Deloittehuset

Inside story

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO

Som led i en konsolidering af revisorbranchen skiller big four-husene sig af med lokale kontorer. Senest har Deloitte solgt sit store Esbjerg-kontor til BDO. Handlen markerer et strategiskifte fra BDO, mens Deloitte gør klar til at investere massivt i tilstedeværelse i Kolding.

Landskabet i revisionsbranchen er under hastig i forandring i disse år, hvor især landets mindre revisionshuse er under voldsomt pres, blandt andet fordi politikere og myndigheder har øget kravene til branchen.

Konsekvensen er et revisionsmarked, der er ved at knække midtover, fordi revisionskunderne i stigende grad samles på færre større aktører, mens de mindre revisionshuse lider under de massive omkostninger, som de mange compliancekrav fører med sig.

Det sat har gang i en omfattende konsolidering, som har taget fart de senere år.

Udviklingen forstærkes af, at big four-husene i stigende grad fokuserer på det nordiske marked og derfor skiller sig af med lokale kontorer rundtomkring i landet, som laget under big four – anført af Beierholm og BDO – omvendt står på spring for at overtage.

Det har ført til, at Beierholm har overtaget to kontorer i Skive og Køge fra PwC, og i sommer kom turen så til EY’s kontor i Horsens. For få måneder siden foretog Beierholm så yderligere et betydeligt opkøb, da man købte Revision Limfjord med over 100 ansatte. Kort forinden havde også Grant Thornton indgået en opsigtsvækkende fusion med det ærkejyske revisionshus Kvist & Jensen.

Og efter at par år med fokus på primært organisk vækst begynder Beierholms konkurrent, BDO, nu også at røre på sig. I en betydelig millionhandel har BDO købt Deloittes kontor i Danmarks femtestørste by, Esbjerg. Handlen finder sted, kort efte at BDO slog kløerne i det mellemstore revisionshus Vistisen & Lunde med over 50 medarbejdere, som i dag er en del af BDO’s kontor i Herning.

Nu lægger BDO yderligere 100 ansatte til medarbejderstaben og 100 millioner kroner til omsætningen med opkøbet af Deloittes kontor i Esbjerg. Handlen er dog betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse.

Hos Deloitte er frasalget af Esbjerg-kontoret en yderligere fokusering af forretningen, der efter flere års kraftig vækst nærmer sig en omsætning på 5 milliarder kroner. Størstedelen af omsætningen henter Deloitte i dag på rådgivningsydelser inden for blandt andet consulting, corporate fianance og skatterådgivning.

Hos BDO er topchef Stig Holst Hartwig ikke i tvivl om, at konsolideringen af revisionsbranchen kun tager til i de kommende år.

”Jeg er ikke i tvivl om, at der løbende pågår diskussioner i de virksomheders bestyrelser om, hvad der er rettidig omhu i forhold til at opretholde egen status eller blive en del af noget større,” siger Stig Holst Hartwig, administrerende direktør i BDO.

Strategiskifte fra BDO

Opkøbene af Deloitte-kontoret i Esbjerg og Vistisen og Lunde markerer for alvor et gearskifte i BDO.

I de senere år er BDO primært vokset organisk modsat konkurrenten Beierholm, som efterhånden har fået ry for at være revisionsbranchens mest opkøbsivrige aktør.

Især opkøbet af Deloittes kontor i Esbjerg er et vidnesbyrd om BDO’s nye opkøbsambitioner. Opkøbet er et af de største i virksomhedens historie og overgås kun af opkøbet af Kommunernes Revision tilbage i 2008.

”Det er bestemt et af de større opkøb. Det er et stort opkøb, fordi det drejer sig om en absolut markedsledende position i landets femtestørste by, som har en rigtig god erhvervsstruktur og masser af vækstpotentiale,” siger Stig Holst Hartwig.

Han fortæller, at de mere offensive opkøbsambitioner skyldes, at BDO står på en stærk platform, hvor man har musklerne og overskuddet til at integrere og høste synergier på opkøb.

”Vi har altid været nysgerrige på opkøb, men vi har også været meget kræsne. Vi har haft meget fokus på at optimere den underliggende operation, og det har betydet, at vi en årrække har fokuseret på organisk vækst og på at realisere en organisk vækst, der har været højere end markedet,” siger han og tilføjer:

”Vi har nu bragt os i en position, hvor vi har et velfungerende system, som er fuldt ud parat til at gribe og kapitalisere på nye kolleger. Hvis der byder sig en mulighed, vil vi bestemt være interesseret i at være en del af konsolideringen af branchen. Men vi vil opretholde vores kræsne tilgang til opkøb. For det er vigtigt, at de huse, vi får om bord, deler vores syn på den måde, vi driver forretning på.”

Deloitte har kontorstruktur på plads

Hos Deloitte er frasalget af kontoret i Esbjerg kulminationen på en proces, hvor Deloitte har skåret ned på antallet af kontorer i Danmark.

Tilbage er seks kontorer i København, Aarhus, Silkeborg, Odense, Aalborg og Kolding, og sådan forbliver det også i fremtiden, understreger Deloittes administrerende direktør og seniorpartner, Christian Jensby.

”Vi kommer ikke til at sælge flere kontorer. Det kan jeg sige med fasthed i stemmen, for vores tilbageværende kontorer ligger lige i smørhullet af de kompetencer, vi har brug for,” siger Christian Jensby, der afviser, at frasalget af Esbjerg-kontoret er et udtryk for, at Deloitte trækker sig fra Syd- og Vestjylland.

Tværtimod vil Deloitte investere i sit kontor i Kolding, hvorfra Deloitte vil dække Syd- og Vestjylland, siger han.

”Vi trækker os ikke ud af regionen. Men vi er i gang med at sætte os op til succes, så vi kan servicere vores kunder endnu bedre. Herunder fortsat lave skatterådgivning hos kunder i Esbjerg,” siger han og tilføjer, at Danmark ikke er større, end at Deloittes folk i Kolding kan starte bilen og køre 45 minutter ud til kunderne i Vestjylland.

Ambitionen med investeringen i kontoret i Kolding er at øge Deloittes markedsandele i det syd- og vestjyske.

”Vi har sat gang i et projekt, der handler om, hvordan vi lykkes med at øge vores markedsandele i Syd- og Vestdanmark, hvor vi ikke er store nok i dag, men hvor der er et stort potentiale,” siger han.

Af den grund kommer Kolding-kontoret også til at vokse betragteligt.

”Der er ingen tvivl om, at på medarbejdersiden vil de 70 mennesker i Kolding vokse ganske betragteligt over de kommende år. Om det er til 200 eller 250, er svært at sige. For der er ingen lov, der tilsiger, at du skal sidde på kontoret i regionen for at levere til kunderne i det pågældende område,” siger Christian Jensby.

Deloitte holder fast i fokus på smv-kunder 

Christian Jensby afviser samtidig, at Deloittes øgede fokus på universitetsbyerne i Danmark er et udtryk for, at Deloitte i stigende grad vil koncentrere kræfterne om de allerstørste virksomheder og mindre om underskoven af mindre og mellemstore virksomheder.

”Der er godt tre millioner i beskæftigelse i Danmark, hvoraf halvdelen arbejder i smv-virksomheder, og Deloitte vil fortsætte med at have en stor del af vores omsætning på smv-markedet. Det udgør den største del af vores omsætning. Så vi vil fortsat have fokus,” siger han.

”Mange smv-kunder har store ambitioner, et stort vækstpotentiale og stor kompleksitet, hvilket gør, at vi kan servicere dem bedre på tværs af vores faglighed. Det er vi i gang med at sætte os op til, fordi vi kan se, at de i endnu højere grad kommer til at efterspørge højt specialiseret rådgivning.”

Deloitte-topchefen anerkender dog, at kunderne skal have et ønske om at købe mere end blot den klassiske revision.

”Vi kan bedst differentiere os på kunder, der er interesseret i at få rådgivning inden for mere end et område. Det er dem, der køber ind i vores bredde. Så vi kommer til at fokusere på de smv-kunder og de store kunder, der har det behov,” siger han.

Læs mere

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed 

PwC vil tage opgør med revisions-model. Men løsningen er ikke den samme som rivalens

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kr. på fem år