Henrik wessmann web

Inside story

Lokalbanker, forvalter og Brøndbyejer har millioner i klemme hos lukningstruet udvikler

Et kludetæppe af kreditorer fra ind- og udland har over 1,2 milliarder kroner i klemme hos den lukningstruede ejendomsudvikler Oskar Jensen Gruppen og ejer Henrik Wessmann. Flere lokale banker og private velhavere har de senere år udstedt lån med tårnhøje renter til den kriseramte koncern.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt de senere års optur på ejendomsmarkedet har givet anledning til en vis fartblindhed blandt både finansielle kreditorer og private velhavere behøver man blot kaste et blik på lukningstruede Oskar Groups kreditorer.

Koncernen, der denne uge gik i rekonstruktion, og dens ejer, Henrik Wessmann, var en af finanskrisens helt store syndere med omfattende udlån i blandt andet Amagerbanken og Fionia Bank, og er nu igen i massive problemer.

Dengang fik Henrik Wessmann og koncernen kæmpet sig fri af en rekonstruktion, men i denne omgang er det blandt andet voldsomt dyre lån på over 1,2 milliarder kroner hos en perlerække af kreditorer, der nu truer ejendomskoncernen.

En gennemgang, som InsideBusiness har foretaget af ejendomsporteføljen i Oskar Group, viser således, at det blandt andet er banker som Sparekassen Sjælland-Fyn og Sparekassen Danmark samt en række andre, der samlet har omkring 300 millioner kroner i klemme i det lukningstruede selskab.

Også Ringkjøbing Landbobank har sikret sig underpant i en række af koncernens ejendomme, men ifølge banken, har man ikke nogen direkte eksponering over for den lukningstruede koncern.

Ud over bankerne kommer en stribe andre kreditorer såsom den københavnske forvalter Scope Investment, hvis mange private kunder har et trecifret millionbeløb i klemme, samt ejerne bag tøjmærket Les Deux og den mangeårige Brøndby-ejer Jan Bech-Andersen.

Fælles for stort set alle lånene er, at de er udstedt til en usædvanligt høj rente, ofte på 10 procent eller derover, og højeste rentesats står selskabet Matos og Jan Bech-Andersen bag. Her har man tidligere i år lånt et selskab i Oskar-gruppen 10 millioner kroner med en rentesats på hele 20 procent.

Det omfattende kludetæppe af pantebreve og dyre lån afspejles i Henrik Wessmanns øverste holdingselskab, Hawk Investment, der alene i 2022 bogførte rente- og finansieringsomkostninger for over 130 millioner kroner.

I samme regnskab har Wessmann blandt andet opskrevet ejendomme for 100 millioner kroner uden bistand fra en uafhængig vurderingsmand, hvilket har fået koncernens revisorer fra BDO til at tage forbehold i deres konklusion og påpege, at Oskar-koncernens aktiver på 1,4 milliarder kroner potentielt set er kunstigt høje.

At situationen er alvorlig, understreges af, at Henrik Wessmanns privatbolig i Hellerup ligeledes er belånt hos en række forskellige kreditorer, herunder Realkredit Danmark og via en stribe pantebreve hos Sparekassen Sjælland-Fyn. Hertil kommer, at ejerne bag tøjfirmaet Les Deux for nogle måneder siden tinglyste et pantebrev på hele 30 millioner kroner i villaen.

De har penge i klemme

Herunder ses de finansielle aktører, der har lån til Oskar Group, der i denne uge gik i rekonstruktion. Tallene er anslået på baggrund af regnskaber og tinglysninger. Alle tal er i millioner kroner.

Jools: 289

Scope Investment: 135

Sparekassen Sjælland-Fyn: 55

Sparekassen Danmark: 28

Realkredit Danmark: 22

Væltet af kaution

Det var en kaution til datterselskabet Oskar Byg, der i denne uge sendte den københavnske ejendomskoncern ud i en regulær overlevelseskamp, idet man ifølge en meddelelse fra virksomheden er endt i en ”presset og uholdbar likviditetssituation”.

Koncernens direktør, Jesper Brinkmann, der officielt overtog hjørnekontoret efter hovedaktionær Henrik Wessmann sidste år, understreger, at de mange udviklingsprojekter, som man i skrivende stund er i gang med, ligger i datterselskaber, der indtil videre ikke er berørt af rekonstruktionen.

Ifølge de officielle tinglysninger er en række af de projekter dog ligeledes behæftet med talrige dyre lån hos kreditorer, der over de mange hjemlige panthavere også tæller den svenske formidler Jool, der har et obligationslån på godt 300 millioner kroner i den samlede koncern.

Den svenske aktør holdt for nylig et stort investormøde på Admiral Hotel i København, hvor man netop præsenterede investeringsmuligheden i Oskar Group samt flere andre, herunder i udvikleren Gefion samt den tidligere storkunde i Amagerbankens Jens Schaumanns nye projekter.

Blandt de danske lokalbanker, der har penge i klemme hos Oskar Group, bliver den aktuelle overlevelseskamp indtil videre mødt med tavshed udadtil, da meldingen fra pengeinstitutterne er, at man af princip ikke udtaler sig om kundeforhold.

Heller ikke flere af de private velhavere, der har penge i klemme, har den store lyst til at udtale sig om situationen.

Advokat Frank Hansen fra Hansen Thomsen Birkenfeldt, der har en fortid som direktør i ejendomsselskabet Victoria Properties, understreger over for InsideBusiness, at han indtil videre tager situationen rimelig roligt.

”Sådan som tingene har udviklet sig på markedet de sidste 12 måneder, er det ikke så overraskende, at det strammer til hos flere aktører, herunder Oskar Group. Afsætningskanalerne er begrænsede, og renten er steget voldsomt, men det projekt, jeg har udlån til, er solidt og med en pæn friværdi,” siger han og peger på, at man i yderste konsekvens må få nogle andre til at færdigudvikle projektet på Roskildevej, hvis ikke Oskar Group klarer frisag.

 

Læs mere

Landbobank har millioner på spil i udskældt ejendomskoncern

Forbrugerombudsmanden pudses på danske forvaltere, der pynter sig med “lånte fjer”

Problemerne fortsætter for solcellekomet

Kapitalfonds guldæg tromler videre med vækstplan trods tilsynskritik

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder

Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter

Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter