RSM Danmark JH Revision

Inside story

Laget under de største revisionshuse rører på sig i opkøbskamp

Det er ikke kun landets allerstørste revisionshuse, som køber op i disse år. I laget under de store revisionshuse pågår konsolideringen også med fuld styrke. Senest har mellemstort nordvestjysk revisionshus slået kløerne i sjællandsk spiller, mens nyfusioneret revisionshus har foretaget sit første opkøb.

En konsolideringsbølge skyller ind over den danske revisionsbranche, men det er ikke kun landets allerstørste revisionshuse, der køber op med arme og ben i disse år.

Også laget under de allerstørste revisionshuse har længe været på jagt efter opkøb eller fusioner til at ruste dem i den indædte konkurrence og polstre dem til at stå imod de stigende krav til compliance, der især har sat de mindste revisionshuse under massivt pres.

De friskeste eksempel kommer fra revisionshuet RSM Danmark, men også Grant Thornton og Partner Revision har inden for det seneste halve år været aktive på opkøbsfronten.

RSM Danmark befinder sig i laget af mellemstore revisionshuse med en omsætning på næsten 160 millioner kroner, godt 120 ansatte og en markedsandel på 1,2 procent, hvis man måler på antallet af revisionskunder.

Med en historisk forankring i det nordvestjyske har RSM Danmark længe været på udkig efter en mulighed for at udvide sin tilstedeværelse øst for Storebælt.

For år tilbage åbnede RSM Danmark et kontor på Vesterbro i København, men siden da har ikke blot den danske ledelse, men også det globale RSM-netværk haft en strategi om at vokse i København og omegn.

Det ønske kan RSM Danmark nu indfri efter et opkøb af det mindre revisionshus JH Revision, der holder til i Taastrup. Opkøbet føjer godt 25 medarbejdere og en omsætning på godt 30 millioner kroner til RSM Danmark.

”Vi etablerede for nogle år siden et kontor ved Vesterport i København. Siden den dag har vi haft et ønske om at blive større i København og omegn. Vi har i løbet af de seneste år haft nogle snakke med forskellige firmaer, men har ikke ramt noget, hvor timingen var den rigtige. Lige pludselig opstod muligheden med JH Revision, der ligesom RSM fokuserer på betjening af virksomheder i smv-segmentet, så det er på flere måder et godt match, der kommer til at gavne både kunder og medarbejdere,” siger Søren Yde, partner og bestyrelsesformand i RSM Danmark.

Krav fra ansatte og kunder bag salg

RSM Danmarks opkøb af JH Revision er på mange måder et godt eksempel på de mekanismer, der driver konsolideringen af revisorbranchen.

Mens RSM Danmark går på opkøbsjagt for at bevare selvstændigheden, handler det for JH Revisions to partnere, Frederik Bille og Martin Santino Lo Turco, især om at fremtidssikre revisionshuset for både medarbejdere og kunder ved at lade sig opkøbe og indgå i en større organisation.

”Vi er overbevist om, at vi bliver en del af et meget kompetent team, som vi ser frem til at sparre med. Vi vil fremover kunne påtage os mere fagspecifikke opgaver, som vi før har måttet afvise. Samtidig har vi længe haft et ønske om at synliggøre os og fremstå mere attraktive for fremtidige medarbejdere. Vi er klar over, at vi som organisation er nødt til at følge med tiden, hvis vi ønsker medlemmer af den yngre generation i medarbejderstaben,” siger Martin Santino Lo Turco.

Hos RSM Danmark fortæller bestyrelsesformand Søren Yde, at revisionshuset har appetit på flere opkøb, hvis det rigtige match viser sig. Men væksten må ikke ske for enhver pris.

”Vi vil gerne vækste, når det giver god mening for os. Vi får samtidig nogle yngre kræfter ind, så vi får ikke generationsskifteproblemer med dette opkøb. For vi ønsker ikke blot at købe deres forretning, de indtræder også som partnere i vores forretning,” siger han og afviser i samme ombæring, at de stigende omkostninger til compliance, som rammer revisorbranchen, er et problem for RSM Danmark.

”Det vigtige er, at det er folk, der kan og vil træde ind i vores fællesskab. Vi vil ikke blot have flere til at betale vores fællesudgifter. Qua vores størrelse har vi styr på compliance og backoffice, men det er svært for de mindre kontorer, der skal allokere alt for meget tid til det,” siger han.

Opsigtsvækkende fusion er faldet på plads

I løbet af sidste sommer faldt flere opsigtsvækkende handler på plads, da opkøbsivrige Beierholm slog kløerne i Revision Limfjord, mens Grant Thornton og Kvist & Jensen slog pjalterne sammen i en fusion.

De to handler var opsigtsvækkende, fordi der er i begge tilfælde var tale om revisionshuse med over 100 ansatte, der blev opkøbt eller fusioneret. På den måde tog opkøbene et niveau op i forhold til den hidtidige tendens, hvor det især har været mindre revisionshuse med 25-50 ansatte, der har været genstand for opkøb.

Spørgsmålet er derfor, om også RSM Danmark kan være et potentielt opkøbsmål? Det afviser bestyrelsesformand Søren Yde dog på det kraftigste.

”Vi er meget klare i mælet. Vi er ingenlunde et opkøbsemne. Vi vækster, fordi vi har et meget stærkt ønske om at bevare vores selvstændighed. Vi ved, at det kræver, at vi konstant styrker os,” siger han og tilføjer:

”Partnerne i RSM har et meget stærkt bånd til vores virksomhed. Det handler meget om fællesskabsfølelsen og forretningsånden, som gør, at der ikke er incitament til at suboptimere de enkelte afdelinger og partnere imellem. Vi driver vores firma ud fra et musketerprincip.  Det betyder, at vi hjælper hinanden på kryds og tværs. Det er lidt særegent for vores branche, men vi er sikre på, at det er det bedste for RSM som helhed.”

Nyfusioneret revisionshus foretager første opkøb

Det er kun få måneder siden, at fusionen mellem landets syvendestørste revisionshus, Grant Thornton, og Kvist & Jensen faldt på plads. I fusionen indgik også National Revision, Godkendte Revisorer, fordi revisionshuset forinden havde indgået en fusion med Kvist & Jensen.

Fusionen mellem revisionshusene betyder, at vækstivrige Grant Thornton går fra 350 til godt 550 medarbejdere, samtidig med at Grant Thornton får sparket døren ind til det jyske revisionsmarked, som længe har stået på revisionshusets dagsorden.

Der gik dog ikke mange måneder, fra fusionen var på plads, før Grant Thornton rørte på sig igen.

Senest har Grant Thornton opkøbt det mindre revisionshus TT Revision med 13 ansatte, som blev en del af Grant Thornton fra årsskiftet.

Igen var det et ønske om at stå bedre rustet til de stigende krav til compliance og krav fra medarbejdere og kunder, som fik TT Revision til at takke ja til muligheden for at blive en del af Grant Thornton.

”Der stilles stigende krav til specialviden og kvalitetssikring i vores branche, og her er medarbejdernes udvikling samt rekruttering fundamentalt. Vi ønsker at skabe de bedste forudsætninger for vores medarbejdere, hvor de er i centrum, og hvor vi tager hensyn til de forskelligheder, vi har som mennesker. På den måde matcher vores værdier Grant Thorntons,” siger partner i TT Revision Morten Kertész i en meddelelse.

 

Læs mere

Partnere i PwC kører ny topchef i stilling

Væksten løjer af hos revisionskæmper. Og presset forventes at tage til i 2024

EY dropper parløb på topchefposten

Revisorkæmpe udskyder tronskifte

PwC går i offensiven efter rivalers frasalg

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner