Joe Juice Ros torv

Inside story

Kriseramt juicekoncern kæmper mod uret

Trods månedlange forhandlinger har kriseramte Joe & The Juice stadig ikke fået en løsning på plads med en potentiel investor. I kulissen står kreditorerne SEB og Vækstfonden, der har over en milliard kroner i klemme. For nylig mistede selskabet sin finansdirektør efter blot et års ansættelse.

Uret tikker for kriseramte Joe & The Juice og kædens ejere, der stadig ikke har en exit i syne. Ganske vist er det lykkedes at udsætte en potentielt livstruende refinansiering med koncernens kreditorer, men trods månedlange forhandlinger har man stadig ikke fundet en løsning på selskabets finansielle udfordringer.

Omkring årsskiftet bekræftede den kriseramte koncern ellers, at man var i dialog med en saudiarabisk investor om at styrke kapitalgrundlaget i kæden, der er kommer på kant med sine kreditorer efter massive tab på godt 1,2 milliarder kroner siden 2018.

Siden er der dog intet sket trods intense forhandlinger, og kædens direktør, Thomas Norøxe, bekræfter over for InsideBusiness, at man stadig ikke har en løsning på plads.

Og topchefen, der tidligere var partner i kapitalfonden Valedo, der fortsat ejer en aktiepost i Joe & The Juice, lægger ikke skjul på, at han gerne ville have haft en afklaring på nuværende tidspunkt.

”Vi tager os den nødvendige tid til at forhandle en ordentlig aftale på plads, men jeg vil ikke lægge skjul på, at forhandlingerne har taget længere tid end forventet. Dialogen er ikke afsluttet endnu, og jeg kommenterer derfor ikke yderligere på de igangværende forhandlinger,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

Har fået forlænget lån

Det er især en dyr amerikansk ekspansion, der nu tynger den tidligere så succesfulde juicekoncern, ligesom også covid-19 ramte den danske iværksættersucces på et tidspunkt, hvor man i forvejen var i knæ.

Af regnskabet for Joe & The Juice fremgår det, at man ved indgangen til 2022 havde rentebærende gæld til SEB på 1 milliard kroner, mens statens investor i form af Vækstfonden havde 75 millioner kroner i klemme.

Det fremgik samtidig direkte af regnskabet, at koncernen ikke havde midlerne til at refinansiere sin gæld, hvorfor koncernen anført af direktør Thomas Norøxe har kæmpet for at finde en løsning gennem det meste af sidste år og begyndelsen af 2023

Ifølge direktøren er det dog lykkedes at forlænge aftalerne med selskabets primære kreditorer, så man dermed har sikret sig noget mere tid.

”Efter afgivelse af vores årsregnskab for 2021 har vi haft en yderst konstruktiv dialog med vores långivere. Samtlige af vores låneaftaler er forlænget, og der er ingen af disse, der udløber i 2023,” skriver Thomas Norøxe.

Dyr ekspansion

Da den amerikanske kapitalfond General Atlantic købte sig ind i det danske juiceeventyr i 2016, var det med en klar ambition om at brede det succesfulde koncept ud i USA.

Forinden havde kæden med den svenske kapitalfond Valedo ekspanderet kraftigt herhjemme, og salget til General Atlantic sikrede da både fonden og koncernens aktionærer anført af stifter Kaspar Basse en solid gevinst.

Kombinationen af en dyr amerikansk ekspansion og svigtende salg har imidlertid været en giftig cocktail for Joe & The Juice, hvis ejere flere gange har været tvunget til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under koncernen.

Så sent som i 2021 måtte kædens ejere med den amerikanske kapitalfond i spidsen igen til lommerne, idet der blev skudt yderligere 300 millioner kroner i virksomheden.

Heraf kom 100 millioner kroner fra eksisterende ejere, mens den resterende kapital blev leveret af blandt andre Ægyptens rigeste mand, Nassef Sawiris.

Kaos på ledelsesgangen

Ud over de mange økonomiske problemer har juicekoncernen også været ramt af en del kaos på ledelsesgangen. I sommeren 2021 blev den inkarnerede juicemand Sebastian Vestergaard fyret efter afsløring af omfattende regnskabsrod i koncernen.

Få måneder efter forlod finansdirektør Allan Auning-Hansen også selskabet efter knap to år på posten. Han blev afløst af Emil Bergander, der for kort tid siden også brat forlod Joe & The Juice efter blot 14 måneder på posten. Hvad det brud præcis bunder i, er ikke kommet frem, og Thomas Norøxe ønsker ikke at gå i detaljer med sagen.

”Vi har fået mulighed for at få en garvet kapacitet i Jørn Vestergaard med på holdet, som jeg så et rigtig godt match i. Han er en tung profil, hvis erfaringer på området passer med den rejse, Joe & The Juice står overfor. Samtidig siger vi tak for indsatsen til Emil Bergander”, udtaler Thomas Norøxe.

Moralsk dilemma

Et yderst delikat tema i forbindelse med juicekædens aktuelle forhandlinger kan meget vel blive, hvorvidt både SEB og Vækstfonden kan forsvare fortsat at låne koncernen penge, såfremt man når til enighed med Veda Holding, der har hjemme i Saudi-Arabien.

Landet har længe været berygtet for sit syn på menneskerettigheder og ytringsfrihed, hvorfor det kan blive svært for Vækstfonden med den danske stat i ryggen at forsvare at sælge til denne investor.

Problemet for Joe & The Juice er imidlertid, at stort set ingen andre købere er villige til at møde den værdisætning på omkring 5 milliarder kroner, som kædens nuværende ejere har fastsat.

Samtidig har en række investorer generelt, herunder mange kapitalfonde, sat forbrugerrelaterede investeringer som Joe & The Juice på deres sorte liste som følge af omfattende frygt for en større recession og nedgang i forbruget.

 

Læs mere

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg