M&A tekst - Thor Hvid stod blandt andet bag salget af Rynkeby

M&A

M&A-profiler opretter nyt firma

Tidligere chef for EY’s corporate finance-afdeling Martin Niclasen går nu sammen med Arlas tidligere chef for køb og salg af virksomheder Thor Hvid og lancerer et nyt, selvstændigt rådgiverhus. Vi kigger nærmere på en branche, der for tiden oplever stor optimisme.

To tidligere M&A-profiler kaster sig nu ud i jagten på de lukrative opgaver.

Tidligere chef for corporate finance i EY Martin Niclasen og Arlas tidligere chef for M&A Thor Hvid har netop etableret selskabet Scandinavian Corporate Finance Advisers, der skal fungere som uafhængig M&A-rådgiver med fokus på blandt andet forbrugsgoder, industri samt transport og logistik.

Især forbrugsgoder forventes at blive et vigtigt område for de to frie fugle, idet Thor Hvid i sin tid i Arla blandt andet stod bag salget af juiceproducenten Rynkeby til tyske Eckes-Granini Group i 2016, hvilket sikrede Arla en fortjeneste på næsten 1 milliard kroner.

Hverken Thor Hvid eller Martin Niclasen har indtil videre ønsket at kommentere deres nye eventyr, blandt andet fordi det ifølge dem selv er i sin spæde start.

Mens Martin Niclasen kom i overskud, da EY sidste år hentede en lang række profiler fra Carnegie i et forsøg på at skabe mere momentum i et marked, hvor rivalerne PwC og Deloitte længe havde siddet på en dominerende position, stoppede Thor Hvid i Boston Consulting Groups M&A-afdeling i februar efter en særdeles kort karriere hos det internationale konsulenthus.

Interessant er det dog, at de to rådgivere nu bevæger sig ud i et glohedt marked, hvor flere andre selvstændige rådgivere de senere år har tjent gode penge, men hvor der samtidig kan være langt mellem de store opgaver, når økonomien ikke buldrer af sted, og køberne står i kø.

Mens der altid har været hermetisk lukket i forhold til at få indsigt i, hvad landets store banker egentlig tjener på det prestigefyldte område med at købe, sælge og børsnotere virksomheder, har InsideBusiness har kigget nærmere på regnskaberne fra en række af de selvstændige aktører.

Her er det tydeligt, at langt hovedparten har haft rygende travlt de senere år, hvilket har sikret store overskud på bundlinjen. Men historien vidner også om en branche, hvor der godt kan være langt mellem de store mandater, hvilket rammer indtjeningen ganske hårdt.

I en liga for sig er giganter FIH Partners, hvor partnerne for nogle år siden købte sig ud af afviklingsbanken. Her landede rådgiveren med Kim Bøtkjær i spidsen takket være en række store frasalg i seneste regnskab et overskud før skat på over 80 millioner kroner. Også jyske Clearwater havde igen et forrygende år med et plus på over 50 millioner kroner, men herfra er der et godt stykke ned til de næste aktører.

Realistiske med hensyn til egne evner

En af dem, der ser ud til at have skabt en bæredygtig og stabil forretning, er Nordic M&A med forhenværende Deloitte-partner Anders W. Eriknauer i spidsen.

Nordic M&A har gennem flere år opbygget en god forretning på primært at rådgive mindre og mellemstore virksomheder herhjemme. Senest har man blandt andet stået bag salget af handelsvirksomheden Sam Partner til Industri Udvikling, ligesom man solgte hovedparten af det danske skraldefirma M. Larsen til den tyske affaldskoncern Remondis.

”Vi har allerede nu tangeret hele sidste års omsætning, så vi har en tro på, at 2018 kan blive vores hidtil bedste år nogensinde. Det understreger over for os, at vi har valgt et segment, der passer rigtig godt til vores størrelse. Vi skal ikke kæmpe med FIH, Danske Bank og Carnegie om de helt store mandater, men i Danmark er der tilpas mange transaktioner blandt de mindre og mellemstore selskaber til, at det for os er det mest interessante segment,” siger Anders W. Eriknauer.

Han understreger, at man hos Nordic M&A netop har valgt udfordringen med at skabe vedvarende aktivitet i firmaet som en topprioritet allerede fra starten.

”I en tid som nu, hvor det går rigtig stærkt, er det vigtigt at tage et langsigtet perspektiv og vælge de sager, som vi tror, vi kan få succes med på et højt niveau. På den måde undgår vi at have masser af forretning det ene år, men knap så meget det næste. Som uafhængig rådgiver er det alfa og omega for os, at vi leverer en god service, men samtidig også er realistiske med hensyn til, hvilke opgaver vi påtager os, og de resultater, vores kunder kan forvente,” siger han.

Forgyldt to gange af samme virksomhed

En anden af de nye spillere på markedet er MHS Corporate Finance med den tidligere Danske Bank-mand Martin Muff i spidsen.

Efter en stille start ramte firmaet for alvor jackpot for nogle år siden, da man hjalp kapitalfondene Advent og Bain med at overtage betalingskæmpen Nets. Alene den handel var med til at sikre MHS et overskud på næsten 20 millioner kroner i 2014. 2017 blev også et godt år for firmaet, hvor man blandt andet fungerede som rådgiver for Nykredit i forbindelse med realkreditkæmpens nu skrinlagte børsnotering, ligesom man var rådgiver for HMN Naturgas, i forbindelse med at virksomheden blev solgt til Eniig og Seas-NVE for et milliardbeløb.

De handler var sidste år med til at sikre Martin Muffs selvstændige forretning et overskud på 13 millioner kroner, og 2018 tegner allerede nu til også at blive et særdeles indbringende år. Det er nemlig lykkedes MHS Corporate Finance at sikre sig en rolle som rådgiver for den amerikanske fond Hellman & Friedman, der sidste år bød over 30 milliarder kroner for Nets. Den handel gik igennem i begyndelsen af 2018, og dermed kan MHS nu se frem til igen at score et millionhonorar på at hjælpe en opkøber med at overtage betalingsgiganten.

Rådgiver lander på benene efter svære år

En af de rådgivere, der har været gennem både op- og nedture de seneste mange år, er det tidligere Audon. Efter flere forrygende år op til finanskrisen med store overskud til følge fulgte siden en tid med vigende bundlinje, og i 2016 gik det så helt galt med et stort millionunderskud til følge.

En del af forklaringen herpå er dog, at Audon i 2016 skiftede navn til Oaklins Danmark og i den forbindelse foretog en større omstrukturering og samtidig ansatte en række nye medarbejdere. Det gav pote sidste år, da firmaet landede et overskud før skat på knap 4 millioner kroner, og ifølge ledende partner Daniel Sand tegner indeværende år også lovende.

”Vi har på det seneste været gennem en meget positiv udvikling. For 2 år siden ændrede vi navn til Oaklins og har siden styrket organisationen betydeligt. Det slår igennem i resultaterne, og vi ser også meget positivt på 2018,” siger han.

Daniel Sand peger på, at en af firmaets helt store forcer i dag er, at man ved at være en del af den verdensomspændende Oaklins-familie nu kan tilbyde kunderne tilstedeværelse i mange andre lande end blot de nordiske.

”En af vores klare fordele er, at vi er til stede i 41 lande. Dermed kan vi tilbyde et internationalt fokus i forhold til andre aktører, der primært fokuserer på Norden. Vi har direkte adgang til et globalt felt af potentielle købere og sælgere, og den indsigt kan vi udnytte i vores rådgivning i Danmark. Samtidig har vi mulighed for at trække på sektorekspertise på tværs af landegrænser, hvilket har stor værdi for den enkelte kunde,” siger Daniel Sand.

LÆS MERE

Kapitalfondes ambitiøse opkøb i modvind 

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde 

Sådan vil Nordic Capital investere ny milliardfond

Kapitalfonds problembarn koster banker dyrt

Mastodont jagter Huscompagniet