EGN web1

M&A

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Et surt børsmarked og begrænsede lånemuligheder begynder nu at sætte deres præg på det rødglødende M&A-marked, hvor især de større kapitalfonde forgæves jagter potentielle emner. Blandt de mindre selskaber er aktiviteten dog fortsat høj.

Den globale frygt for recession har i år gjort rigtig ondt på de rådgivere, der tidligere har spundet guld på et rødglødende børsmarked i både 2020 og 2021.

Faldende aktiekurser og dystre økonomiske udsigter har bremset samtlige potentielle danske noteringer i år, ligesom eventuelle planer om at hente yderligere kapital via børsen er skudt til hjørne på ubestemt tid.

Tendensen fra det negative børsmarked med de manglede noteringer og meget få emissioner ser nu for første gang også ud til at påvirke det regulære M&A-marked, der indtil videre har vist sig ualmindelig modstandsdygtigt.

Alene i første halvår havde både advokater og investeringsbanker rasende travlt, ligesom flere kapitalfonde både solgte fra og købte flittigt op.

Og der bliver skam stadig solgt virksomheder herhjemme, men meldingen fra flere er nu, at det især på de helt store handler nu pludselig er blevet markant sværere at få enderne til at mødes.

Det skyldes en stigende afstand i købere og sælgeres prisforventninger kombineret med stigende renter og noget mere begrænsede lånemuligheder samt det faktum, at især flere af de mere forbrugerettede virksomheder på ganske kort tid er kommet på mange kapitalfondes sorte liste.

I kølvandet på covid-19 oplevede en række af selskaber – alt fra Silvan til Steelseries – massiv vækst, og flere kapitalfonde, heriblandt Axcel, Polaris og Maj Invest, udnyttede hurtigt den massive coronamedvind til at afhænde investeringer som netop Steelseries, samt Meny og Svendsen Sport med solide afkast til følge.

Netop den type virksomheder er dog på kort tid gået fra potentielle vækstraketter til omgærdet af stor tvivl om fremtidens salg, hvorfor det har vist sig langt sværere end ventet at sælge selskaber som Silvan, Georg Jensen og SkatePro.

<strong>De skal sælges</strong>

EGN 0,5 mia. kr. (Carnegie)

Hempel 7-8 mia. kr. – minoritetspost (Rothschild)

TP Aerospace 2-3 mia. kr. (FIH Partners)

Rekom: 4-5 mia. kr. (UBS)

Lagkagehuset: 1-2 mia. kr. (mandat ikke givet nu)

Global Connect: 3-4 mia. Kr. (Deutsche & Citi)

Svanehøj: 1-2 mia. kr. (Deloitte)

Skamol: 1 mia. kr. (Alantra)

Hamlet Protein 1-2 mia. kr. (Rothschild – proces sat på pause)

Enkelte brancher i høj kurs

Andre brancher nyder dog fortsat godt af investorernes gunst, og især inden for infrastruktur samt det digitale område er appetitten efter opkøbsmuligheder fortsat høj.

Samtidig lyder meldingen fra flere rådgivere, at virksomheder, der kan demonstrere stabil vækst både før og efter corona og sandsynligvis ikke bliver ramt af forbrugernes tiltagende sparsommelighed, fortsat er i ganske høj kurs.

Et af de selskaber, der mener at kunne opfylde de kriterier, er fynske EGN, der siden opstarten i begyndelsen af 1990’erne er vokset til at blive en af de førende udbydere af netværksgrupper til ledere og specialister på tværs af landegrænser.

Selskabet forventer i indeværende år en omsætning på over 200 millioner kroner samt en indtjening før renter og afskrivninger på omkring 50 millioner kroner, og med en vækstforventning på 15-20 procent de kommende år ligner EGN et oplagt emne fra flere mindre og mellemstore kapitalfonde i Norden.

Derfor har selskabet nu hyret investeringsbanken Carnegie til at vurdere potentielle muligheder, og formand og storinvestor Jens Erik Karlskov lægger ikke skjul på, at overvejelserne går på, hvorvidt han og de øvrige aktionærer er de rette fremtidige ejere.

”Vi er nået til et punkt, hvor vi er til stede i 15 lande og kan fremvise en vækst, der betyder, at vi med jævne mellemrum bliver kontaktet af interesserede købere. Derfor er det kun rigtigt, at vi som ejere vurderer, om vi også skal eje selskabet de næste 10 år frem, eller om man eksempelvis kunne samarbejde med en kapitalfond, der kunne sætte yderligere skub i udviklingen,” siger han.

Ifølge kilder i markedet vil danske fonde som Axcel, Polaris, Catacap og Maj Invest alle kunne blande sig i processen, ligesom EGN også ville passe ind hos større nordiske fonde som IK og Tritons small cap-fonde.

Som i mange andre salgsprocesser er covid-19 i forbindelse med EGN også en joker, da mange købere naturligt nok vil bore i, hvorvidt EGN’s netværksgrupper er blevet påvirket af coronanedlukninger tidligere, samt hvordan koncernen står positioneret til at modstå nye restriktioner.

Her understreger Jens Erik Karlskov imidlertid, at EGN modsat mange andre udbydere inden for andre områder hurtigt fik vendt covid-19 til en styrke.

”Vi har fra begyndelsen bygget alle vores data selv, og det har vist sig som en kæmpe styrke, da corona ramte. Vi fik hurtigt gjort langt de fleste netværksgrupper digitale på tværs af landegrænser og så en rigtig høj mødedeltagelse,” siger han.

Karlskov peger endvidere på, at den usikre globale situation ikke har gjort det mindre relevant for ledere inden for forskellige faggrupper at mødes og diskutere aktuelle udfordringer.

Rekordår i vente

Netop udfordringerne omkring både covid-19 samt især de efterfølgende flaskehalse og pres på logistikkæder rundtomkring i verden har de seneste 12 måneder tvunget ejere og rådgivere til at udskyde flere salgsprocesser.

En af dem, der måtte sættes på hold sidste år, er Svanehøj, der ejes af kapitalfonden Solix. Her har man hele vejen igennem haft Deloitte tilknyttet som rådgiver, men udfordringer med forsyningskæderne og restriktioner ramte virksomhedens indtjening ganske markant sidste år.

I år ser tingene dog helt anderledes ud. Svanehøj kan melde om en rekordstor ordrebog i pumpevirksomheden på næsten 1 milliard kroner samt en forventet indtjening før renter og afskrivninger på mellem 120 og 150 millioner kroner.

Svanehøjs primære fokusområde er pumper til transport og håndtering af blandt andet flydende gas. Tanken er, at netop den tiltagende energikrise de kommende år vil gøre virksomheden til en endnu mere central spiller og dermed også en potentielt spændende investering for mange opkøbere, idet man er begunstiget af nogle større makroøkonomiske trends.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Solix, der traditionelt set aldrig udtaler sig til medier.

Som beskrevet i InsideBusiness for nylig ventes også Catacap-virksomheden TP Aerospace at skulle sælges i løbet af det kommende år, ligesom Nordic Capital, der ejer Lagkagehuset, i øjeblikket er i dialog med en række forskellige rådgivere om et salg af kæden.

 

Læs mere

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg