Slaget mellem Danmarks revisions- og rådgivervirksomheder spidser til, efter at lillebror blandt ‘the big four’, KPMG, nu har fået fuld damp på kedlerne. KPMG er i fuld gang med at reducere afstanden til de større konkurrenter EY, Deloitte og PwC, og med det seneste regnskab er KPMG nu landets hurtigst voksende revisons- og rådgivningshus blandt de fire største selskaber.
Det er således en tilfreds dansk KPMG-topchef, Thomas Hofman-Bang, der tager imod InsideBusiness i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for 2016/2017. Netop dette regnskab er det første, som viser den reelle udvikling år for år i KPMG, efter at revisions- og rådgiverhuset for fire år siden måtte starte fra scratch, da 48 partnere solgte deres del af revisionskoncernen til EY.
Det var lidt af en begmand, men den tidligere NKT-topchef Thomas Hofman-Bang blev ny CEO med udfordringen at genopbygge KPMG i Danmark. Siden 2014 har han og holdet kæmpet en hård kamp, som altså nu ser ud til at bære frugt ifølge det nye regnskab:
”Vi er Danmarks hurtigst voksende revisions- og rådgiverhus med en organisk vækst på 17 pct. Det er vi utrolig stolte over. Vi høster frugterne af års hårdt arbejde med at skabe en fantastisk virksomhed med fokus på revision, rådgivning og skat, og det er altså lykkedes os på alle tre forretningsområder,” siger Thomas Hofman-Bang.
InsideBusiness har før beskrevet konkurrencebilledet i revisionsbranchen målt på omsætning, men vi har nu opdateret tallene, så både BDO og KPMG også fremgår af tallene. Her fremgår det tydeligt, at KPMG er det hurtigst voksende revisionshus herhjemme målt på organisk vækst, for Beierholm, der vokser 47 pct., henter først og fremmest sin vækst via opkøb.
KPMG er fortsat lilleput
Men KPMG er dog stadig lilleput i forhold til Deloitte, der har en omsætning på 3,1 mia. kr., PwC med 2,3 mia. kr., EY med 1,8 mia. kr., BDO med 943 mio. kr. og Beierholm med 799 mio. kr.
”Vi er stadig klart mindre, fordi vi kun har været i gang i fire år. Men vi langt forbi det punkt, hvor man kan tale om kritisk masse. Det vil sige, fra nu handler det ikke om at være de største, men om at være de bedste. Og den strategi virker. Vi har den rette kultur og den rette approach.”
Thomas Hofman-Bang har dog alligevel sat et mål op for at blive til en milliardforretning. Det skal ske via strategien ‘One in 22’, som blandt andet går ud på at nå en milliardomsætning senest i 2022 – og gerne før.
”Vi er store nok til at være i øjenhøjde med de store, og vi vokser hurtigst. Vores strategi er derfor mere af det samme. Vi skal holde fast i det, som differentierer os fra andre, og fortsat tiltrække de bedste folk. Det handler meget om at opnå en position som markedsleder på flere forskellige områder,” forklarer Thomas Hofman-Bang, der påpeger, at KPMG allerede er markedsleder på væsentlige områder. Det gælder f.eks. på M&A-rådgivningsområdet, hvor man er kommet langt takket være teamet med partner Dale Treloggen og direktør Stig Meulengracht.
Også med hensyn til it-outsourcing mener Thomas Hofman-Bang, at KPMG er markedsleder efter at have løst opgaver for Banedanmark, Falck, Digitaliseringsstyrelsen og Nationalbanken. Strategien og succesen hænger nøje sammen med, at KPMG har kunnet tiltrække en generation af partnere, som er mere entreprenante end i andre revisionshuse.
”Vi har været i stand til at opbygge en meget entreprenant kultur. Vi var jo nødt til at bygge helt nyt. Det har gjort, at vi har kunnet tiltrække en type medarbejdere, som er mere entreprenante og forandringsparate end gennemsnittet for vores sektor.”
Der er også andre ting, der arbejder for en spiller som KPMG. Blandt andet de nye EU-regler, der tilsiger, at virksomheder af offentlig interesse (PIE’s) skal rotere deres revision hvert 20. år og sættes i udbud hvert 10. år. Samme regelsæt indebærer også, at rådgivningen maksimalt må udgøre 70 pct. af PIE’s revisionshonorar. Tillige er der kommet regler, så visse skatterådgivningsydelser slet ikke må ydes af revisorer:
”Konsekvensen af de her regler bliver, at mange af de større virksomheder siger: Vi skiller revision, skat og rådgivning ad, så det er forskellige leverandører til hver ydelse.”
Blue ocean for KPMG
Ifølge Thomas Hofman-Bang er det særlig positivt for KMPG, fordi man kan agere i en slags blue ocean, fordi man ikke er så stor, at man behøver at tage hensyn til, om man reviderer det ene eller det andet regnskab allerede i forbindelse med udbudsprocesserne.
”De fire store er meget brede revisions- og rådgivningsvirksomheder, der dermed adskiller sig fra resten af branchen. Resten af feltet er forblevet primært revisionsvirksomheder. Der er en klar polarisering i forhold til de fire store. Vi valgte fra starten at investere meget i brede kompetencer i opbygningen af det nye KPMG, så vi blev regnet som en af ‘big four’ på dansk grund. Det har virket.”
Selv om KPMG regner sig for en af de største, så er både BDO og Beierholm større målt på omsætning. Det skyldes opkøb i den gamle revisionsbranche, som især Beierholm excellerer i, og det har skabt så meget vækst, at de nu er langt større end KPMG. Men den vej ønsker Thomas Hofman-Bang ikke at gå. Han mener, at den mere gammeldags revisionsbranche nu er så udfordret af nye tekniske løsninger og lempeligere krav til revision for mindre virksomheder, at det ikke er oplagt med opkøb på dette område.
”Der er ikke noget i det danske marked, der er værdiskabende at købe for os på revisionsområdet. Vi satser på organisk fokus på store og mellemstore virksomheder, og det har klart været det rigtige valg. Den øvrige revisionsbranche er præget af lavvækst eller negativ vækst.”
Her er de vigtigste områder for KPMG
Den vej stiller også store krav til KPMG’s kompetencer på advisorysiden. Her satser man på at hjælpe virksomheder med den digitale transformation. Bl.a. arbejder KPMG med at hjælpe virksomheder med at blive bedre og mere effektive ved at automatisere digitale processer, f.eks. via robotics process automation eller ved at bruge virksomhedernes kundedata uden at komme i konflikt med den nye persondataforordning.
Men det kan også være helt konkrete opgaver som f.eks. at udvikle en stemmestyret robotiseret talefunktion med kunstig intelligens, såkaldte voicebots, i stedet for en telefonsvarer, hvor det inden længe vil være umuligt at kende forskel på, om det er en robot eller et menneske, der taler med kunden.
LÆS MERE
Sådan står revisionshuse rustet til hård brydningstid
Revisorer i forunderlig stoleleg om de største kunder
Fremadstormende revisionshuse kaster sig over privatøkonomisk rådgivning
Revisorer skruer op for etikken. Tre er ekskluderet
Revisorer gør klar til kamp mod disruption og nye konkurrenter
Nu kommer der skrappere tilsyn med revisorgiganter
Bagmandspolitiet svigter i kampen mod hvidvask