danicapensiontophistorie

Inside story

Lavere omkostninger på vej: Se de dyreste og billigste pensionsselskaber

Efter at der sidste år kom en ny opgørelsesmetode, kan InsideBusiness nu løfte sløret for landets dyreste og billigste pensionsselskaber målt på ÅOP. Det gode for forbrugerne er, at priserne af flere årsager er på vej ned. De to dyreste aktører arbejder målrettet på at hjemtage investeringer. Rettet: Lærernes Pension havde en ÅOP på 0,7 ikke 0,9

Der er stadig en kolossal forskel på at spare op i det billigste og i det dyreste pensionsselskab. En forskel, der over et langt arbejdsliv kan materialisere sig og blive til en forskel på hundredtusindvis af kroner i pensionsopsparing, alt efter om man har sparet op i et billigt eller dyrt pensionsselskab.

Efter at man for nylig lavede om på opgørelsesmetoden for pensionsselskaber, viser en opgørelse foretaget for InsideBusiness, at selskaberne ligger med ret stor spredning. Det absolut billigste selskab er således Pædagogernes Pension med en årlig ÅOP på bare 0,5 procent Det er langt lavere end både nummer to, tre, fire og fem: P+, PensionDanmark, Sampension og Pensam.

Ifølge administrerende direktør i Pædagogernes Pension Sune Schackenfeldt er det et strategisk valg, at man ønsker at ligge blandt de mest omkostningseffektive selskaber.

”Vi arbejder med en effektiv og simpel forretningsmodel, hvor vi ligger særdeles fornuftigt på omkostningssiden, samtidig med at vi ligger godt på afkast. Vi arbejder med et meget enkelt og effektivt setup på investeringssiden, der giver os høj strategisk fleksibilitet.”

Fakta om ny opgørelse af ÅOP

Pensionsselskabet Sampension har i sin årsrapport beskrevet konsekvenserne ved den nye opgørelse af årlige omkostninger i procent:

“For en 55-årig kunde med opsparing i 3 i 1 Livspension, moderat risiko og en opsparing på 1 million kroner faldt de årlige omkostninger i procent (ÅOP) fra 0,70 procent i 2022 til 0,67 procent i 2023.

ÅOP indeholder både administrations- og investeringsomkostninger og opgøres i henhold til omkostningshenstillingen, der er fastlagt af brancheorganisationen Forsikring & Pension. Det betyder bl.a., at investeringsomkostningerne for en stor del af de alternative investeringer skal baseres på standardberegningssatser, som er fastlagt af Forsikring & Pension. Derfor afspejler ÅOP ikke nødvendigvis det reelle niveau for faktiske investeringsomkostninger i Sampension Liv.

For den enkelte kunde kan ÅOP bl.a. afhænge af kundens alder, af pensionsopsparingens størrelse, risikoprofil mv. Alt andet lige vil ÅOP f.eks. højere for yngre kunder end for ældre kunder med 3 i 1 Livspension. Det skyldes, at yngre kunder har en større andel af bl.a. aktieinvesteringer, hvor både det forventede afkast og investeringsomkostningerne er højere end for f.eks. obligationsinvesteringer, som vægter mere for kunder, der nærmer sig pensionsalderen.”

Kilde: Sampensions årsrapport for 2023

Det betyder også, at man undgår at lave stockpicking og i stedet går efter afkast, som ligger tæt på benchmark. Det er er vigtigt, fordi omkostningerne betyder meget i det store billede:

”Det kan betyde over 650.000 kroner i forskel for et medlem hos os, om man har høje eller lave omkostninger, det er også vigtigt, når man skal vurdere det samlede afkast. Især fordi vi ser ind i en periode med mange risikofaktorer for lavere afkast.”

Det betyder også, at Pædagogernes Pension holder igen med eksempelvis ejendomsinvesteringer, hvor man selv skal ud at finde grunde og bygge ejendomme på dem. Det er et bevidst fravalgt i strategien, da man ikke ønsker at investere i at have egne unikke kompetencer her.

Valg af it-leverandør kan få betydning

Ifølge Sune Schackenfeldt arbejder man med en benchmark-nær strategi, hvor man har en høj andel af likvide aktiver og en mindre andel af alternativer på 14 procent.

”Vi er i gang med at hjemtage vores likvide aktive aktieinvesteringer, hvor vi med 51 milliarder kroner er den sjettestørste aktør i pensionsbranchen. Vi har samtidig realiseret en betydelig besparelse ved at reducere vores aktieportefølje fra 3.600 til 350 store og anerkendte aktier. Det er vi meget komfortable med.”

Det er desuden værd at bemærke, at Lærernes Pension ligger på 0,7 mod PKA til sammenligning ligger på 0,8 procent i ÅOP. Begge benytter sig af Forca som it-administrationsselskab ligesom Pædagogernes Pension. Sidstnævnte er dog i proces med overvejelserne om at finde en ny pensions-it-leverandør, hvor Nestech p.t. er favorit til at overtage opgaven, da man kom bedst ud i en analyse foretaget af KPMG for Pædagogernes Pension.

”Vores administrationsomkostninger er på kort tid steget ret kraftigt. I seneste regnskabsår fra 408 til 494 kroner om året pr. medlem, hvilket primært skyldes øgede udgifter til administration via Forca. Af respekt for vores hårdtarbejdende medlemmers penge afsøger vi derfor markedet for, hvad der er den mest effektive maskine for os,” siger Sune Schackenfeldt.

Som de dyreste blandt arbejdsmarkedspensionsselskaberne ligger Akademikerpension på 1,1 i ÅOP, mens Industriens Pension ligger på 0,9.

Hos de kommercielle spillere ligger Nordea Pension, som samtidig har nogle af branchens absolut højeste afkast på 0,9, på linje med den langt større aktør PFA.

AP Pension, Velliv og Danica Pension ligger til sammenligning på henholdsvis 1,1, 1,1 og 1,3 i ÅOP.

Lavere omkostninger på vej hos de kommercielle

Men det kommer til at ændre sig i en billigere retning, forudser pensionsekspert og aktuar Jørgen Svendsen fra AFPR.

”Vi ser nu klare tegn i markedet på, at pensionsselskaberne ønsker en billigere investeringsmetode. Det betyder, at omkostningerne over tid vil komme ned på et lavere niveau.”

Jørgen Svendsen henviser til, at Danica Pension har bebudet en ny strategi på investeringsområdet.

Det bekræftes af Danicas CCO, Dorte Bilsgaard, som er bevidst om, at det Danske Bank-ejede pensionsselskab ligger dyrest i sammenligningen.

”Vores kunder går først og fremmest op i, at vi kan levere af godt afkast efter omkostninger, og her har en typisk kunde over de seneste fem år fået 44 procent i afkast, hvilket er yderst konkurrencedygtigt. Men vi kigger selvfølgelig løbende på, hvad der fungerer godt i vores portefølje, hvor vi kan se, at vores internt forvaltede investeringer har outperformet benchmark over en lang periode nu.”

Velliv og Danica hjemtager investeringer

Det fører til, at Danica nu hjemtager en del af de eksternt forvaltede investeringer:

”Derfor har vi for nylig besluttet at øge andelen af de internt forvaltede investeringer, og det betyder, at vi nu kan sænke omkostningerne på Danica Balance med 12 procent, så vi samlet set nu står endnu stærkere end før og kan levere høje afkast til endnu lavere omkostninger,” fortsætter Dorte Bilsgaard.

Også i Velliv arbejder man på at hjemtage sine investeringer for at sænke sit omkostningsniveau:

”Velliv har en stor andel af aktivt forvaltede investeringer, herunder alternativer, der traditionelt har en højere ÅOP. I 2022 oplevede vi en stigning i ÅOP som følge af blandt andet en øget andel af alternative investeringer. Vi forventer, at ÅOP i 2023 falder tilbage tættere på 1 procent som følge af, at vi har hjemtaget forvaltningen af flere aktivklasser. For kunder med primært fokus på ÅOP tilbyder Velliv et indeksprodukt med en ÅOP i niveauet 0,55-0,6 procent,” lyder det i en skriftlig udmelding fra Velliv.

 

Læs mere

Pædagogernes Pension rykker tættere på valg af it-leverandør

Mangeårig pensionsalliance slår revner

Pensionsselskab vil sikre fremtiden med ny satsning

Sådan klarer pensionsselskaberne sig på afkast. Bæredygtighed halter stadig

Gigantisk afkastpotentiale i forsvarsindustrien. Men vejen er vanskelig for investorer og pensionskasser

Se vindere og tabere på kundesiden blandt ærkerivalerne Velliv, PFA og Danica

Kontroversiel dom på pensionsområdet åbner potentielt for ny konkurrence fra pensionskasser

Tre år er tabt på afkastsiden for visse pensionsselskaber

Pensionsbranchen står dybt splittet om storpolitisk stillingtagen og investering i atomvåben