyrelse.

Til sammenligning var det Frank Halborg fra Heidrick & Struggles, som stod for rekrutteringen af både Peter Stensgaard Mørch til PensionDanmark såvel som rekrutteringen af Kåre Hahn Michelsen til pensionskassen for Akademikere P+, der dog endte med at blive en intern profil.

I forhold til især rekrutteringen af Torben Möger Pedersens afløser i PensionDanmark anses det for at være et noget andet game at finde at finde en topchef til Velliv. Det skyldes, at Vellivs bestyrelse i høj grad lægger vægt på, at det skal være en profil, som forstår gamet i at være et kommercielt pensionsselskab.

Det vil sige, at man skal være kundeorienteret og have mod på at mødes med topchefer og finansdirektører, som sætter en ære i, at deres medarbejderes pensionsformuer bliver forvaltet så godt og billigt som muligt.

En fagligt stærk profil

Samtidig skal det være en topchef, som begriber udfordringerne ved at sælge de udfordrede tab af erhvervsevne-forsikringer, ligesom det skal være en, der forstår økonomien i et pensionsselskab til bunds, ikke blot investeringsprodukterne, men også på kapitalsiden, hvor Velliv er udfordret. Det kunne man se, da Velliv droppede at udbetale kundebonus ud i år.

InsideBusiness erfarer tillige, at det skal være en profil, der anerkender den imponerende vækstrejse, som Vellivs bestyrelse i samarbejde med topchef Steen Michael Erichsen har stået for – og som køber ind på at køre samme vej. Omend der nok også er brug for en mindre oprydning i Velliv.

Det efterlader faktisk ikke det helt store udvalg af profiler til jobbet. Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, så ligger PFA’s koncerndirektør med ansvar for kunder og service, Camilla Holm, lunt forrest i feltet.

Hun har alderen, erfaringen med kunder, hun er kvinde og er ret orienteret mod den digitale udviklingsrejse i et pensionsselskab. Hun har samtidig lysten til at tage mere på tallerkenen, ligesom hendes erfaring fra både kundeejede PFA såvel som Totalkredit med Forenet Kredit i ryggen gør hende helt oplagt til at drive og lede det ligeledes kundeejede Velliv.

En attraktiv profil står i gunstig position

Spørgsmålet er så, om hendes kemi passer med Anne Broengs, ligesom Velliv jo skal tilbyde en yderst attraktiv pakke, for profiler som Camilla Holm hænger ikke på træerne, og hun går ikke ligefrem for lud og koldt vand i PFA, så hun står i en gunstig forhandlingsposition.

Det øvrige felt af kandidater ligger således lidt længere nede. Et bud kunne være investeringsdirektør Kasper A. Lorentzen ligeledes fra PFA, ligesom Jon Johnsen fra PKA står på listen såvel som Anders Stensbøl Christiansen fra Velliv. De to sidstnævnte er dog udfordret ved, om de er tilstrækkelig kundevendte. For sidstnævntes vedkommende kunne man måske lave en overgangsløsning, hvor Vellivs mere erfarne konstituerede direktør, Morten Møller, står i spidsen i en periode, indtil man kan overdrage stafetten til Anders Stensbøl Christiansen.

Derudover er der selvfølgelig de øvrige profiler fra branchen. Det kunne være topchef Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pension eller Bo Normann Rasmussen fra AP Pension. Begge profiler vil dog i høj grad blive målt på deres dagsform i det nuværende job, der på mange måder er sammenlignelige. Her døjer AP Pension lidt med it-platformen, mens Pædagogernes Pension blev hårdt ramt på den aktietunge investeringsprofil sidste år.

På outsiderlisten står også bankprofiler, f.eks. koncerndirektør David Hellemann i Nykredit. Den slags profiler kunne også finde vej til jobsamtalen, om end det er en mere klassisk kommerciel pensionsdirektør, der eftersøges. Det er dog også her værd at bemærke, at der er blevet arbejdet en del med bestyrelsen i Velliv, der fremstår relativt fagligt stærk på pensionsområdet i forhold til f.eks. bestyrelsen i PensionDanmark, som er præget af profiler fra fagbevægelsen.

Samtidig spøger en fusion mellem AP Pension og Velliv også i kulissen. Projektet anses for vanskeligt, men ikke umuligt at gennemføre. Ikke mindst bliver det nok vanskeligt at koordinere med et direktørskifte.

For selv om der i høj grad klages over manglende konkurrence mellem de ret få pensionsselskaber på det kommercielle marked, så tyder det næppe på, at det er et umuligt projekt at få igennem Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Uanset hvad, bør det være på agendaen for en ny direktør for Velliv.

 

Læs mere

Her er de pensionsselskaber, der er kommet stærkest og svagest fra land i år

Udnævnelsen af PensionDanmark-direktør vækker undren

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Svær rekruttering venter headhunter på jagt efter Torben Mögers afløser

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer

Forsikrings- og pensionsselskaber topper Finanstilsynets bødeliste: “Der kunne uddeles mange flere bøder”

Opgør mellem Finanstilsynet og fagforeningskæmper

Pensionskasser fanget i svært dilemma

Omstridt problemstilling sender pensionskassekunder i armene på PFA og AP Pension

Tilsyn skyder pensionsbranches forklaringer i flyttedebat ned. Ekspert tager selskaber i forsvar

Kunders penge fanget i pensionskasser, der blokerer for flytning

PensionDanmark rykker tæt på våbenindustrien

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem