Coloplast web

M&A

Lukrativt marked for børshandler i stærkt comeback

Efter stort set at være forsvundet i hele 2022 buldrer det lukrative marked for større handler på børsen igen frem, og især Danske Bank og Nordea har igen indtil videre siddet tungt på de største transaktioner. Børsnoteringerne må rådgiverne dog fortsat spejde langt efter.

De store rådgivere fra ind- og udland, der beskæftiger sig med større børshandler som kapitaludvidelser og rettede emissioner, har været gennem lidt af en rutsjebanetur de senere år.

I de første måneder under covid-19 pandemien lukkede markedet fuldstændig ned akkurat som stort set alt andet i verden, blot for kort tid efter at vende tilbage med raketfart, i takt med at stribevis af virksomheder hentede kapital for at polstre sig og absorbere den manglende omsætning eller ruste sig til opkøb.

I andet halvår af 2020 og hele 2021 havde de store investeringsbanker og advokathuse derfor nærmest problemer med at holde trit med de mange nye aktieudstedelser. Den hidsige aktivitet stoppede dog brat, da krigen i Ukraine brød ud, og mens de almindelige virksomhedssalg fortsatte om end på et lavere niveau, lå hele ECM-markedet mere eller mindre underdrejet.

Det har imidlertid ændret sig radikalt i løbet af indeværende år, der trods en nølende start nu tegner til at blive et af de absolut bedre set i et historisk perspektiv.

Tal fra Danske Bank viser således, at der indtil videre i år er blevet gennemført 12 ECM-transaktioner, hvor de børsnoterede danske virksomheder har hentet i alt 21 milliarder kroner.

Det er en klar fremgang i forhold til året før, hvor der blot blev foretaget 2 transaktioner og hentet 1,1 milliard kroner.

Samtidig tegner 2023 allerede nu til at blive væsentlig bedre end både 2018 og 2019, ligesom man målt på værdi indtil videre omtrent tangerer 2020, hvor der blev hentet 22,3 milliarder kroner fordelt på i alt 16 handler.

Blandt de enkelte banker er det fortsat Danske Bank, der sidder på tronen som den dominer

ende aktør på markedet. Landets største bank har nemlig indtil videre haft en finger med i 11 af årets 12 transaktioner og senest hjalp Royal Unibrew med at sælge aktier for en kvart milliard kroner.

”Vi ser et ECM-marked, der er kommet meget stærkt tilbage efter et svært 2022. Her var aktiviteten forståeligt nok lav, da der var stor uro både på aktiemarkedet og i den globale økonomi, men i indeværende år har der indtil videre været mange fine transaktioner,” siger Christian Hansen, managing director, global co-head of equity capital markets hos Danske Bank.

Senest rejste Coloplast i slutningen af august 9 milliarder kroner via en såkaldt accelerated bookbuilding, hvor selskabet typisk sælger aktier over en meget kort periode til en skare af udvalgte institutionelle investorer. Pengene skulle bruges til at finansiere købet af islandske Kerecis, og netop den type transaktioner har været dominerende på markedet i år, mens de mere klassiske emissioner har været få.

”Der er stadig usikkerhed på markedet, og især de stigende renter giver fortsat usikkerhed. Vi har stadig til gode at se et stabilt og positivt aktiemarked over en længere periode. Derfor er ABO’er et rigtig godt redskab for virksomhederne, da de solide selskaber typisk kan hente kapital på ganske kort tid,” siger Christian Hansen.

En solid position

Hos Nordea har man igen i år lagt sig lige efter ærkerivalen målt på antal transaktioner, men banken kan glæde sig over, at man fortsat sidder på en meget stærk position herhjemme, hvor man ikke ser ud til at kunne trues af hverken andre hjemlige eller udenlandske aktører.

Samlet set har Nordea indtil videre stået bag 8 transaktioner og ser derfor også ud til igen at få et rigtig stærkt år.

”Vi har set et kapitalmarked, der er vendt stærkt tilbage i 2023. Der er både blevet lavet transaktioner af offensiv og defensiv karakter, og generelt har appetitten været stor fra investorernes side,” siger chef for ECM i Nordea Henrik Brødsgaard, der har en fortid hos Morgan Stanley.

Flere aktører har over for InsideBusiness peget på, at mange havde forventet et langt større antal emissioner efter Putins invasion i Ukraine, men at mange bestyrelser har holdt igen og forsøgt at undgå den løsning, fordi markedet simpelthen har været for usikkert.

Ingen selskaber har interesse i at trykke nye aktier i en tid, hvor investorerne er nervøse og kursen kan komme under pres, samtidig med at enkeltstående negative begivenheder hurtigt kan påvirket investorerne i negativ retning.

Henrik Brødsgaard peger dog på, at det relativt beskedne antal emissioner også skal ses i lyset af, at mange børsnoterede selskaber handlede proaktivt og fik fyldt kassen op i kølvandet på corona.

”Vi så især under covid-19 (i 2020 og 2021) at flere virksomheder reagerede hurtigt og fik hentet yderligere kapital, hvis der var behov for det. Det var også en medvirkende faktor til, at vi i 2022 så færre emissioner, blandt andet af den simple grund, at mange selskaber kom ind i året med en styrket balance” siger han.

 

Ingen noteringer i sigte

Mens der især fra 2022 og frem har været talrige kapitalrejsninger og ABO’er herhjemme, kniber det fortsat gevaldigt med børsnoteringer.

I indeværende år har kun medicinalselskabet Gubra gjort sin entré, mens andre, herunder EG, Conscia og Lakrids By Bülow, enten er blevet udsat på ubestemt tid eller helt droppet.

Hos Danske Bank understreger Christian Hansen, at der sandsynligvis kommer til at gå noget tid, før vi igen kommer til at se større noteringer på det danske marked.

”Der var en forhåbning om, at vi efter sommerferien ville se stigende aktivitet inden for nye noteringer. Desværre har flere af dem ikke klaret sig specielt godt, blandt andet fordi vi har et marked, hvor investorerne stadig er nervøse og derfor leder efter hullerne i osten og reagerer meget negativt på kortsigtede enkeltstående begivenheder,” siger Christian Hansen.

Hos Nordea understreger man ligeledes, at der nok kommer til at gå nogen tid, før vi igen kommer til at se større noteringer herhjemme.

”Vi tror på, at markedet for børsnoteringer kan komme tilbage i 2024, og har dialog med mange spændende selskaber på nuværende tidspunkt. Det handler ikke blot om de rigtige markedsomstændigheder, men i høj grad også om selskaber med de rigtige profiler. Det er også vigtigt ikke kun at finde de rigtige cases, men også at have en fair forventning til værdisætning, så alle parter får en god oplevelse og en positiv start på en ny børsnotering,” siger Henrik Brødsgaard.

 

LÆS MERE

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning