Lars Sandahl + Morten Mønster - portræt 2

Inside story

Kort efter ny revisoralliance: Revisorkæmpe går til rivalen

Big four-huset KPMG har valgt at melde sig under fanerne i DI. Det er ellers kun få måneder siden, at revisorernes brancheforening indgik et tættere samarbejde med DI’s store rival, Dansk Erhverv. Med DI-medlemskabet har KPMG nu øjne og ører i begge lejre, siger KPMG’s topchef.

Det er kun få måneder siden, at det lykkedes Dansk Erhverv med Brian Mikkelsen i spidsen at overtale revisorernes brancheorganisation, FSR – danske revisorer, til et tættere samarbejde.

Forinden udspillede der sig et dramatisk forløb, hvor især big four-husene pressede på for et tættere samarbejde med Dansk Erhverv, hvilket fik brancheforeningens direktør, Lars Storr-Hansen, til at trække sig efter blot få måneder i chefstolen.

Men Dansk Erhverv må nu sande, at en af revisorernes helt tunge spillere nu også placerer nogle af sine æg hos rivalen Dansk Industri.

Revisions- og rådgivningshuset KPMG, der er et af de fire big four-huse, har valgt at føje et medlemskab af DI oven i medlemskabet hos FSR – danske revisorer.

I DI tilslutter KPMG sig rivalerne Deloitte og EY, der begge har været medlemmer i flere år. Derimod er det sidste af de fire store revisionshuse, PwC, ikke medlem af DI. Det samme gælder de to førsteudfordrere til big four-husene, Beierholm og BDO, der har omtrent samme størrelse som KPMG.

KPMG’s administrerende direktør og partner, Morten Mønster, fortæller, at beslutningen om at melde sig ind i DI ikke ændrer ved KPMG’s medlemskab af revisorernes egen brancheforening, FSR – danske revisorer. Han understreger samtidig, at KPMG støtter FSR’s tættere samarbejde med Dansk Erhverv (DE).

”Vi er en stemme blandt mange i FSR, så det er to helt uafhængige beslutninger. Vi støtter samarbejdet mellem FSR og DE. DI-beslutningen giver os mulighed for, at vi inden for industriens organisation kommer tæt på samfundet, politikerne og erhvervslivet. Det kunne man også have kommet i Dansk Erhverv, men vi har valgt, at det her giver en fin balance,” siger Morten Mønster.

Tæt valg mellem DI og Dansk Erhverv

KPMG-topchefen fortæller, at valget af en ekstra arbejdsgiverorganisation har været tæt. Når KPMG i sidste ende har vurderet, at DI er den rette arbejdsgiverorganisationen frem for Dansk Erhverv, handler det blandt andet om, at DI ifølge KPMG kan mønstre en højere faglighed på en række områder.

”Det har selvfølgelig været et close call, når du vælger mellem to så stærke og velfungerende organisationer, som både DI og Dansk Erhverv er. De er drevet af dygtige ledere, henholdsvis Lars Sandahl Sørensen og Brian Mikkelsen. Men det har vejet tungt for os, at vi på mange måder får øjne og ører i begge organisationer,” siger Morten Mønster.

I DI bliver KPMG en del af DI Rådgiverne, Managementrådgiverne, DI Digital, IAD samt DI Forsvar og Sikkerhed. Og netop de områder er vigtige for KPMG, hvor rådgivningsydelserne i lighed med de øvrige big four-huse for længst har overhalet de klassiske revisionsydelser.

”DI er fremme i skoene, hvad angår bæredygtighed, grøn omstilling, regulatoriske forhold og compliance samt ikke mindst digitalisering. Det er strategiske agendaer for KPMG, og med DI’s strukturerede tilgang er vi sikre på, at vi får et formaliseret samarbejde, hvor vi spiller hinanden stærkere og gør en positiv forskel, der i sidste ende kan komme samfundet til gode,” siger Morten Mønster.

KPMG’s beslutning om at være medlem i flere interesseorganisationer er ikke enestående. Det samme gør sig gældende hos flere af rivalerne, men billedet finder man også i andre sektorer.

Eksempelvis valgte Danmarks største forsikringsselskab, Tryg, for nylig også at melde sig ind i Dansk Erhverv. Forsikringsselskabet er i forvejen medlem af Forsikring og Pension, men skal nu også samarbejde med DI om velfærd, digitalisering og it-sikkerhed.

Dansk Erhverv i offensiven

Selv om KPMG understreger, at der ingen dramatik er i valget af DI, hersker der ingen tvivl om, at DI og Dansk Erhverv kæmper hårdt om at tiltrække landets største virksomheder.

Især Dansk Erhverv har under Brian Mikkelsens været i offensiven, hvilket har resulteret i, at flere prominente virksomheder har valgt at melde sig ind i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv ønsker ikke at kommentere KPMG’s indmeldelse i DI, mens FSR – danske revisorer ikke er bekymret over KPMG’s valg.

“Vi er opmærksomme på, at der er medlemsvirksomheder, der både er medlemmer hos FSR og hos Dansk Erhverv og DI. Ligesom foreningen samarbejder med en række forskellige erhvervsorganisationer, er der også revisionsvirksomheder, der samarbejder med flere forskellige organisationer. Det er virksomhedernes eget valg, hvem de vælger at være medlemmer hos. Det er grundlæggende samarbejder, der er til gavn for virksomhederne og for branchen”, udtaler Camilla Hesselby, konstitueret administrerende direktør i FSR – danske revisorer.

Ikke overraskende glæder DI glæder sig over indmeldelsen af et af landets helt store revisions- og rådgivningsfirmaer.

”Det er altid en glæde, når DI med et nyt stort medlem som KPMG kan indlede et nyt givende samarbejde og får forstærket sin samfundsstemme og indflydelse på rigtig vigtige emner som bæredygtighed, internationale medarbejdere og digital omstilling. Derfor vil jeg byde KPMG hjertelig velkommen i DI – jeg ser både frem til det strategiske samarbejde og til at yde KPMG den optimale service,” siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

Uro i mindre foreninger

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er det ikke kun i FSR, at et tættere samarbejde med Dansk Erhverv har skabt uro.

Et af de steder, hvor debatten fortsat kører på de indre linjer, er i brancheforeningen Horesta, der repræsenterer en række hoteller og restauranter. Horesta har løbende mistet medlemmer til Dansk Erhverv, herunder de to store hotelkæder Scandic Hotels og Comwell, som for over et år siden meldte sig ud af Horesta for derefter at melde sig under fanerne hos Dansk Erhverv.

Senest har landets største hotelkæde, Arp-Hansen, og det prominente Hotel d’Angleterre valgt at forlade Horesta til fordel for Dansk Erhverv. Arp-Hansens administrerende direktør, Dorte Krak, har tidligere fortalt, at det især er på grund af den politiske interessevaretagelse, hvor Dansk Erhverv kan tilbyde hotelkæden mere, end Horesta kunne.

Også i brancheorganisationen IT-Branchen, der repræsenterer godt danske 800 it-selskaber, hvoriblandt nogle af de mest prominente navne er Netcompany, KMD og IBM, har en fusion med Dansk Erhverv været på tegnebrættet.

Planerne er dog blevet skrinlagt, fordi IT-Branchen i sidste ende nåede frem til, at man ønsker at bevare sin selvstændighed.

 

Læs mere

Revisorforening afviser uro efter ny alliance med Dansk Erhverv

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisorernes nye direktør jagter politiske venner til advokatopgør

Ny rapport udløser granatchok i advokatbranchen

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning

Revisionshus i offensiven på markedet for uvildig økonomisk rådgivning

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren