bechovedsæde

Inside story

Afsløring: Konkurrencesager rammer bankernes datacentraler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er i gang med at kulegrave kritiske forhold hos de to datacentraler Bankdata og BEC, som er kendt for meget høje udtrædelsesomkostninger, senest aktualiseret ved Jyske Banks køb af Handelsbanken. SDC går fri, erfarer InsideBusiness.

De tunge skyts bliver nu taget i brug for at knægte de høje udtrædelsesomkostninger i de to store datacentraler Bankdata og BEC, som servicerer hver sin stærke bankkonstellation.

Således erfarer InsideBusiness, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen allerede før årsskiftet gennemførte en høring – en ’markedstest af tilsagn om sænket udtrædelsesgodtgørelse’ – hvor man ønskede at klarlægge forskellige branchenære virksomheders syn på lavere udtrædelsesomkostninger i datacentralen Bankdata, som står for at servicere Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank med flere.

Høringsrunden satte fokus på de høje udtrædelsesomkostninger, der som før beskrevet i InsideBusiness kan koste op til 78 måneders eller 6,5 års betaling for datacentralens drift at købe en bank fri af aftalen.

Når der er tale om et tilsagn, så er det, fordi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i fællesskab med Bankdata er nået frem til et nyt og lavere niveau for udtrædelsesgodtgørelsen. Det er dette nye niveau, der blev genstand for en høring i markedstesten.

Meldingen fra Bankdatas direktør, Esben Kolind Laustrup, til InsideBusiness’ informationer om høringen er: ”Ingen kommentarer”.

InsideBusiness erfarer imidlertid, at en af konklusionerne fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens høring blev, at det ikke var meningsfyldt at gennemføre en konkurrencesag alene rettet mod Bankdata. Det var nødvendigt også at inddrage BEC, som har en på mange måder identisk udtrædelsesomkostningsstruktur. Derfor er begge datacentraler nu inddraget fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens side.

Forløbet kendes ikke i detaljer, men en af årsagerne til, at myndighederne har valgt at inddrage BEC, kan være, at man ikke var tilfreds med datacentralens svar i høringsrunden.

BEC: Vi kommenterer ikke drøftelser i pressen

Fra BEC-direktør Jesper Nielsens side er man ikke videre meddelsom om konkurrencesagen, da InsideBusiness spørger til den.

”Vi drøfter meget gerne med myndighederne om, hvad der er det rette niveau for udtrædelsesgodtgørelser i de tre datacentraler. I givet fald er det dog ikke drøftelser, vi vil kommentere i pressen.”

Lige præcis udtrædelsesomkostninger i BEC er højaktuelle, da Jyske Bank jo netop har købt Handelsbankens danske forretning fri af BEC for at integrere den hos Bankdata. I den forbindelse blev der simpliceret sagt betalt fem gange seneste års omsætning i udtrædelsesgebyr.  Jyske Banks topchef, Anders Dam, har tidligere oplyst en pris på mere end 1 milliard kroner.

Fra BEC-direktør Jesper Nielsens side er man umiddelbart klar til at forsvare systemet med de høje udtrædelsesomkostninger uden dog at kommentere konkurrencesagen direkte:

”Vores generelle holdning er velkendt: Hvis et medlem vælger at udtræde, modtager vi den udtrædelsesgodtgørelse, som vores medlemmer har aftalt i vedtægterne, og som er på niveau med de andre datacentralers udtrædelsesgodtgørelser. Det er essentielt for lige konkurrence på datacentralmarkedet, at udtrædelsesvilkår alt andet lige flugter med hinanden. Ellers vil den datacentral, der er dyrest at forlade, stå med en urimelig konkurrencefordel,” lyder det fra Jesper Nielsen.

Jesper Nielsen fremhæver, at BEC er en nonprofitforening, hvor medlemmerne i fællesskab har bundet sig til langsigtede it-investeringer og aftaler med leverandørerne for at sikre lavest mulige omkostninger.

”Hvis et medlem forlod BEC med for lille udtrædelsesgodtgørelse, ville de tilbageblevne medlemmer skulle betale for disse investeringer og aftaler, som man sammen har bundet sig til,” lyder det fra Jesper Nielsen, som via BEC blandt andet servicerer Nykredit, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

Ekspert: Udtrædelsesomkostninger er alt for høje

Men det er dog ikke entydigt, at den holdning kan forsvares ud fra en konkurrenceretlig synsvinkel. Således peger konkurrenceretsekspert og lektor ved Københavns Universitet Christian Bergqvist på, at så høje udtrædelsesomkostninger kan være problematiske.

”Konkurrencereglerne accepterer rimelige udtrædelsesvarsler, f.eks. 12 måneder, og rimelige opsigelsesgebyrer, f.eks. et beløb svarende til 12 måneders betaling, men hvis varslet eller beløbet gør det unødigt svært at udtræde, kan det være et problem. En god forklaring kan dog accepteres. Det kunne f.eks. være, at man netop har stiftet en ny forretning og har påtaget sig store opstartsomkostninger. Men det er jo ikke tilfældet her, hvor centralerne har kørt i årtier. Der har formentlig været løbende nyinvesteringer grundet nye lovkrav, f.eks. databeskyttelse og hvidvask, men det skal stadig være muligt at udtræde med rimeligt varsel,” forklarer Universitet Christian Bergqvist

Christian Bergqvist henviser endvidere til, at udtrædelsespraksis synes at være accepteret som 12 måneder til første kvartal eller halvår, det vil sige op til 18 måneder eller kapitalisering af investeringen minus afskrivninger.

Christian Bergqvist tilføjer, at det ikke går, hvis udtrædelsesomkostningen svarer til en slags dummebøde, som ikke passer med de reelle omkostninger i forbindelse med udtrædelsen. Det er med til at begrænse konkurrencen og fusionsmulighederne i banksektoren, hvor mange af de mindre banker formentlig er udfordret af høje omkostninger til især compliance.

”Med så høje udtrædelsesomkostninger går det jo ud over den pris, som en køber vil og kan betale, ligesom de betyder, at man reelt kun kan sælge til en kreds af banker. Derfor mister sælger sin mulighed for at forhandle en god pris hjem, f.eks. til en udenlandsk spiller, som ønsker fodfæste på det danske marked. Derved kan klausulerne virke konkurrencebegrænsende og ulovlige.”

Christian Bergqvist peger dog på, at datacentralerne også kan virke positivt for konkurrencen, da de sikrer, at også mindre pengeinstitutter i fællesskab får mulighed for at konkurrere med adgang til en platform, som man ellers ikke ville have råd til at udvikle alene. Og det er også forhold, der bør indgå i analysen, mener han.

Udtrædelsesomkostninger er gift for fusioner og opkøb

Også bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet er kritisk over for de høje udtrædelsesomkostninger i datacentralerne.

”Det er vel fair nok, at der afholdes en vis udtrædelsesomkostning, for man har jo investeret i et projekt sammen, og så skal det vel koste noget, hvis man efterlader de resterende med en højere regning. Omvendt ser det her ud til, at udtrædelsesomkostningerne bliver så høje, at de bliver en slags straf. Altså en slags dummebøde, og så er det, at problemerne opstår.”

Lars Krull har i årevis fulgt med i konsolideringen i banksektoren. Han mener på den baggrund, at de høje udtrædelsesomkostninger er noget af det, som bankerne kan bruge til at beskytte sig mod opkøb, som strider mod deres interesser.

”Det er da rigtigt, at der kan opstå en situation, hvor det virker, som om en bank eller en kreds lægger gift ud for at imødegå et opkøb,” siger Lars Krull.

InsideBusiness beskrev allerede i januar 2022, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var i gang med at kulegrave bankernes køb af it-ydelser, hvilket styrelsen dengang bekræftede. Denne gang er der ingen kommentarer fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

SDC går fri

Men InsideBusiness erfarer dog, at den tredje og mindre datacentral SDC ikke er omfattet af nogen konkurrencesag. Meldingen fra SDC er: ”Ingen kommentarer”.

Det står imidlertid klart, at også SDC har hævet udtrædelsesomkostningerne for at komme på linje med BEC og Bankdata. Det bekræftede administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland, bestyrelsesformand i SDC Klaus Skjødt før årsskiftet i FinansWatch:

”Vi har hidtil haft mere lempelige udtrædelsesomkostninger end de to andre datacentraler. Det vil vi ikke blive ved med, så derfor hæver vi dem nu. Det er en harmonisering til markedsstandarden,” lød det fra Klaus Skjødt.

Læs mere

Paralleldistribution af realkredit dødfødt under ny Totalkredit-aftale

Afsløring: Se indhold af fortrolig Totalkredit-aftale efter dialog med Konkurrencestyrelsen

Nykredit er klar med ny offensiv. Spørgsmålet er, om de øvrige banker har sovet i timen

Modne topchefer får renæssance i banker og pensionssektor. Men nu kan udefrakommende profiler rykke ind

Presset stiger på erhvervsejendomsmarkedet. Her er de bløde punkter  

Danske Bank søges koblet til Al-Qaeda, Taliban og russisk mafia, opdateret

Den nye erhvervsminister kan være et skræmmende genfærd for bank- og pensionssektoren

Hvor blev elefanten i rummet af, Finans Danmark?

Afsløring: Lunars store kryptosatsning er på kant med reglerne

Nøglepersoner forlader Lunar på kritisk tidspunkt

Storbank har i al ubemærkethed solgt sine aktier i Lunar

Problemerne tårner sig op for Lunar. Har Finanstilsynet sovet i timen?

Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder