MortenMoenster2_070721_websize - Copy

Inside story

KPMG trumfer rivaler i vildt vækstår

Det mindste medlem af big four sætter sine større rivaler til vægs i 2022. Især på rådgivning vokser KPMG, mens revisionsforretningen fortsat halter gevaldigt efter rivalerne. Topchef erkender, at det tager længere tid at opbygge en slagkraftig revisionsforretning, men afviser at skyde genvej via opkøb.

Det er snart ti år siden, at en opsigtsvækkende krig mellem rivalen EY sendte KPMG tilbage til start.

Krigen lænsede KPMG for størstedelen af virksomhedens partnere, da de meldte sig ud af det globale KPMG-netværk for at fusionere hele butikken med den danske afdeling af rivalen EY.

Det efterlod KPMG uden en dansk organisation, mens omsætningen på godt 1,5 milliarder kroner forduftede som dug for solen.

Med penge i ryggen fra det globale KPMG-netværk måtte revisionshuset starte forfra og kæmpe sig tilbage på det danske marked.

Pejlemærket, som den forhenværende topchef Thomas Hofman-Bang satte, var i første omgang en omsætning på 1 milliard kroner. Det kunne KPMG sætte kryds ved i 2020 under den tidligere topchef Henrik Mulvad.

I 2021 blev Henrik Mulvad fyret efter uenigheder om strategien. Posten blev i stedet overtaget af Morten Mønster, som straks skruede op for ambitionerne. Fra en erklæret ambition om en omsætning på 1,5 milliarder kroner inden 2025 stiler KPMG nu efter en omsætning på 2 milliarder kroner inden udgangen af 2026.

Og i dag, næsten ti år efter revisorkrigen, ser KPMG for alvor ud til at have genfundet melodien, og fordums styrke er blot få år inden for rækkevidde.

Vild vækst gentager sig ikke i 2023

2022 bød således på en omsætningsvækst på næsten 23 procent til 1,36 milliarder kroner. Dermed trumfer KPMG samtlige rivaler. Deloitte kommer tættest på med en vækst på 18,8 procent, mens KPMG’s onde ånd, EY, voksede 17,2 procent.

Det fjerde ben i big four-firkløveret, PwC, der sidder på landets største revisionsforretning, måtte nøjes med en fremgang på 5 procent. Ifølge PwC var væksten i den danske forretning dog på 10 procent, hvis man medregner den omsætning, som PwC’s danske medarbejdere og partnere har udført i udlandet.

 

 

Det er især rådgivnings- og skatteydelserne, der driver den massive vækst i KPMG. Forretningsområderne voksede hhv. 28 og 25 procent, mens den klassiske revisionsforretning voksede mere afdæmpet med en vækst på 10 procent.

Morten Mønster, administrerende direktør og seniorpartner i KPMG, fastslår dog, at man ikke skal forvente at se samme vækstrater, når 2023-regnskabet lander.

”Vi kan ikke holde det samme væksttempo. Vi håber stadig på en tocifret vækstrate i den lave ende, men vi er slet ikke på samme niveau som sidste år,” siger topchefen, der dog melder om en spirende optimisme blandt KPMG’s kunder.

”Jeg mærker en større optimisme end tilbage i september, hvor el- og gaspriser og inflationen steg. Vi fornemmer, at efteråret bliver godt. Men vi vil have en udfordrende tid frem til sommer. Det må vi erkende,” siger han.

Slagkraftig revisorforretning er langt stræk

KPMG’s vej tilbage i big four er på mange måder en succeshistorie. Og kan KPMG leve op til sin ambition om tocifret årlig vækst, vil revisionshuset inden for få år være tilbage på fordums styrke.

Historien om KPMG er dog også, at KPMG endnu ikke har formået at opbygge en nævneværdig forretning inden for den klassiske revision.

Med en omsætning i 2022 på revision på 273 millioner kroner er KPMG fortsat milevidt fra de øvrige big four-konkurrenter, der alle har en revisionsomsætning på over 1 milliard kroner. Morten Mønster har flere gange fortalt, at han gerne ser, at denne afstand mindskes.

Som led i den nye strategi, der bærer titlen ’Together and for better’, skal revisionsforretningen derfor også fordobles inden 2027.

Spørgsmålet er dog, om KPMG kan indfri ambitionen med årlige vækstrater på 10 procent, som det var tilfældet i 2022? Morten Mønster tvivler ikke på, at det vil lykkes, men erkender, at vejen til en slagkraftig revisionsforretning er slidsom og langstrakt.

”Makrobilledet er selvfølgelig usikkert. Men vi har et stort fokus på at vokse videre inden for revision. På revision vokser man mere lineært. Du har ikke en hockeystavsvækst, som man har på rådgivning og til dels også på skatterådgivning,” siger han.

Har truffet klare valg om revisorforretning

Han fortæller, at KPMG har ’aggressive ambitioner’ på revisionssiden. Han ønsker ikke at uddybe, hvad planerne består af. I tidligere interviews har Morten Mønster dog fortalt, at KPMG gerne vil opbygge en større forretning i Jylland, hvor man i første omgang koncentrerer sig om Aarhus og Trekantsområdet.

KPMG-topchefen fortæller, at strategien på revisionsmarkedet er blevet lagt ud fra en klar segmentering.

Det indebærer blandt andet det aktive valg, at KPMG ikke ønsker at være revisor for de store banker i Danmark. Det hænger sammen med de øgede compliancekrav, der blandt andet sætter begrænsninger på, hvor mange rådgivningsindtægter man må tage fra én og samme kunde.

Det samme gælder landets top-25-virksomheder, som KPMG ikke vil gøre sig store anstrengelser for at vinde over. I stedet er fokus på spændet mellem de 100 og 1.000 største virksomheder.

Samtidig udelukker Morten Mønster opkøb, der ellers kunne være en smutvej til en større forretning.

”På rådgivningsdelen betjener vi top-100-virksomheder, og på den måde er vi et fuldgyldigt big four-medlem. Men det er rigtigt, at vi har færre revisionskunder på top-100-siden. Det arbejder vi med, men det bliver en lineær proces. Der bliver ikke en ketchupeffekt,” siger Morten Mønster.

Ingen planer om opsplitning a la EY

I revisorbranchen er manges øjne aktuelt rettet mod EY.

Det skyldes en opsigtsvækkende plan fra EY om at skille revisions- og rådgivningsforretningen ad.

Hvis planen vedtages af EY’s mange tusind partnere, vil EY udskille rådgivningsforretningen i et helt nyt – endnu unavngivet – konsulenthus. Ifølge Financial Times vil EY rejse 11,5 milliarder dollars ved at sælge 15 procent af aktierne på børsen, mens den resterende del af det nye konsulenthus vil være ejet af partnerne på samme måde, som det er tilfældet i f.eks. Goldman Sachs.

Revisionsdelen, som vil være partnerejet og formentlig vil beholde EY-navnet, fortsætter som en selvstændig såkaldt multidisciplinær rådgivningsvirksomhed inden for blandt andet revision, skat og bæredygtighed.

KPMG har indtil nu ikke ønsket at forholde sig til EY’s planer, før der kommer ”en reel melding fra EY selv, i forhold til om opsplitningen kommer til at ske eller ej”.

Morten Mønster slår dog fast, at KPMG ikke ønsker at gå samme vej – hvilket Deloitte og PwC også har meddelt.

”Vi har meget stor tro på den multidisciplinære model. Når der er konjunkturforandringer, som vi oplever nu, giver det os porteføljemuligheder, hvor vi kan levere forskellige ydelser ind i det spektrum, som jeg har svært ved at se, at man kan gøre, hvis man opsplitter sin forretning,” siger Morten Mønster.

”Det er ejerne og indehaverne af KPMG i Norden og Danmark, der suverænt afgør deres egen skæbne. Det er efter min opfattelse en væsentlig forskel fra bl.a. EY. Vi tror meget på, at vores model passer rigtig godt til den danske kultur, hvor man efterlever det aktive ejerskab.”

Morten Mønster lægger dog ikke skjul på, at man også i KPMG følger tæt med i EY’s planer.

”Vi følger med i timen. EY-opsplitningen er fokuseret på de vestlige lande, men Kina og Afrika er ikke med. Ender man med en halvbastard, som det var tilfældet i 2002, da man solgte rådgivningsdelen til Capgemini? Det bliver spændende at se,” siger han.

Oprindelig var planen, at EY’s amerikanske og britiske partnere skulle have været blandt de første til at stemme om opsplitningen. Det skulle ske i november 2022, men afstemningen er forsinket og kommer ifølge Financial Times først i gang i løbet af første kvartal i år.

Læs mere

Uafhængig rådgiver arbejder på milliardsalg

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN