;
6.2 Jakob Stott er direktør for wealth managementområdet og næstkommanderende i KBL European Private Bankers. Nu står han sammen med Søren Kjær i spidsen for en offensiv i Norden

Inside story

Luxembourg-bank i stort sats på danske velhaverkunder

Med to prominente profiler fra UBS i spidsen melder en ny velhaverbank sin ankomst på det danske marked. Her vil den konkurrere med de etablerede banker om de lukrative private banking-kunder.

Endnu en udenlandsk velhaverbank træder nu ind på det efterhånden tætpakkede danske marked. Den Luxembourg-baserede storbank KBL European Private Bankers slår snart dørene op for forretning i København, og det er herfra, ekspansionen i resten af Norden skal foregå.

Bag banken står Qatars magtfulde familie al-Thani, der ejer selskabet gennem Luxembourg-selskabet Precision Capital. Spydspidsen for bankens nordiske offensiv udgøres af de to prominente danske profiler, Søren Kjær og Jakob Stott, der begge kommer fra høje stillinger i den store schweiziske investeringsbank UBS.

Jakob Stott har været næstkommanderende i KBL med ansvar for formueforvaltning siden august og har også selv investeret i banken. Selv om konkurrencen om velhaverkunderne på det nordiske marked i dag er intens, tvivler han ikke på, at KBL kommer til at tage markedsandele fra landets store banker, som i dag dominerer markedet.

I Danmark kommer KBL til at konkurrere med blandt andre de danske private banking-afdelinger i Nykredit, Danske Bank og Nordea samt de specialiserede danske mindre aktører som Artha, Maj Invest og Formuepleje.

I tilgift dertil er der en række udenlandske banker og formueforvaltere, som har gjort deres indtog på det danske marked de senere år. Så sent som for tre uger siden kunne den magtfulde og indflydelsesrige amerikanske storbank Goldman Sachs således løfte sine egne planer for et kontor i hjertet af København.

Selv om det ikke er udbydere, der mangler i Norden, mener Jakob Stott, at der alligevel er rigelig plads til en paneuropæisk velhaverbank med globalt sigte.

”Der er masser af plads i det nordiske marked til en ny bank, der har en lidt anden forretningsstil og et lidt mere europæisk og globalt sigte. Vi vil aldrig blive verdensmestre i danske aktier og obligationer, men det er heller ikke nødvendigt. Jeg tror, at der er mange i Norden, der har brug for et mere globalt perspektiv,” siger Jakob Stott.

Sagen kort

Velhaverbanken KBL European Private Bankers, der har hovedsæde i Luxembourg, åbner kontor i København. Herfra vil banken tage markedsandele fra de etablerede banker og på sigt ekspandere forretningen til resten af Norden.

Ud over at være mindre end mange andre aktører i markedet slår KBL sig op på især at tilbyde globale investeringsprodukter til kunderne. Derudover vil KBL rådgive kunderne i alt det, der ligger rundt om traditionel formuerådgivning, herunder selskabsstruktur, filantropi og ledelse i bred forstand.

Ligesom mange nyere banker har KBL en såkaldt åben arkitektur. Kunderne får således også mulighed for at købe en række af rivalernes produkter.

Starter stort

Afdelingen i København kommer til at bestå af 8-12 mennesker fordelt mellem København og Luxembourg, som kender markedet og kunderne i Norden, og det er ambitionen, at ekspansionen på et senere tidspunkt skal fortsætte andre steder i regionen.

For en nyfødt private banking-afdeling er der tale om en forholdsvis stor åbning. Antallet af ansatte vil svare nogenlunde til Ringkjøbing Landbobanks private banking-afdeling i Holte, og åbningen vil være større, end da verdens største velhaverbank, schweiziske UBS, selv åbnede kontor i 2015 med 6 ansatte.

Jakob Stott ønsker ikke at sætte tal på ambitionerne i Norden, men oplyser, at det vil tage lidt tid at få en rimelig markedsandel.

Det, der skal sælge banken over for kunderne, er blandt andet, at KBL tilbyder en række services, der ligger uden for traditionel kapitalforvaltning.

”Det, som folk taler om fredag aften i køkkenet, betyder ofte mere for dem end det, vi kan fortælle dem om formueforvaltning,” siger Jakob Stott og uddyber:

”Det, vi prøver at bygge op, er services om alt det andet, kunderne slås med. Vi skal blandt andet opbygge et corporate finance-team, og vi vil på sigt kunne hjælpe kunderne med rådgivning om forretningsstrategi, kapitalrejsning, generationsskifte og ledelse i bredere forstand, men også om filantropi, som mange interesserer sig for.”

Slår sig op på alternative ydelser

Blandt andet derfor har man valgt at sætte Søren Kjær i spidsen for den nordiske ekspansion. Søren Kjær er specialiseret i wealth management, men har blandt andet også været rådgiver for familier, der har brug for løsninger, de ikke finder i de større firmaer.

Jakob Stott understreger dog samtidig, at rådgivning ikke inkluderer skatterådgivning. I 00’erne fik de udenlandske banker et blakket ry, fordi en del af dem hjalp kunderne med at slippe billigt i skat, men Stott understreger, at det ikke er sådan, det foregår i dag.

”Det ligger mig meget på sinde at forklare, at det ikke er fortidens forretningsmodel, vi opererer efter. Vi rådgiver på ingen måde om skat eller skatteforhold. Vi har wealth-planners, der er specialister i at tilrettelægge kundernes selskabsstruktur, så den er optimeret forretningsmæssigt, og det er et helt legitimt behov for mange velhavere, og når det er sagt, skal vores services ikke bare være legitime, men også leve op til vores egne etiske og moralske standarder,” siger han.

I modsætning til mange konkurrenter herhjemme vil KBL slå sig op på at have en såkaldt åben arkitektur, hvor banken – ud over egne – produkter tilbyder kunderne en lang række produkter fra andre aktører i markedet.

”Vi insourcer de ting, vi ikke selv kan producere til den rigtige pris og kvalitet. På grund af vores størrelse har vi simpelthen ikke råd til at producere alle de ting, som andre banker og kapitalforvaltere har. I stedet vil vi bruge vores styrke til at finde de bedste produkter på markedet inden for private equity, hedgefonde og lignende,” siger Jakob Stott og fortsætter:

”Vi har selvfølgelig også egne produkter. Vi har vores eget asset management-firma, egne mandater og vores eget syn på, hvordan kunderne skal investere. Men når det drejer sig om, hvad der ultimativt skal ligge i kundens portefølje, er vi ligeglade med, hvor produktet kommer fra,” siger han.

KBL går nu i gang med at få godkendt planerne i Finanstilsynet, så kontoret kan blive etableret.

LÆS OGSÅ

Amerikansk storbank indtager Købe

Vi afdækker priser på private banking

Vestjysk bankterrier jagter velhavere i Hovedstaden

Hvem skal købe bankernes livsvigtige obligationer? Nykredit siger nej tak

Bankernes rigmandsforretning skal til den ultimative test

Uafhængige spillere løber med bankernes velhaverkunder

Her yngler pengene, når markeder bløder. Se fondenes vindere og tabere

Kapitalforvalter jagter velhavere inden børsnotering

Nu står slagsmålet om attraktive milliard-mandater