EM-0277-1536x1024

Inside story

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Konsolideringen af den danske konsulentbranche fortsætter. Senest er Peak Consulting blevet opkøbt af det kapitalfondsejede it-hus. Peak retter nu sigtekornet mod big four-husene og Implement, der er det sidste rendyrkede danske konsulenthus. Det hindrer dog ikke Implement i at vokse markant.

Endnu et kapitel i fortællingen om konsolideringen af den danske konsulentbranche er skrevet.

Hovedrollerne indtages denne gang af det mellemstore konsulenthus Peak Consulting Group, it-konsulenthuset Emagine, tidligere kendt som Prodata Consult, samt den store nordiske kapitalfond Axcel.

Siden sommeren har Emagine og Peak Consulting forhandlet frem og tilbage om en handel, der ville sende Peak Consulting i hænderne på Emagine, som den store nordiske kapitalfond Axcel sidste år købte af en anden kapitalfond, Polaris, for godt 2 milliarder kroner.

Det sker nu i en handel, der sikrer ejerne af Peak Consulting Group et trecifret millionbeløb, som i samme ombæring tager adskillige skridt frem på den danske konsulentscene.

Opkøbet af Peak Consulting kommer i kølvandet på en større konsolideringsbølge blandt de største danske managementkonsulenter. Ballet blev for alvor åbnet, da den amerikanske konsulentkæmpe Bain på opsigtsvækkende vis overtog Qvartz i Danmark i begyndelsen af 2020.

Senere indgik danske Valcon en fusion med hollandske First Consulting, som er orkestreret af kapitalfonden Waterland, mens Prokura er blevet overtaget af amerikanske Kearney.

Vækst er ikke et problem for Peak

For både Qvartz og Valcon var fusionerne et valg om at blive noget større for at vokse markant på den længere bane efter flere års problemer med at skabe vækst i forretningerne.

Vækst har dog ikke været et problem for Peak Consulting. De seneste fem år er konsulenthuset vokset kontinuerligt og omsætningen krydsede sidste år 200 millioner kroner. I år rammer omsætningen 270 millioner kroner, fortæller Peak Consultings administrerende direktør, Patrick Sorrentino.

Til gengæld er Peak Consulting drevet af den samme motivation som Qvartz og Valcon om at blive en del af noget større, hvilket man får i Emagine, der har en omsætning på lige under 2 milliarder kroner i Danmark.

De nyvundne muskler vil Peak Consulting bruge til at intensivere konkurrencen med især danske Implement, Deloitte og de øvrige big four-huse, som Peak Consulting historisk har kæmpet med om kunder.

Indtil nu har Peak Consultings kunder primært bestået af ministerier, styrelser, regioner og kommuner, men som en del af Emagine udvides porteføljen til også at omfatte flere af landets største virksomheder.

”Vores sigte bliver de største offentlige og private virksomheder i Danmark. Vores konkurrenter bliver en blanding mellem big four og Implement og til dels Accenture, og vores mål er, at vi skal blive et foretrukkent alternativ til de store. Det gælder både i Danmark og på europæisk niveau,” siger Patrick Sorrentino.

”Det kombinerede Emagine Danmark har en omsætning på lige under 2 milliarder kroner. Det kan man ikke negligere, og jeg forventer personligt at udvide og tage flere markedsandele fra de store,” siger han.

Vil sætte rivaler til vægs med anderledes model

Peak Consultings offensiv sker med en model, der adskiller sig fra flere af rivalerne.

Konsulenthuset har kun 60 fastansatte, men 100 tilknyttede freelancekonsulenter. Kendetegnet ved hybridmodellen er, at det er erfarne konsulenter,

Emagine er skåret over samme læst med 400 fastansatte og 5.000 specialiserede freelancere. Og hos både Emagine og Peak Consulting Group er det vurderingen, at hybridmodellen giver konkurrencemæssige fordele, fordi den imødekommer de krav, som erfarne konsulenter har, og samtidig er det, kundernes efterspørger mest, siger Patrick Sorrentino, der mener, at det giver Peak Consulting en fordel i det nuværende konsulentmarked.

”Vores forretningsmodel er markant anderledes. Vi har ikke en masse unge nyuddannede uden erfaring. Det gør os meget attraktive for konsulenter, der bare gerne vil ud at skabe værdi for kunderne uden krav til f.eks. salg, interne aktiviteter og ledelse, der ikke har nogen effekt for kunderne. I og med at vi heller ikke har en talentskole, vi skal finansiere, gør det os samtidig attraktive prismæssigt,” siger Patrick Sorrentino.

”Vi får mange henvendelser fra seniorfolk fra de store huse, som er blevet trætte af stigende krav, f.eks. salgsmål, så på den måde kan vi se, at vi gør noget rigtigt,” tilføjer han.

Implement overhaler rival 

De senere års markante konsolidering af konsulentmarkedet betyder, at Implement i dag er det eneste rendyrkede danske alternativ til de udenlandskejede huse.

Implement har aldrig lagt skjul på, at konsulenthuset ser et stort potentiale i at være det eneste store danskejede managementkonsulenthus i markedet og udnytte det hul, som Qvartz efterlod sig efter Bains overtagelse. I stedet har Implement tænkt sig at indtage verden på egen hånd.

Bedømt på væksten ligner det en fornuftig beslutning. Med en vækst i omsætningen på hele 38 procent i 2021/2022 placerer Implement sig helt i toppen over de danske managementkonsulenthuse, der voksede mest sidste år.

Kun tyske Simon Kucher og amerikanske Kearney kan prale af højere vækstrater, mens store konsulentkæmper som Deloitte, McKinsey og Bain må se sig slået på væksten af Implement.

Implements fremgang betyder, at omsætningen har rundet 1,8 milliarder kroner og nærmer sig dermed med hastige skridt den magiske grænse på 2 milliarder kroner. Dertil kommer, at bruttofortjenesten er vokset til 381 millioner kroner, og dermed har Implement overhalet de gamle rivaler i Qvartz, som nu slår sine folder hos Bain.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Implement til udviklingen. I regnskabet skriver topchef Niels Ahrengot, at Implement oplever ”vækst på tværs af alle kontorer”, og at udnyttelsen af konsulenthusets ansatte er på sit højeste niveau nogensinde.

Stor fremgang i EY forud for skæbnetime

Et andet sted, hvor væksten er til at mærke, er hos big four-huset EY, der arbejder på en opsigtsvækkende plan om at skille revisions- og rådgivningsforretningen ad.

Mens EY afventer de mange tusind partneres dom over planerne, kan man i Danmark glæde sig over, at især konsulentforretningen har vind i sejlene. Sidste år voksede konsulentforretningen i EY hele 37 procent, og EY omsætter nu for over 569 millioner kroner på consultingydelserne. Samtidig fortsætter EY’s forretningsben strategy & transaction med at levere solide vækstrater på over 30 procent, mens tax & law, der er næststørste forretningsben i EY, voksede 16 procent.

Samlet set voksede EY 17 procent sidste år, og det har fået omsætningen til at runde 2,7 milliarder kroner.

EY ønsker dog ikke at kommentere regnskabet, men administrerende direktør og country managing partner for EY i Danmark Jan M. Huusmann udtaler i en meddelelse:

“Den positive udvikling i EY skyldes først og fremmest vores medarbejderes store engagement og indsats, og vi lancerer løbende tiltag, der giver vores medarbejdere mulighed for at sammensætte det arbejdsliv, der passer bedst ind i deres livsstil og livssituation, som den ser ud nu og her.”

Læs mere

Besparelse på konsulenter kan give nye it-skandaler

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år

Stor rokade i topledelsen i konsulenthus. Ny direktør skal forløse stor vækstplan

Konsulenthus stiger til nye luftlag efter fusionsridt