;
larstvedebog

Kultur

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Lars Tvede irriterer vores anmelder Joachim Sperling. Men Tvedes nye bog 'Bobler, bullshit og børsfest' er på forunderlig vis både underholdende og lærerig læsning. Selv om der er elementer af selvpromovering, giver det troværdighed, at han selv er blevet hovedrig.

Jeg bliver irriteret stort set hver gang, jeg hører Lars Tvede udtale sig. Gerne med skråsikre meninger om danske forhold fra den sikre base i Schweiz, hvor alting er bedre end i Danmark. Gud hjælpe mig om han ikke også har scoret Pernille Vermund, der er ved at ændre det politiske landkort i Danmark i en retning, jeg personligt ikke bryder mig om.

Det bliver ikke mindre irriterende af, at Lars Tvede i bogens prolog forklarer, at han faktisk ikke havde tid til at skrive den, men at han tilfældigvis opdagede, at Microsoft Word havde fået en diktatfunktion, der fungerede så godt, at han kunne lave det hele på kun 22 dage. Ud over at det er sjovt, at Lars Tvede foretrækker at diktere frem for at skrive – og at funktionen i Word faktisk er anvendelig – ved jeg ikke, hvorfor han havde brug for at fortælle læseren, at han reelt ikke orkede projektet. Men som han også tilføjer – den var heller ikke gået uden 40 års erfaring fra investeringsbranchen. Måske Lars Tvede gerne vil have sine landsmænds anerkendelse for de ting, han har opnået på investeringsfronten?

Boganmeldelse

Bobler, bullshit og børsfest

Forfatter: Lars Tvede

Forlag: Politiken

Sprog: Dansk

Sideantal: 224

ISBN13: 9788740067293

Pris: 160 kroner

4 af 6 stjerner

Det er svært at afgøre, om Lars Tvede havde en klar disposition, inden han gik i gang med at ‘skrive’ bogen, for den er en skønsom blanding af personlige oplevelser, lærebogsstof og anekdoter. Hvem ved, om han blot har dikteret en masse indfald, som så bagefter er sat sammen i en form for struktur – måske med hjælp fra forlagsredaktøren? Det kunne man godt forestille sig.

Resultatet er underholdende og lærerigt

Men resultatet er på forunderlig vis både underholdende og lærerig læsning. Det hjælper også på troværdigheden, at forfatteren selv er blevet hovedrig på at investere. Selv om der kan være elementer af selvpromovering i projektet, er det generøst at dele ud af sin viden om, hvordan man bliver milliardær.

Bogen kommer på det rigtige tidspunkt, for interessen for selv at investere sine penge er større end nogensinde. Det skyldes ikke mindst, at vi nu igennem et stykke tid har haft negative renter, der gør det meget fristende for selv helt almindelige mennesker at placere sine penge alle andre steder end i banken. Så hvorfor ikke aktier? Lars Tvede kommer med en række overbevisende argumenter for hvorfor. På lang sigt giver aktier nemlig et markant højere afkast end eksempelvis obligationer.

Lars Tvede ved, hvordan man styrer uden om faldgruberne og ser signalerne i tide – både når det går op, og når det går ned. Et af hans favoritprodukter er de såkaldte ETF’er, som er de billige investeringsforeninger, hvor computeren erstatter den aktive forvaltning, så man undgår de høje omkostninger. Produktet fås i alle afskygninger og gør det muligt at sprede sine investeringer og frem for alt undgå den værste begynderfejl af dem alle, som er at sælge, lige så snart man har den mindste gevinst, og undlade at gå ud af aktier, hvor man har lidt tab. Altså det ideelle produkt til både nybegyndere og de mere erfarne investorer.

For de makrointeresserede rummer bogen også interessante betragtninger. Eksempelvis får man en idé om, hvad essensen er i konjunkturcykler, og så er der en oversigt over den samlede værdi af aktier, obligationer og ejendomme set i forhold til hinanden. Ejendomme er klart det mest udbredte og værdifulde investeringsaktiv – op til tre gange værdien af aktiemarkedet, mens samlerobjekter, som kunstværker mv. kun udgør ca. 1 procent af værdien af aktiemarkedet.

Spred dig, så går det nok alt sammen

Vi får også en god indføring i ideen om risikopræmier. Spreder man sin risiko dygtigt på tværs af aktivtyper, kan man være ret sikker på at slå obligationsmarkedet mange gange – spredningen kan neutralisere risikoen, og så står man tilbage med det langt højere afkast.

Det betyder dog ikke, at man kun skal kaste sig over aktier. Her inddrager Lars Tvede de erfaringer, man har gjort sig i de store amerikanske ’endowments’, som stort set alle institutionelle investorer benytter sig af i dag: Spred dig på børsnoterede aktier, obligationer, ejendomme, unoterede aktier og infrastruktur – så skal det nok gå alt sammen.

Bogens store clou er Lars Tvedes beslutning om at sælge alle sine aktier, da det gik op for ham, at coronakrisen var reel og ikke bare noget, der gik for sig i Kina. I starten fik vi massive kursfald, men da det begyndte at vende, var Lars Tvede også med på opturen.

Det kan alle ikke gøre, for nogen skal jo eje aktiverne, men historien anskueliggør, hvordan den kloge narrer den mindre kloge, og det er den egentlige morale i denne bog. Jeg må leve med min irritation, for det er ganske godt gået.

Anmeldt af Joachim Sperling

Læs mere

Syv salgsdyder til optimering af salg

Sådan skaber man en effektiv interesseorganisation

Roadtrip på første klasse

Hvad kan vi lære af Europas bedste offentlige arbejdsplads?

Sæt den rigtige pris og bliv konkurrencedygtig

En mesterlig guide til Porters bedste modeller

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage

Ny bog guider til at styrke innovationen i din virksomhed