RingkjøbingLandbobank

Inside story

Landbobank har millioner på spil i udskældt ejendomskoncern

En af landets mest respekterede banker har lånt millioner til udskældt ejendomskoncern, hvor to af finanskrisens fallenter spiller en central rolle. Banken har samtidig fået sikkerhed i en række af de lån, som PwC-partner har givet til ejendomskoncernen. Banken afviser at have kendt til personkredsen bag selskabet.

Ringkjøbing Landbobank har et tocifret millionbeløb på spil i den udskældte ejendomskoncern DBO Real Estate Denmark, hvor to af finanskrisens ejendomsfallenter, Martin Larsen og René Ulrik, der før hed Martin Klüts og René Müller, spiller en central rolle.

De har begge været dømt for økonomisk kriminalitet og gik under finanskrisen konkurs med ejendomsselskaberne Sandgården og Prio Fyn.

Som DR og Børsen har afsløret, har de to fallenter dog gjort et opsigtsvækkende comeback via DBO Real Estate Denmark, der har flere afgørelser og domme imod sig for blandt andet at forsøge at presse lejere ud af deres boliger.

Ejendomskoncernen var tidligere ejet af tyskeren Kai Miller, men efter afsløringerne af de to fallenters involvering har han overdraget ejerskabet til danskeren Allan Brix Kronborg.

Samtidig er det via DR og dagbladet Børsen kommet frem, at seks PwC-partnere har lånt den omstridte ejendomskoncern omkring 100 millioner kroner.

PwC-partnerne er dog ikke de eneste, der har millioner af kroner ude at svømme hos den udskældte ejendomskoncern.

Det samme er tilfældet for en af landets mest respekterede banker, Ringkjøbing Landbobank.

Den vestjyske bank har i årevis været kendetegnet ved en solid kreditbog og et næsten pletfrit omdømme, som har gjort banken til en af investorernes absolutte kæledægger på det danske aktiemarked.

Et betydeligt millionbeløb i klemme

Ikke desto mindre har Ringkjøbing Landbobank et betydeligt millionbeløb i klemme hos DBO Real Estate Denmark.

Den vestjyske bank har således lån og underpant i en række af de ejendomme, som DBO Real Estate Denmark ejer, for samlet set 62 millioner kroner. Det dækker over lån til tre ejendomme for samlet set 39 millioner kroner.

Derudover har Ringkjøbing Landbobank fået underpant i nogle af PwC-partnernes udlån til DBO Real Estate Denmark. Det samme er tilfældet med et lån, som et selskab ejet af den tidligere DLA Piper-advokat Ulrich Hejle har ydet til et selskab i DBO-koncernen.

PwC-partnernes udlån til DBO-koncernen er ikke ulovlige, men til DR og Børsen har de udtalt, at de føler sig ført bag lyst i forbindelse med deres lån til ejendomskoncernen. Ifølge partnerne var det en advokat fra et af landets større advokatselskaber, som havde foreslået dem at lave private lån til DBO Real Estate.

PwC-partnerne afviser, at været bekendt med personkredsen bag DBO-koncernen. De vil nu trække sig som långivere til DBO Real Estate Denmark

Ringkjøbing Landbobank skriver i en kommentar til InsideBusiness, at banken generelt ikke udtaler sig om enkeltengagementer, men tilføjer:

”Vi kan dog oplyse, at vi ikke har haft kendskab til, at de nævnte personer skulle have relationer til låneaftaler med banken,” skriver markedschef i Ringkjøbing Landbobank, Klaus Gamst.

Fortsat i klemme i lukningstruet leasingselskab

På trods af Ringkjøbing Landbobanks næsten pletfri image er det ikke længe siden, at banken sidst havnede i selskab med nogle af finanskrisens skurke.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har Ringkjøbing Landbobank også millioner i klemme hos det lukningstruede leasingfirma Winleasing.

Officielt ejes det nordsjællandske leasingselskab af blandt andre hovedaktionær og direktør Jesper Andersen. Men som InsideBusiness tidligere har afsløret, har finansmanden Steen Bryde, der i 2015 fik en dom på 3,5 års fængsel for skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig, spillet en central rolle i selskabet.

Winleasing, der primært udlejer luksusbiler, har været under mistanke for at handle med klonede biler. Det førte til, at Nordsjællands Politi ransagede Hørsholm-selskabet og konfiskerede en række biler, som var mistænkt for at være klonede, hvilket dækker over, at stjålne biler sløres med falske stelnumre for derefter at blive leaset ud.

Af Winleasings seneste regnskab, der blev offentliggjort i marts, fremgår det, at det er lykkedes Ringkjøbing Landbobank at nedbringe sine udlån til selskabet. Gælden til banken er dalet til 33 millioner kroner mod 50 millioner kroner året forinden. Banken har dog fortsat pant i en række aktiver, blandt andet i form af virksomhedspant.

Ringkjøbing Landbobank kan dog i princippet fortsat trække stikket på selskabet, understreger Winleasings revisor i regnskabet. Det var dog ikke sket ved regnskabsaflæggelsen.

”Banken kan opsige selskabets låne-, kredit- og garantirammer som følge af brud på LTV-lånebetingelser, og det kræver en positiv budgetopfyldelse i det kommende regnskabsår med hensyn til nedbringelsen af de samlede låne- og kreditrammer med 13 millioner kroner. Det er ledelsens vurdering, at selskabets bankforbindelse på trods af de for nuværende ikke opfyldte lånebetingelser fortsat vil stille låne-, kredit- og garantirammer til rådighed for selskabet i regnskabsåret 2022/23, da det er ledelsens forventning, at nedbringelse af låne- og kreditrammer i henhold til budgettet er realistisk, og at dette vil være tilfredsstillende for bankforbindelsen, selv om de nuværende LTV-lånebetingelser ikke vil være overholdt gennem hele det kommende regnskabsår,” skriver Winleasings revisor Inforevision.

Myndighedernes sag har ifølge Winleasing kostet selskabet dyrt. I det seneste regnskabsår 2021/2022 tabte Winleasing over 8 millioner kroner, mens underskuddet året forinden lød på godt 10 millioner kroner. I regnskabet langer ledelsen i Winleasing kraftigt ud efter myndighedernes aktion mod selskabet.

”Myndighedernes aktion omkring postulerede klonede biler har vist sig have haft en stor negativ indvirkning på selskabets drift og kundernes tillid til selskabet. Dette er særlig udtalelser i pressen, som er misvisende. Især at politiet har stillet op til pressefoto og fortalt, at de havde fundet klonede biler på selskabets adresse. Dette var faktuelt forkert, og alle biler er tilbageleveret til selskabet som værende ikkeklonede,” skriver selskabets ledelse.

Ringkjøbing Landbobank er også blevet kædet sammen med lån til det ligeledes skandaleramte billeasingfirma, Scanleasing.

Tråde til ejendomskoncern koster advokat dyrt

Mens sagen mod ejendomskoncernen DBO Real Estate Denmark pletter Ringkjøbing Landbobanks renommé, har sagen haft langt større konsekvenser for en række øvrige aktører.

Det gælder først og fremmest advokaten Ulrik Hjejle, der som konsekvens af sagen er stoppet som partner i DLA Piper.

Ulrik Hejle har ifølge DR og Børsen spillet en central rolle i ejendomskoncernens forsøg på at skaffe investorer. Båndene til ejendomskoncernen er dog ifølge Martin Lavesen, ledende partner i DLA Piper i Danmark, i strid med DLA Pipers kodeks for sine partnere, og derfor er Ulrich Hejle nu fortid i advokathuset.

Ulrich Hejle afviser at have brudt reglerne og siger, at han ikke har haft hverken DBO Real Estate Denmark eller koncernens datterselskaber som klienter, men derimod arbejdet for en række privatpersoners selskaber i forbindelse med deres udlån til koncernen.

Han erkender dog, at han ikke har informeret sine kolleger i DLA Piper godt nok om sin relation til DBO-koncernen.

Efter afskeden med DLA Piper har Ulrich Hejle stiftet advokatselskabet Apex Law, som han er eneejer af.

 

Læs mere

Ugens tabere: Storbank sabler Novo Nordisk – Toprevisorer låner til dømte fallenter

Skandale ryster milliardærs ejendomskoncern

Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 millioner på højkant

Formuepleje ramt af modvind på prestigeprojekt

Ringkjøbing Landbobank i klemme i lukningstruet skandalefirma

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma