Aktier

Inside story

Krig i Ukraine rammer aktiemarkeder på værst tænkelige tidspunkt

Den russiske invasion af Ukraine rammer aktiemarkederne på det værst tænkelige tidspunkt. Skyhøj inflation og et nyt renteregime har allerede kostet store kurstab, men med invasionen af Ukraine er frygten blandt investorerne taget til. Og bunden er ikke nået endnu, vurderer pensionskasser og banker.

Ruslands invasion af Ukraine har sendt chokbølger gennem de finansielle markeder og rammer på det værst tænkelige tidspunkt.

Allerede inden russiske tropper natten til torsdag krydsede grænsen til Ukraine, var de danske aktier under massivt pres af en cocktail af inflation, rentestigninger og udsigten til strammere pengepolitik, der har vendt flere års optur på aktiemarkederne til massive fald.

Med Ruslands invasion af Ukraine er ondt blevet værre, og den negative stemning omkring danske, europæiske og amerikanske fortsætter med uformindsket styrke.

Forud for den russiske invasion var det danske C25-indeks faldet hele 18 pct., siden aktierne toppede i november sidste år. Og med gårsdagens russiske bombardementer og kamphandlinger i Ukraine tog investorernes flugt fra aktierne til og skar på ny milliarder af værdierne i flere danske C25-selskaber.

Samlet set faldt C25-indekset kun beskedne 0,6 pct. efter at have været nede med over 5 pct. i løbet af dagen, mens aktierne i det tyske DAX-indeks og det britiske FTSE 100-indeks faldt henholdsvis 3,9 og 3,8 pct.

Når det danske eliteindeks formåede at holde skindet på næsen, skyldtes det dog hovedsagelig, at de to energikæmper Ørsted og Vestas steg over 10 pct. ved udsigten til endnu højere energipriser. Ser man på resten af indekset, var der tale om massive fald. Især Rockwool, der henter godt 7 pct. af sin omsætning i Rusland, blev hårdt ramt, men også A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank og Pandora fik en hård medfart af investorerne.

”Aktiemarkederne blødte i forvejen, fordi centralbankerne var begyndt at hæve renterne. Det her kommer oveni. Det er som en bokser, der lige har fået en uppercut, og nu får han et stød til,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, der vurderer, at den nuværende usikkerhed ”vil vare længere, end man lige går og tror”.

Hos nogle af landets største investorer, pensionskasserne, bliver situationen naturligvis fulgt tæt. Og PFA’s vurdering er, at blødningen på aktiemarkederne vil fortsætte i den kommende tid.

”Kigger vi længere frem, kan vi sagtens se, at aktierne skal sætte sig 5 til 10 pct. yderligere. Men det kommer meget an på, hvad Vestens svar på det her bliver,” siger Tine Choi Danielsen, investeringsstrateg i PFA Pension.

Energikrise tager til

Selv om både USA og flere europæiske ledere har advaret om, at Rusland var på nippet til at invadere Ukraine, kommer invasionen tydeligvis som en overraskelse for investorerne.

Uroen har dog ulmet længe, og derfor har pensionskasserne løbende gennemgået porteføljerne med en tættekam for at afdække de direkte eksponeringer mod Rusland og Ukraine, som bliver påvirket.

Hos Danica Pension er det kun få dage siden, at man gav sine alternative investeringer endnu et tjek. Hos både Danica og PFA er meldingen, at man kun er yderst begrænset eksponeret mod Ukraine og Rusland, selv om situationen på bare én nat har udviklet sig dramatisk.

Derfor er der ikke lagt op til store ændringer i porteføljerne, og opfordringen til kunderne er at holde fast i risikoprofilen. Men både Danica og PFA forbereder sig på yderligere fald til aktierne i den kommende tid.

Det skyldes især energipriserne. Som en konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine steg olieprisen godt 10 pct. og har nu krydset 100 dollar per tønde. I forvejen er de stigende olie- og gaspriser kraftigt medvirkende til den skyhøje inflation, som præger både Danmark, Europa og USA.

”Vi har længe set energipriserne stige. Vi har indtil nu troet, at priserne ikke ville stige ret meget mere. Men situationen gør nu, at det kan holde inflationen højere i længere tid, end vi troede i går,” siger Tine Choi Danielsen.

Hos Danica vurderer investeringsdirektør Poul Kobberup, at af alle udfald, der kunne ske i Ukraine, hører gårsdagens invasion til i den ”værre ende”. Han er enig i, at konflikten kan få inflationen til at stige. Omvendt ser han også en mulighed for, at det kan give en smule ro om renterne, fordi krisen kan så tvivl om det spæde økonomiske opsving, hvilket kan få centralbankerne til at holde igen med rentestigninger.

”Der kommer nogle inflationseffekter ud af, at olie og gaspriser stiger. Omvendt kommer der nogle inflationshæmmende effekter ud af, at handelsaktiviteten falder,” siger han.

Vil lære at leve med krig

Ruslands handlinger har fået både Europa og USA til at vedtage nye, hårde sanktioner mod Rusland. Sanktionerne rammer flere russiske banker, personer tæt på Ruslands præsident Vladimir Putin og strategiske vigtige sektorer for Rusland såsom energisektoren. Dog har man indtil videre ikke udelukket Rusland fra det internationale banksamarbejde Swift, der tillader overførsler mellem landene.

På et pressemøde torsdag varslede statsminister Mette Frederiksen (S) dog, at Vestens sanktioner mod Rusland også kan ramme dansk økonomi, energiforsyning og virksomheder.

Udsigten til nye, hårde sanktioner mod Rusland har fået investorerne til at trække sig ud af russiske aktier, der torsdag faldt over 30 pct.

Sanktionerne er jokeren, der lige nu gør det vanskeligt at forudse, hvor langvarige og dybe faldene på aktiemarkederne bliver, mener både PFA og Danica. Begge selskaber er dog ikke i tvivl om, at både virksomheder og investorer over tid vil lære at leve med den nye situation.

En tommelfingerregel er ifølge Danica Pensions Poul Kobberup, at der typisk går mellem 30 og 90 dage, fra en konflikt begynder til markederne er tilbage på det niveau, de havde inden.

”De bunde, man ser nu, vil være hentet ind igen. Det betyder ikke, at bundene ikke kan nå at blive dybere. Men man skal ikke løbe efter den næste bund, for vi ender et højere sted,” siger han og tilføjer, at investorer i nyere tid har været hurtigere til at handle sig ud af kriser.

”Omvendt har vi i nyere tid ikke haft kriser, der er så tæt på os.”

 

Læs mere

Omikron og skyhøj inflation. Her er investorernes bud på aktiemarkedet i 2022

Aktiemarkedet angriber kriseramt GN-direktør

Succesaktie kan blive næste kæmpesalg

Risikabelt aktiesalg skal betale for Trygs kæmpekøb

Genvej til at afsløre fremtidens vinderaktier

Frygt for ny skarp nedtur på aktiemarkedet tager til