Det er en længe bebudet fusion, der nu endelig er fuldbyrdet.
Siden fondsmæglervirksomhederne Artha og Scope Investment i december sidste år meddelte, at de ville bo under samme tag, har de haft travlt med at få de sidste brikker i puslespillet på plads, herunder en godkendelse fra både Arthas aktionærer og Finanstilsynet.
Med grønt lys fra begge samt en større indflytning af Scope-folkene i Arthas lokaler på Strandvejen i Hellerup i sidste uge er ægteskabet nu en realitet.
Det glæder tydeligvis en af topcheferne i den nye fondsmæglervirksomhed.
“Det har været et lidt langt forløb, som det nogle gange er i denne branche på grund af lovgivningen. Men nu er der endelig sat det sidste punktum i fusionen, og vi glæder os alle til samarbejdet,” siger Brian Kudsk, der er administrerende direktør og stifter af Artha.
Den nye konstellation, der får navnet ArthaScope, skal med samlet set knap 24 milliarder kroner under forvaltning være ”en af Danmarks største bankuafhængige kapitalforvaltere”, som selskabet selv formulerer det.
Det skal ske ved at tilbyde kunderne både en markedsledende uafhængig kapitalforvaltning af aktier og obligationer samt alternative investeringer og investeringsløsninger.
Konkret kommer den nye virksomhed til at tilbyde tre løsninger for kunderne: Artha Invest, der er en traditionel form for kapitalforvaltning med fokus på formuebevarelse og investering i forskellige aktivklasser med stor spredning; Artha Selection, hvor man kan foretage alternative investeringer i for eksempel ejendomme og unoterede virksomheder; og endelig løsningen kaldet ArthaScope, hvor formueforvaltningen kan skræddersyes.
Brian Kudsk fremhæver, at især ejendomsudlån og investeringer inden for udlejnings- og udviklingsejendomme er nogle områder, hvor det nye selskab ser gode muligheder.
”Scope har førhen lavet et godt setup inden for ejendomsudlån, der har leveret gode og konsekvente resultater. Artha har også været meget aktiv med hensyn til alternativer, men dog i en bredere forstand. Med ArthaScope kommer ejendomssiden derfor bestemt til at være en endnu mere koncentreret del af forretningen,” siger Brian Kudsk om planerne.
Ikke én mand, der kører hele showet
Ud over Brian Kudsk vil direktionen i det nye selskab udgøres af Jan Severin Sølbak, der indtil nu har været direktør i Artha, og tidligere administrerende direktør i Scope Investment Jonas Melchior.
Ansvaret for den daglige ledelse er ligeligt fordelt mellem de tre herrer, og der er således ikke en enkelt chef, der svinger taktstokken; alle tre får titlen af administrerende direktør og stifter, og alle tre har noget at skulle have sagt. Selv om det kan virke som en aparte måde at gøre tingene på, giver det for Brian Kudsk god mening.
”Vi er en treenighed i direktionen, og der er ikke én mand, der kører hele showet, hvilket vi også gerne vil signalere udadtil. Det skal selvfølgelig integreres, men det gør også, at vi i fællesskab kan finde nogle gode løsninger, der kommer kunderne til gode,” siger han.
Netop de løsninger kommer til at have grobund i tre forretningsområder, som Artha med fusionen får ind i folden: aktiv diskretionær forvaltning for såvel privatkunder som fonde og professionelle investorer, udlån og investering i udvalgte kapitalområder.
Adspurgt, om ArthaScope også kommer til at fokusere på nye produkter og markeder, svarer Brian Kudsk, at man ”selvfølgelig aldrig skal udelukke noget”, og at de løbende tænker i andre baner for at se, om de kan tilbyde kunderne nogle anderledes løsninger.
Dog ligger selskabet rimelig godt med sin nuværende portefølje og fokusområder, og derfor kommer det nye selskab til at udvide og styrke de områder, hvor begge dele af selskabet allerede oplever fremgang.
“Vi kommer ikke til at lave en strategiplan, hvor vi går efter nogle bestemte kundetyper, markeder eller porteføljer, når vi taler om dem, som har en formue, der skal forvaltes. Vores kunder er de udvalgte, som har klaret sig ekstremt godt – så godt, at de nu har penge i overskud til investeringer i noterede og unoterede aktiver. For os handler det om at levere nogle gode afkast og yde en god service med den bredde, vi har, og som vi er meget komfortable med lige nu. Hvis vi gør det, får vi også nogle gode kunder,” siger Brian Kudsk.
Sikker kurs trods stormvejr på marked
Fusionen melder sig ind i en bølge af konsolideringer, der er skyllet ind over markedet for fondsmæglerselskaber, som InsideBusiness skrev om tilbage i februar. En bølge, der også resulterede i skift og oprustninger på ledelsesgangene i flere selskaber, herunder naturligvis også Artha og Scope Investment.
Selv om både Arthas og Scope Investment med fusionen nu altså placerer sig bedre, har begge selskabers plads på markedet gennem den seneste tid været udfordret.
I 2022 oplevede Artha et fald på næsten 60 procent i resultatet før skat – faldet var dog ikke så stort, at det gik ud over de mere end 17 milliarder kroner, som Artha administrerer. Dermed var Artha en af de få kapitalforvaltere, der kunne holde skindet på næsen i et 2022, der ellers var blodrødt i resten af branchen.
Også Scope Investmens overskud for 2022 blev mindre sammenlignet med året før. Her lå moderselskabets bundlinje ifølge den seneste årsrapport på 8,1 million kroner mod 12,5 millioner kroner i 2021.
Det gik dog ikke nævneværdigt ud over egenkapitalen, der oplevede et lille dyk fra 40,4 millioner kroner i 2021 til 38,9 millioner kroner i 2022. Selskabets kapitalgrundlag lå i 2022 ifølge regnskabet på 36,6 millioner kroner.
Af samme grund er tallene ikke en kilde til bekymring for Brian Kudsk eller sår tvivl om fremtidsplanerne for ArthaScope.
”Den her branche går op og ned og følger markedet. Det er sådan, det er. Så det får os ikke til at ryste på hånden i forhold til fremtiden eller får nogen indflydelse på fusionen,” siger han.
Hvordan vil du betegne vejen fremad for ArthaScope?
“Det kommer til at være business as usual. Vi er bredere, end vi var før, og vi er flere kolleger, end vi var før. Men vi skal stadig levere nogle gode afkast og sørge for, at tingene fungerer for vores kunder. Det kommer vi fortsat til at gøre. Nu har vi bare flere muskler til det,” siger Brian Kudsk.
Læs mere
Formueplejer-stifter i stor nedskrivning af livsværket
Kapitalfond vil opsplitte problembarn i jagten på et frasalg
Fondsmæglere opruster på ledelsesgangen midt i konsolideringsbølge
Milliarder er forduftet fra store kapitalforvaltere