Aarsmoede122017_02

Redaktørens analyse

Bankdirektører! Tid til angreb på Danske Bank og Nordea

Storbankernes håndtering af skandalesager bliver de altdominerende temaer på Finans Danmarks årsmøde mandag. Men problemerne er stort set isoleret til de største banker. Derfor bør underskoven af mellemstore banker og lokalbanker benytte muligheden til angreb.

Det har ikke skortet på øretæver til lokalbanker og deres direktører de sidste mange år. Der er blevet spået alt fra massiv bankdød blandt de mindre banker, godt hjulpet frem af streng regelhåndhævelse fra Finanstilsynet og højaktuelle kapitalkrav fra Nationalbanken, som netop rammer de mindre banker hårdt.

Men nu er det tid til modangreb, for både Danske Bank og Nordea er presset som sjældent før af både hvidvask og udbytteskandaler, som de mindre banker i store træk har været forskånet for. For det er i sagens natur ikke nær så oplagt med hvidvask, hvis ikke man har grænseoverskridende transaktioner.

Og på Finans Danmarks årsmøde for bankdirektører på mandag kommer alt til at omhandle hvidvask og imødegåelse af politisk modvind. Bankerne har simpelthen brug for at rydde ordentligt op og sige undskyld. Særlig komisk kan det blive, når nationalbankdirektør Lars Rohde indtager talerstolen med løftede pegefingre til sektoren. For som beskrevet i denne udgave af InsideBusiness var Lars Rohde selv med til at gennemføre tvivlsomme aktieudlån, da han stod i spidsen for pengetanken ATP.

Småbanker har undgået skandalerne

Uanset hvad, kan det virke mærkværdigt, at storbankernes hovedpiner fylder næsten hele scenen, når de mindre banker over en bred kam har undgået skandalerne.

Nuvel, der er undtagelser såsom nogle påbud til Jyske Bank, som Anders Dam med vanlig spinsans har imødegået på sit elskede medie, Twitter. Sydbank var i pressen med en skattesag for nogle år siden, og det gjorde, at man i god tid fik ryddet op i sin schweiziske forretning. Også Arbejdernes Landsbank blev tidligt ramt med en stor millionbøde for ringe hvidvaskkontrol – og så var der Københavns Andelskasse, der er blevet overtaget af Finanstilsynet efter netop ringe hvidvaskkontrol.

Men der er ikke meget, der tyder på, at den brede underskov af mellemstore banker som Spar Nord, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Sjælland-Fyn eller Sparekassen Kronjylland står over for lignende skandaler.

Derfor er det tid til at udnytte situationen. Vi har allerede set konturerne af en massiv kundeflugt fra Danske Bank som følge af, at banken er blevet synonym med hvidvaskskandalen. Nordea har i årevis mistet kunder til de mindre banker i stor stil, om end de seneste meldinger peger på, at flugten er stoppet.

Man skal til gengæld ikke spørge meget i storbankerne, før man hører frustrationerne over de mindre bankers strandhugst på kundesiden. Meldingerne går på, at de mindre banker ser lempeligere på de barske regler fra tidligere i år, der strammer kravene til danskernes indkomst, hvis de ønsker et såkaldt risikabelt boliglån.

Det er da også en bekymring for især Finanstilsynet, hvis de mindre banker aggressivt ekspanderer i København og omegn uden for alvor at have styr på kreditstyringen. Samtidig ser det ud til, at de mindre banker organiseret i brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter holder lavere profil.

Praleriet er nedtonet

Førhen var det meget almindeligt, at organisationen pralede med kundevækst på bekostning af de største banker. Det har der også været lidt af i år med en melding fra i sommer om, at de lokale pengeinstitutter set under ét havde en tilgang på ca. 15.000 nye erhvervskunder, mens man kunne byde velkommen til knap 50.000 nye privatkunder (netto).

Men tonen er blevet noget mere afdæmpet fra talerøret Lokale Pengeinstitutter, som forsøger at bremse de strenge nye kapitalkrav, som nationalbankdirektør Lars Rohde lægger op til, mens de mindre banker fortsat slås med vigende indtjening og tab på landbruget.

Der er også en anden god grund til at begynde at markere sig mere som mindre pengeinstitut ud over den voksende modvilje over for storbanker. Det skyldes et lidt overset studie fra CBS fra sidste år, der gav lokalbankerne en stor del af æren for, at der bliver lånt penge ud til iværksættere og driftige erhvervsfolk i udkantsområderne. Her er en væsentlig agenda, som de mindre banker i den grad har mulighed for at profilere sig selv på.

Andre trusler mod bankerne

På det noget usædvanlige årsmøde i Finans Danmark mandag bliver der så heller ikke tid til at debattere ligeledes væsentlige temaer som truslen fra big tech i form af giganter som Amazon, Apple, Google og Alibaba, som alle er begyndt at arbejde sig ind på bankmarkedet begyndende med betalingsområdet.

En anden varm kartoffel er og bliver realkreditområdet, hvor der er modstridende interesser, som synes at holde hinanden i skak. På den ene side er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ekstremt kritisk over for konkurrencesituationen på området, som kom i fokus, efter at realkreditselskaberne som perler på en snor hævede bidragssatserne. Ifølge Styrelsen uden rimelige begrundelser som eksempelvis opfyldelse af nye kapitalkrav eller kredittab på kunderne.

Her kunne man tro, at der ville blive lagt politisk pres på realkreditdirektørerne. Men ikke meget tyder herpå, fordi nationalbankdirektør Lars Rohde har sin helt egen agenda om at gøre realkreditselskaberne mere robuste ved at indføre NEP-krav. Så det er, som om de to magtfaktorer udjævner hinanden.

Endelig er der desuden lidt godt nyt for den altid fra EU-udfordrede danske realkreditsektor. For det tyder på, at Realkredit Danmark, Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit og DLR Kredit endelig får lidt ro på bagsmækken i form af et dansk covered bonds-direktiv, der forankrer dansk realkredit i sit eget EU-direktiv i respekt for det danske system.

LÆS MERE

Danske Bank skal lære at elske sin nye helt

De lange knives nat i Danske Bank. Har formanden fejlet?

Sort september for Danske Bank, hvor stor bliver udrensningen?

Hvem overtager Danske Bank, hvis Borgen mister jobbet?

Her er Danmarks mest pressede topchefer

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Førende headhuntere vender ny organisation ryggen

Bejlere kæmper for at overtage verdens største headhunter

Her er Danmarks førende headhunter

Nye regler sætter headhuntere på hård prøve 

Billedtekst: På Finans Danmarks årsmøde skulle Thomas Borgen have overtaget stafetten som formand efter Michael Rasmussen. Nu er Borgen fortid i sektoren, og det bliver nok Michael Rasmussen, der tager et år mere i stolen. Anders Dam vil nemlig ikke, og Nordea har rykket sit hjemsted til Finland.