8d3262a3-f6e5-466b-a0e5-a451b98dee12

Ugens Insider

Velhaverbank melder klar til opkøb 

Udenlandsk velhaverbank med nyt dansk kontor melder nu klart ud, at banken er i markedet for at købe op. Det sker som led i en nordisk offensiv, hvor Danmark agerer brohoved. 

Den Luxembourg-baserede velhaverbank Quintet Private Bank lægger an til en nordisk offensiv, hvor Danmark agerer brohovedet, og banken melder sig samtidig klar til opkøb.  

Quintet er en af flere fremadstormende forvaltere, som i disse år stille og roligt æder sig ind på de store danske bankers lukrative forretningsområde: forvaltning af velhaveres formuer.  

Trenden er tydelig og har vist sig at være særdeles lukrativ for de mindre spillere, som har tjent styrtende i de senere år. Det gælder eksempelvis Artha, BLS Capital og Investering & Tryghed. 

Om Quintet Private Bank

Quintet Private Bank har hovedkontor i Luxembourg og opererer i 50 byer på tværs af Europa med 2.000 ansatte. Banken forvalter samlet set mellem 80 og 85 milliarder euro.

Banken hed indtil februar sidste år KBL. Anført af sheikh Tamim bin Hamad Al Thani købte Qatars herskerfamilie i 2011 KBL af den belgiske bank KBC for 1 milliard euro.

Quintet Private Bank åbnede i 2020 kontor i Danmark. Kontoret ledes af Henrik Wyrwik, mens Danske Banks forhenværende chefstrateg Henrik Drusebjerg er chef for bankens nordiske investeringsstrategi.

Quintet Private Bank Danmark oplyser, at banken forvalter et ”pænt tocifret milliardbeløb i Norden”.

Quintet Private Bank vil nu også have en bid af kagen, og velhaverbanken har efterhånden samlet sig et slagkraftigt hold til at forløse opgaven.  

Ole Jensby, som har en fortid hos UBS Global Wealth Management, Bank of America Merrill Lynch og Jyske Bank, er netop blevet udpeget som ny administrerende direktør for bankens forretning i Norden.  

Landechef i Danmark er Henrik Wyrwik, som ligeledes kommer fra UBS Wealth Management, mens den i offentligheden mere kendte Henrik Drusebjerg er hentet ind som chef for nordisk investeringsstrategi efter afskeden med Danske Bank.  

Dertil kommer en håndfuld ansatte, hvoraf flere også har en fortid i UBS, som tilsammen udgør kontoret i København, som på et år har fået et ”pænt tocifret milliardbeløb” under forvaltning.  

Samtidig lægger Quintet Private Bank ikke skjul på, at banken er klar til at deltage i konsolideringen af markedet for kapitalforvaltere, som branchekilder forventer vil tage fart i disse år.  

Og Luxembourg-banken ser sig selv som en opkøber.  

”I første omgang fokuserer vi primært på organisk vækst, men kommer der en mulighed for at købe noget, der passer ind i vores verden, så kigger vi på det,” siger Ole Jensby.  

Har kigget på tre cases   

Det seneste år har Quintet kigget på tre konkrete cases, som af forskellige årsager ikke er blevet til noget, fortæller Ole Jensby.  

Der er selvsagt mange parametre, der spiller ind i en opkøbsproces, men ifølge Ole Jensby handler det blandt andet om størrelsen på virksomheden, som Quintet skal overtage.  

”Størrelsesmæssigt skal det være nogle opkøbsmuligheder, vi kan gabe over og relativt hurtigt integrere,” siger han.  

Samtidig vurderer Ole Jensby, at Quintet Private Banks brand og ambitioner stadig er relativt ukendte i Danmark, og derfor er budskabet om bankens opkøbsambitioner endnu ikke nået ud til hele markedet, vurderer han.  

”Vi har lige haft etårsfødselsdag, og vi er måske ikke dem, man først har henvendt sig til, hvis man har nogle planer. Så det handler også om, at vi er kendt, og folk ved, at vi interesserede i at kigge på noget,” siger han.  

Selv om de uafhængige kapitalforvaltere har haft gyldne tider i flere år, presses mange forvalterne alligevel af stigende regulering og compliance, og det har fået flere til at kigge aktivt på deres struktur.   

I sin søgen efter opkøb spejder Quintet Private Bank især efter unikke nordiske investeringsstrategier, som den Luxembourg-baserede velhaverbank kan brede ud til bankens øvrige kunder i Europa.  

”Der skal være en lyst til at arbejde videre og få forretningen til at vokse, men måske også nogle investeringsstrategier med et nordisk afsæt. Men hvis det skal give synergieffekter, skal det være nogle investeringsstrategier, der kan passe til nogle af vores øvrige kunder i Europa,” siger Ole Jensby.  

Banklicens i baghånden  

Quintet Private Bank hed indtil februar sidste år KBL. Anført af sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani købte Qatars herskerfamilie i 2011 KBL af den belgiske bank KBC for 1 milliard euro. 

Åbningen af det danske kontor sidste år er et led i bankens nordeuropæiske ekspansion. Inden hegnspælene rykkes længere nord på, har Quintet et godt øje til det vestlige Danmark.  

”Det står højt på agendaen at få etableret os et andet sted i Danmark, og Århus er meget naturlig, fordi det er Danmarks næststørste by,” siger Ole Jensby, som selv skal være bosiddende i Århus.  

Går alt efter planen, vil Quintet være til stede i tre af fire nordiske lande inden for få år.  

”Jeg kan sagtens forestille mig, at vi om fem år er etableret i minimum tre af fire nordiske lande. Men vi starter med at gøre det ordentligt i ét land, inden vi går videre til det næste,” siger Ole Jensby.  

Quintet Private Bank adskiller sig fra mange af de øvrige kapitalforvaltere derved, at ejeren har en banklicens. Det giver ifølge Ole Jensby nogle unikke muligheder.  

”Vi er et multi family office med en banklicens. Mange af de uafhængige forvaltere bruger bankernes infrastruktur til at opbevare værdipapirer, handle og opbevare lån, så de er på den måde lidt afhængige af bankerne. Vi kommer med samme tilgang, men vi har selv en banklicens, som betyder, at vi kan modtage indlån og i princippet også yde kreditter, samtidig med at vi arbejder med åben arkitektur, og vores egne produkter er ganske få og er, hvad jeg vil kalde nicheprægede, og er skabt til at passe ind i en større helhed for at give den samlede portefølje en bestemt eksponering,” siger han. 

LÆS OGSÅ

Kapitalforvaltere brager gennem krisen, mens kapitalfonde lurer

Kapitalforvaltere vil kapre bankers velhaverkunder med fusion 

Nye regler truer Nykredits fonde, mens Jyske Bank sløjfer omstridt gebyr

Formueplejes forretningsmodel hænger i en tynd tråd

Kæmpe forskel på investeringsfondenes afkast. Her er de bedste – og de værste

Lille fond tromler alle andre på afkast med omdiskuteret strategi

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Formuepleje ryster posen efter storaktionærs exit

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i branchen

Konkurrenter angriber succesfuld forvalter. Eksperter kræver regulering

Førende bankportal i storsats på velhavere