Coloplast web

Inside story

Lukrativt marked for børshandler under pres

Markedet for børshandler har de senere år været en yderst lukrativ forretning for landets banker trods store udsving og udefrakommende begivenheder. 2024 er dog startet ualmindeligt stille, og foreløbig er der hverken udsigt til større børsnoteringer eller kapitaludvidelser.

Det er ingen hemmelighed, at markedet for børsnoteringer herhjemme har været begrænset de senere år. Mens en perlerække af selskaber har forladt børsen er blot ganske få nye kommet til, og hvor man tidligere trods alt kunne forvente en håndfuld store noteringer om året herhjemme, har de senere års usikkerhed lukket stort set ned for den trafik.

Dermed skulle man tro, lige netop den del af M&A-markedet ikke længere er attraktivt for de store banker, men især de senere år har rådgiverne været begunstiget af en lind strøm af kapitalmarkedstransaktioner så som kapitaludvidelser, rettede emissioner og andre former for aktiesalg, der har givet stor travlhed hos bankerne.

Alene sidste år blev der trods krig og generel økonomisk usikkerhed lavet børstransaktioner for omkring 21 mia. kroner.
Det var blandt andet store selskaber som GN, Coloplast (billedet) og NKT der gik til markedet enten for at hente kapital til at polstre sig økonomisk eller med henblik på at finansiere opkøb, men i år har der været noget længer dem.

Indtil videre har 2024 blot budt på to transaktioner i form af aktiesalg fra henholdsvis Better Collective og Zealand Pharma, der hver har hentet omkring 1 mia. kroner med hjælp fra blandt andet Nordea, Danske Bank og Carnegie.

På samme tidspunkt sidste år havde de førende rådgivere herunder de tre ovennævnte stået bag i alt syv handler til en samlet værdi på over 5 mia. kroner.

Et klart vidnesbyrd om, at aktiviteten har taget et dyk i år, og hvis man spørger Nordea, der sammen med konkurrenterne i Danske Bank, gennem flere år har været de to toneangivende spillere på markedet, lyder meldingen vi skal noget længere frem, før markedet igen kommer helt på fode.

”ECM-markedet har fået en stille start på 2024, og aktiviteten har indtil videre ikke været på højde med sidste år. Der er tegn på, at der sker lidt mere i forhold til børsnoteringer rundt omkring i Europa og i USA, men vi skal nok noget frem i tiden, før det for alvor forplanter sig til det danske marked. Til gengæld har flere af vores noterede virksomhedskunder stadig appetit på at lave M&A som kan lede til ECM-aktivitet senere på året.” lyder det fra Philip Christensen der er chef for Nordeas Corporate Finance aktiviteter i Danmark.

Også hos advokathuset Moalem Weitmeyer peger partner Henning Aasmul-Olsen på, at markedet er trykket af den usikkerhed, der hersker i verden.

”Markedet er en smule svagt for tiden, og der bliver ikke skrevet på mange prospekter rundt omkring. Der er stadig stor økonomisk usikkerhed, især om renten herunder forskelle mellem niveauet i USA og Europe. Læg hertil at det geopolitisk er urolige tider,” siger han.

Fakta

Det danske ECM-marked har trods manglen på børsnoteringer de senere år været begunstiget af en række handler herunder kapitaludvidelser og større aktiesalg.

Alene i 2023 var der herhjemme handler for næsten 21 mia. kroner, men år står tingene stort set stille.

Indtil videre har der i år blot været to større transaktioner til en samlet værdi af 2 mia. kroner.

På samme tidspunkt sidste år havde der været 7 handler til en samlet værdi på over 5 mia. kroner.

Afhængig af enkeltstående begivenheder 

Siden 2018 og til og med sidste år har de børsnoterede virksomheder samlet set stået bag transaktioner for 136 mia. kroner, typisk fordelt på omkring 10-15 enkeltstående handler årligt.

En af de faktorer der typisk driver markedet er selskaberne appetit på opkøb, da det især for mange af de helt store virksomheder oftest oplagt at finansiere den type handler gennem udstedelse af nye aktier. Samtidig har især mange biotekselskaber brugt deres børsplatform til enten at tilkøbe patenter eller i højere grad finansiere udviklingen af nye lægemidler.

”I 2023 gennemførte vi et større antal ECM-transaktioner blandt andet baseret på enkeltstående begivenheder i en række allerede noterede selskaber. Der blev blandt andet rejst kapital for at polstre sig, i forbindelse med opkøb samt andre strategiske tiltag. Det har vi ikke endnu set i samme omfang indtil videre her i 2024,” forklarer Philip Christensen.

Bedring i vente

Især markedet for børsnoteringer har været hårdt ramt af det volatile børsmarked, hvor senest uroen i Mellemøsten igen har fået uroen til at blusse op. Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at man har savnet en længere periode med ro og stabil fremgang på aktiemarkedet.

Noget som er helt afgørende ved en børsnotering, der typisk tager flere måneder, og hvor man som selskab ikke ønsker at træde ud på isen blot for at risikere et stort kursfald i markedet kort tid efter.

Her har eksempelvis et accellereret aktiesalg typisk været noget, der kan klares på få dage, hvor den de af markedet har haft noget bedre vilkår.

”På IPO-fronten hænger meget af aktiviteten sammen med, hvad der sker med renteudviklingen og i amerikansk økonomi – og her vil efterårets valg sandsynligvis også være noget, der giver anledning til en afventende stemning. Vi skal derfor nok længere ud, før vi ser et IPO-marked, der er helt tilbage,” siger Philip Christensen.

Også hos Moalem Weitemeyer peger Henning Aasmul-Olsen på, at vi skal noget frem i tiden, før vi ser flere større børshandler herhjemme.

”Der har periodevis også været en afmatning inden for M&A, men det har ikke været på samme niveau. Min forventning er, at ECM-markedet først for alvor kommer i gang efter vi har fået klarhed over de forventede rentenedsættelser fra ECB til sommer,” siger han.

 

 

Læs mere

International kapitalfond snupper dansk familievirksomhed

Kapitalfond overdrager nøglerne til kriseramt forsikringsselskab

Altor nedskriver problembarn efter stort underskud

Maj Invest skyder kapital i guldæg efter indtjeningsdyk

Bank presser kapitalfond til salg af kriseramt investering

Sådan er afkastet i Axcel

Kapitalfondsejet finanshus køber sig ind i dansk forsikringsagentur

Tryg-ejer og kapitalfond udnytter mildere vinde om fitnesskæde til at sælge ud

Opkøb koster nyt stort underskud i EQT’s ingrediensvirksomhed