Coop strammer op og skærer antallet af kæder ned fra otte til tre. Det er en klog beslutning. Endelig trådte topchefen Kræn Østergaard Nielsen i karakter. Det burde være sket for længe siden. Det gav en reaktion især i forbindelse med lukningen af de 65 Irma-butikker.
Den tidligere direktør Alfred Josefsen kastede sig ud i et forsøg på at redde den skrantede kæde, men det lykkedes ikke trods sympati især på de (uforpligtende) sociale medier.
Han siger, at han har haft dialog med investorer, men det hele er faldet på gulvet, bl.a. fordi Coop ikke vil oplyse hvad en eventuel salgspris vil være.
At Irma lukker, er nok Danmarks mindste overraskelse. Det er den gammeldags Albert Arnesen i Damernes Magasin over for Mads Skjern. At få en investor vil svare til dengang, Albert Arnesen fik overbevist hr. Swan om, at han skulle skyde en arv i den skrantende butik Damernes Magasin i ’Matador’.
Stine Bosse har ikke længere tillid
En uge efter meddelte Stine Bosse, at hun ikke ønsker at fortsætte i Coop Amba’s bestyrelse som Coop Danmark refererer til, og som Irma er en del af.
Coop Amba er en andelsforening, som har knap 2 millioner medlemmer i Danmark. Den øverste myndighed er landsrådet med 126 medlemmer. Det er også dem, der vælger bestyrelsen i Coop Amba og beslutter vedtægterne.
Det er også Coop Amba’s bestyrelse, der vælger bestyrelserne i Coop Danmark, Coop Bank og Coop Invest.
Næste gang landsrådet træder sammen, er i foråret 2024, og her udløber Lasse Bolanders nuværende formandsperiode.
Det blev kun til tre år i bestyrelsen for Stine Bosse. Den tidligere Tryg-direktør har ikke længere tillid til bestyrelsesformanden Lasse Bolander, som både står i spidsen for Coop Amba og Coop Danmarks bestyrelse.
Lasse Bolander har nu været formand for bestyrelserne i Coop Danmark og Coop Amba i mere end 14 år.
Hvis han genopstiller i 2024 og tager en ny periode, vil han have været i spidsen for bestyrelserne i næsten 20 år. Det er meget længe at være bestyrelsesformand, og selv om man ikke kan opstille entydige regler for, hvad der er det optimale, så bør det give stof til eftertanke – især i lyset af de udfordringer, som Coop har stået med i flere år.
Med Stine Bosses fratrædelse er hun endnu en i rækken af erhvervsfolk, som mener, at Coop er en politisk organisation.
I 2018 stillede den nuværende AGF-formand, Lars Fournais, op mod Lasse Bolander, men tabte. Han mente, at en af Coops store udfordringer er at de næsten to millioner medlemmer ikke har nogen økonomisk interesse i virksomheden, og at de manglende ejerkrav skabte problemer. Et synspunkt, som forhenværende formand Bjarne Møgelhøj tidligere har tilsluttet sig. Han mener, at Coop er en politisk virksomhed med mange interesser.
En stolt historie
Coop har en stolt historie, der går 157 år tilbage, og har altid været med i forreste række, hvad angår økologi og i det hele taget at gøre verden til et bedre sted.
Men nu er der behov for, at Coop også får moderniseret resten af ledelsesstrukturen. Det bliver ikke nemt.
Bestyrelsen i Coop Danmark – driftsselskabet – er fyldt med professionelle bestyrelsesmedlemmer: Tidligere ISS-direktør Jeff Gravenhorst, Erik Gunset Sønsterud, som er koncernchef for Nordens største elektronikforhandler, Karl Folke Axel Wistrand, som har været med i koncernledelsen i flere af Sveriges største dagligvarevirksomheder. Der er således et stærkt forretningsmæssigt fokus. Lasse Bolander er også formand her.
Stine Bosse er klar i mælet om, hvad Coop har brug for lige nu: “Der er brug for ny og frisk luft i klasselokalet”, sagde hun til Berlingske den 7. februar 2023.
Coop Amba’s bestyrelses består primært af bestyrelsesmedlemmer i en række brugsforeninger. Det er et stærkt folkeligt element, og dermed har de en stor indflydelse på, hvad der sker i dagligvaregiganten.
Alle Coop-medlemmer kan stille op til de lokale bestyrelser i butikker og brugsforeninger. De kan også stille op til Coop Amba’s bestyrelse og det nationale landsråd med 126 medlemmer.
Det giver en tung beslutningsproces, og Lasse Bolanders styrke har været, at han forstår græsrødder og taler deres sprog. Men nu er tiden ved at være inde til forandringer. Også i toppen af Coop.
Inspiration hos Nykredit og Carlsberg
Nykredit havde en struktur, der havde en række lighedstegn med Coop, men har nu en klar adskillelse mellem den forretningsmæssige og foreningsmæssige del af Nykredit.
Det var et arbejde, som økonomiprofessoren Nina Smith stod for, og i dag er Merete Eldrup formand for bestyrelsen i Nykredit og Michael Demsitz formand for Forenet Kredit. Her er Louise Mogensen direktør.
Der er også lighedspunkter med den struktur, som Carlsberg har gennemført, hvor der ikke længere er sammenfald mellem formandsposterne i Carlsberg Fondet og Bryggeriet Carlsberg. Her kan Lasse Bolander også finde inspiration.
Lasse Bolander bør iværksætte processen med at modernisere ledelsesstrukturen med færre sammenfald i formandsposterne.
Stine Bosse havde været en oplagt kandidat som formand for Coop Amba. Men nu har hun valgt at trække stikket. Alternativt kan det være en tidligere mf med en stærk forståelse for samspillet mellem bagland og folketingsgruppe.
Læs mere
To tunge opgaver skal løses af Carlsbergs formand
En konsulentbaggrund er en genvej til toppen
Ledelse i stort konsulenthus trækker sig
Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt
Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere
PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år
Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement