Thorborg web 1

Inside story

L’Easy-ejer åbner for helt eller delvist salg af livsværket

Den fynske erhvervsmand har hyret investeringsbanken Nordea til at vurdere mulighederne for et enten helt eller delvist salg af koncernen 3C Retail, der blandt andet omfatter livsværket L’Easy. Flere fonde står allerede på spring for at kigge nærmere på den fynske koncern, der vurderes at have en samlet værdi på op imod 6-8 milliarder kroner.

En af Danmarks kendteste virksomheder står over for et muligt ejerskifte. Erhvervsmanden Niels Thorborg har således ifølge InsideBusiness’ oplysninger i samarbejde med Nordea åbnet for muligheden for enten et helt eller delvist salg af den fynske milliardkoncern, der i seneste regnskab tjente næsten 600 millioner kroner før renter og afskrivninger.

At Niels Thorborg, der også ejer fodboldklubben OB og en lang række ejendomme og virksomheder på Fyn, nu åbner for et frasalg af livsværket, skyldes primært to forhold.

For det første har L’Easy længe været en ombejlet virksomhed blandt en række kapitalfonde qua en god udvikling de senere år. Kombineret med stor aktivitet inden for M&A og de stigende priser på virksomheder vil et frasalg dårligt kunne ske på et bedre tidspunkt.

Samtidig vurderer flere kilder over for InsideBusiness, at Niels Thorborg ikke har noget ønske om, at hans børn skal forsøge at drive virksomheden, som han selv stiftede i studietiden, videre.

”Vi kan bekræfte, at vi har indledt en proces med Nordea for at afsøge mulighederne for et helt eller delvist salg af aktierne i 3C Retail, men vi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer,” siger formanden i koncernen, Jørn Tolstrup Rohde, der har en fortid som topchef i L’Easy, ligesom han i en årrække havde en række topposter i Carlsberg, hvor han senest var chef for bryggerigigantens vesteuropæiske forretning.

Med en stærk indtjening og et landskendt brand vurderes 3C Retail at være en yderst eftertragtet virksomhed, som mange af de helt store kapitalfonde vil kaste sig over uden betænkning.

Fonde står på spring

InsideBusiness erfarer da også, at blandt andet giganten CVC med danske Søren Vestergaard-Poulsen i spidsen allerede har vist interesse for den fynske koncern, der også har omfattende aktiviteter i blandt andet Norge og Sverige.

Også fonde som EQT og Nordic Capital forventes at blande sig i kapløbet om at sikre sig 3C Retail, der sidste år omsatte for knap 1,2 milliarder kroner.

”Det er klart, at 3C Retail vil være yderst interessant for mange fonde, da man i langt højere grad må betegne selskabet for at være inden for financial services end regulær detail. Det skaber en stor sikkerhed for indtjeningen, ligesom der er stort potentiale for at udvide konceptet til nye markeder,” forklarer en kilde til InsideBusiness.

Når Niels Thorborg har valgt Nordea til at afsøge de aktuelle muligheder for et salg, skal det ses i lyset af, at Nordea siden den spæde start har været en tæt samarbejdspartner med erhvervsmanden.

Lidt atypisk for en sag af 3C’s størrelse har Niels Thorborg ikke lavet en åben proces, hvor de forskellige rådgivere har haft mulighed for at byde sig til og komme med deres bud på, hvordan 3C Retail skal sælges. Der er således muligt, at Niels Thorborg i sidste ende beslutter sig for, at han i virkeligheden selv er den mest optimale ejer af koncernen.

Oplagt, at stifter fortsætter

Niels Thorborg stiftede oprindelig L’Easy under navnet VaskRent i 1985, men i begyndelsen af 1990’erne ændrede koncernen navn til det nuværende.

Thorborg har derfor været en gennemgående figur i hele selskabets levetid og sidder også fortsat som direktør i virksomheden. Derfor vil det også være mest naturligt, at den nuværende ejer fortsætter som mindretalsaktionær, såfremt en kapitalfond køber sig ind i virksomheden. Det er en løsning, som tidligere har været anvendt i forbindelse med en række større transaktioner herhjemme, blandt andet for nylig, da EQT købte sig ind Vejle-virksomhed Fertin Pharma. Her fortsatte familien Bagger-Sørensen i ejerkredsen for at sikre, at firmaet blev videreført på den mest optimale måde.

Også Løgismose-familien Grønlykke og kokken Claus Meyer fortsatte begge som medejere, da kapitalfonden IK Investment Partners i 2014 opkøbte deres to virksomheder og fusionerede dem.

Det er dog ikke altid, at den konstellation er en udpræget succes. Senest har ægteskabet mellem en kapitalfond og en stærk stifterfamilie slået gnister i industrivirksomheden Haarslev, hvor kapitalfonden Altor er raget uklar med familien Østergaard Nielsen, der solgte selskabet til Altor. Her blev direktør Claus Østergaard Nielsen først fyret som direktør, og efterfølgende blev erhvervsmanden også smidt ud af virksomhedens bestyrelse efter flere uoverensstemmelser med den svenske kapitalfond.

 

LÆS MERE

Kapitalfond klar til frasalg af Scandlines

Rival truer kapitalfonds drøm om milliardsalg

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 6: Capidea og BWB partners)

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 5: Via Equity og Gro Capital) 

Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 4: EQT og Nordic Capital) 

Revisionshus fortsætter oprustning på M&A – Carnegie må igen afgive folk