Mosgaard

M&A

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Efter blot få måneder er Oscar Mosgaard fortid hos PwC, hvor han ellers skulle være den primære drivkraft i firmaets mål om at lande endnu flere prestigefulde M&A-mandater. Bruddet sker helt uden dramatik, lyder meldingen fra revisionshuset.

Det er blot få måneder siden, at den højt estimerede M&A-profil Oscar Mosgaard blev en del af revisionsgiganten PwC’s corporate finance-afdeling.

Missionen bag den opsigtsvækkende ansættelse var klar, idet Mosgaard, der tidligere har stået i spidsen for først Carnegies M&A-forretning og siden FIH Partners, fik titlen som Head of Large Corporates og dermed skulle være en central figur i PwC’s ønske om at sikre sig endnu flere af de helt store, prestigefyldte M&A-mandater.

Ikke desto mindre er Mosgaard nu fortid i revisionshuset, blot to måneder efter at han første gang trådte ind ad dørene i PwC’s hovedkontor på Strandvejen nord for København.

”Vi siger tak for et kort, men fint samarbejde, hvor vi skilles som venner og samtidig er enige om, at vi fremover vil holde kontakten, hvis behovet skulle opstå,” lyder meldingen fra direktør og leder af PwC’s corporate finance-afdeling Michael Eriksen.

Mosgaards exit kommer, kort tid efter at han aktivt var begyndt at tage fat i blandt andre de største kapitalfonde på det danske marked med det formål at sikre revisionsgiganten et endnu bedre fodfæste hos især de pengestærke fonde og landets absolut største virksomheder.

Akkurat som landets øvrige revisionshuse, herunder især rivalen Deloitte, har PwC gennem flere år haft et særdeles godt tag i de mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, blandt andet qua den øvrige revisions- og konsulentforretning.

Man har dog haft en klar ambition om også at kunne bide skeer med de store udenlandske spillere og landets førende investeringsbank, FIH Partners, når eksempelvis kapitalfonde som EQT, FSN, Axcel og Polaris skulle sælge deres mest indbringende guldæg.

Den ambition er dog uforandret trods Oscar Mosgaards exit, forsikrer Michael Eriksen.

”Vi har haft en rigtig stærk M&A-forretning gennem flere år, og indeværende år tegner til at blive rigtig godt. Men vi har også en ambition om at kravle opad i størrelse, og den ambition er stadig uforandret. Vi kommer dog ikke til at hente en erstatning for Oscar Mosgaard, men vi udelukker ikke andre offensive træk fremadrettet,” forklarer han.

Et prominent navn

Oscar Mosgaard var i sin tid med til at opbygge Carnegies M&A-forretning i Danmark, og i 2006 rykkede han sammen med størstedelen af holdet til FIH Partners, hvor han og det øvrige hold siden formåede at fastholde positionen som en af de absolut førende herhjemme.

Personligt var Mosgaard da også en af de absolut største ’rainmakers’ herhjemme, idet han igennem flere år var stærkt medvirkende til at sikre først Carnegie og siden FIH en perlerække af lukrative mandater. I sommeren 2014 brød Mosgaard dog brat med FIH, hvilket vakte stor undren i den danske finansverden. Kort efter tiltrådte han dog som rådgiver i konsulenthuset Accenture, en stilling, som han kun besad i ni måneder.

Herefter gik turen til den internationale kapitalfond Triton, hvor Mosgaard gennem en række år blandt andet rådgav fonden om køb og salg af virksomheder i Danmark og Norden, inden PwC lokkede med en stilling inden for den disciplin, der for alvor stadfæstede Mosgaards navn herhjemme.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger ligger der personlige årsager til grund for det pludselig exit, og i markedet var der da også en opfattelse af, at PwC havde lavet et mindre scoop ved at hente den erfarne og velanskrevne virksomhedskøbmand.

Mangler fortsat de helt store

PwC’s corporate finance-afdeling har historisk set haft en særdeles stærk forretning inden for især de mindre og mellemstore handler. Man har således hjulpet kapitalfonden Maj Invest med en række frasalg. herunder Proløn og Itadel, ligesom man også har været rådgiver for norske Verdane.

PwC har dog især de senere år også haft en klar ambition om at blande sig i den øvre del af markedet, og derfor var det også en stor sejr for revisionshuset, da man for nogle år siden hjalp dansk-svenske Adelis med at sælge IT Relation til HG Capital.

I år har PwC blandt andre hjulpet Copenhagen Merchants med at sælge det indbringende datterselskab CM Biomass til milliardæren Torben Østergaards koncern, United Shipping & Trading Company. Samtidig arbejder man i øjeblikket på at sælge både tandlægekæden Godt Smil for Maj Invest samt kapitalfonden Catacaps potentielle guldæg, Casa.

Dog mangler PwC fortsat et stykke for at indfri sine egne ambitioner om at lande endnu flere af de såkaldt blue-chip-mandater, hvilket Oscar Mosgaard altså skulle have hjulpet revisionsgiganten med.

 

Læs mere

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar