48966327873_3f3f49f12a_c

Inside story

M&A-rådgiver vinder opgør med tidligere Magasin-ejer

M&A-rådgiveren SCF Advisors og islandsk selskab, som den tidligere ejer af Magasin og Illum står bag, er tørnet sammen i Sø- og Handelsretten efter tvist om betaling af honorar i forbindelse med salget af dansk møbelproducent til tidligere Maj Invest-partner. Opdateret.

I den brede offentlighed er Jon Asgeir Johannesson bedst kendt som en farverig milliardær og tidligere ejer af Magasin, Illums Bolighus og Hotel d’Angleterre, inden finanskrisen trak tæppet væk under hans investeringsselskab, Baugur, som i sidste ende var med til at sende den islandske økonomi til tælling.

Efterfølgende blev Jon Asgeir Johannesen dømt for skattefusk, men frikendt i en større sag om bankfusk.

Siden er den omstridte islænding atter sprunget ud som investor i detailbranchen, og i 2014 førte det til, at han via hustruens selskab, som han er rådgiver for, købte en andel af møbelproducenten Norr11 og senere en andel af den danske lampe- og interiørvirksomhed 101 Copenhagen.

Men i slutningen af 2022 kunne den tidligere Baugur-chef og konen sætte et foreløbigt punktum for deres forretningseventyr i Danmark, da han via selskabet 365 Midlar solgte sin andel af Norr11 til den tidligere Maj Invest-partner Erik Holm.

Salget til Erik Holm var kulminationen på et længere forløb for 365 Midlar, der siden foråret 2020 havde forsøgt at sælge sine aktier i de to danske designvirksomheder.

Mens salget af 101 Copenhagen blev eksekveret på få måneder med et salg til selskabets anden aktionær, Tommy Hyldahl, viste forløbet med Norr11 sig at blive mere langstrakt og kompliceret end forventet.

M&A-rådgiver sagsøgte tidligere Baugur-chef

Samtidig har salgsprocessen udløst et bittert opgør i kulisserne mellem Jon Asgeir Johannesson, 365 Midlar og M&A-rådgiveren Scandinavian Corporate Finance Advisers (SCF Advisors).

Bag SCF Advisors står den tidligere chef for corporate finance i EY Martin Niclasen, der sammen med Arlas tidligere M&A-chef Thor Hvid stiftede M&A-rådgiveren i 2018.

Striden mellem SCF Advisors og 365 Midlar handler om det såkaldte succession fee, som SCF Advisors skulle have, når Norr11 og 101 Copenhagen efter planen var solgt.

Men selv om det i sidste ende lykkedes at sælge begge virksomheder, var 365 Midlar og SCF Advisors dybt uenige om, hvorvidt M&A-rådgiveren var berettiget til få honoraret på over 1 million kroner.

SCF Advisors har hårdnakket fastholdt, at M&A-rådgiveren var berettiget til honoraret, fordi man kontraktuelt var berettiget til det, hvis de to selskaber blev solgt. Omvendt har 365 Midlar og Jon Asgeir Johannesson afvist at betale honoraret til SCF Advisors, fordi salget af deres ejerandel af Norr11 til Erik Holm skete uden om SCF Advisors.

Derfor tørnede parterne for nylig sammen i Sø- og Handelsretten, hvor SCF Advisors havde stævnet 365 Midlar med påstand om betaling af honoraret på 1.207.500 kroner plus renter.

Tidligere på ugen afsagde Sø- og Handelsretten sin afgørelse i sagen, som faldt ud til SCF Advisors.

”365 Midlar hf skal til Scandinavian Corporate Finance Advisers A/S betale 1.207.500 kr. med procesrente fra den 2. december 2022, og til betaling sker,” fremgår det af afgørelsen fra Sø- og Handelsretten, hvor 365 Midlar samtidig er dømt til at betale SCF Advisors omkostninger i sagen på 128.000 kroner.

365 Midlars advokat Majken Korsgaard fra advokathuset Galst til dommen oplyser, at 356 Midlar vil anke dommen.

SCF Advisors ønsker ikke at kommentere afgørelsen eller sagen.

Solgte til tidligere Maj Invest-partner uden om rådgiver

Afgørelsen fra Sø- og Handelsretten giver et detaljeret indblik i stridens kerne mellem SCF Advisors og Jon Asgeir Johannesens og hans folk og forløbet op til, at den tidligere Maj Invest-partner Erik Holm købte sig ind i Norr11.

Sagen tager sin begyndelse i 2020, da SCF Advisors bliver kontaktet af Jon Asgeir Johannesson via en kontakt i den islandske bank Kvika. Her sender direktøren i 365 Invest, der er et datterselskab til 365 Midlar, en mail til partner i SCF Advisors Martin Niclasen, som indeholder en såkaldt managementpræsentation af Norr11 og 101 Copenhagen, kom det frem under retssagen.

I mailen skriver den islandske direktør, at præsentationen er delt med Maj Invest, og oplyser samtidig, at det islandske selskab tidligere har haft en aftale med den ikoniske danske møbelproducent Fritz Hansen om et salg af ejerandelene i Norr11 og 101 Copenhagen for 7 millioner euro (52 millioner kroner).

Af dialogen mellem parterne, som er delvis gengivet i afgørelsen, fremgår det ikke, hvorfor salget til Fritz Hansen faldt til jorden, eller hvorfor Maj Invest fik tilsendt materiale om de to selskaber.

Få måneder efter indgår partnerne dog en aftale om, at SCF Advisors skal forsøge at sælge islændingenes andele af de to virksomheder samt muligvis hele virksomheden, hvis Norr11’s anden medejer, stifteren Tommy Hyldahl, ønskede det.

Betalingen til SCF Advisors skal ske via et såkaldt retainer fee på 75.000 kroner om måneden, som dog maksimalt kan løbe i tre måneder, samt et såkaldt succes fee, hvis de to virksomheder bliver solgt, på 1,15 millioner kroner.

I 2021 betaler islændingene det såkaldte retainer fee til SCF Advisors, men den store gevinst for SCF Advisors udebliver, idet det foreløbig kun er lykkedes at finde en køber til 101 Copenhagen.

Salget af Norr11 trækker derimod ud, selv om flere potentielle købere undervejs viser interesse. En række af dem modtager også et såkaldt information memorandum, blandt andre kapitalfondene Maj Invest, Industriudvikling, Altor og Triton samt møbelvirksomheden Cane-Line og svenske Hem Design Studio, der er ejet af kapitalfonden Verdane, fremgår det af afgørelsen.

Men ingen af de 68 potentielle investorer, som SCF Advisors har udpeget, ønsker at gå videre med dialogen, skriver Martin Niclasen fra SCF Advisors undervejs til Jon Asgeir Johannesson. Dog afviser man undervejs et bud fra Industriudvikling og Brygge Invest, der består af en række lokale forretningsfolk i og omkring Esbjerg, fordi det er ”uacceptabelt”.

Efterfølgende bliver SCF Advisors og Jon Asgeir Johannesson enige om at forsøge at sælge 100 procent af Norr11 i et målrettet salg til udvalgte strategiske købere eller familiekontorer.

”Vi kommer ikke til at betale noget som helst”

Et halvt år efter lykkedes det endelig Jon Asgeir Johannesson at sælge sin andel af Norr11.

Køberne er fire investorer, herunder den eksisterende medejer og stifter af Norr11, Tommy Hyldahl, samt Erik Holm, der kort forinden har forladt Maj Invest og er sprunget ud som privatinvestor.

En måned senere sender Martin Niclasen fra SCF Advisors en mail til Jon Asgeir Johannesson, hvori han lykønsker islændingene med salget til Erik Holm.

I mailen gør ham samtidig opmærksom på den aftale, selskaberne indgik, hvor SCF Advisors er berettiget til et succes fee på 1,15 millioner kroner, når både Norr11 og 101 Copenhagen var solgt. Ifølge Martin Niclasen skulle honoraret have været betalt, da handlen blev indgået en måned forinden.

”Vi var overraskede over at høre om transaktionen gennem det lokale forretningsmiljø, men jeg forstår, at transaktionen med Tommy/Erik Holm har været uproblematisk,” skriver Martin Niclasen til Jon Asgeir Johannesson.

I mailen vedhæfter Martin Niclasen en faktura på 1,2 millioner kroner, hvor betalingsfristen ifølge M&A-rådgiveren allerede er overskredet.

Jon Asgeir Johannesson er dog ikke enig.

“Vi har allerede betalt for, at I har fejlet med at sælge forretningen,” skriver han, ”vi kommer ikke til at betale noget som helst for denne transaktion,” fortsætter han.

Da SCF Advisors senere sendte et påkrav om betaling via sin advokat, skriver Jon Asgeir Johannesson, at direktøren i datterselskabet 365 Invest, som underskrev rådgivningsaftalen med SCF Advisors, ikke kan indgå juridisk bindende aftaler for 365 Midlar.

Samtidig har det islandske selskab via sin advokat, Majken Korsgaard fra advokathuset Galst, anført, at aftalen med SCF Advisors udløb, da M&A-rådgiveren modtog betalingen på 225.000 kroner for tre måneders arbejde. Desuden mener islændingene, at SCF Advisors ikke var berettiget til sit succes fee på 1,2 millioner kroner, fordi salgene af de to virksomheder skete med to års mellemrum uden SCF Advisors involvering.

Sø- og Handelsretten skød dog de argumenter ned.

I sin begrundelse skriver retten blandt andet, at det er rettens vurdering, at direktøren i datterselskabet har handlet inden for sin stillingsfuldmagt, hvilket blandt andet understøttes af, at Jon Asgeir Johannesson kendte til aftalen med SCF Advisors og også selv kunne handle på vegne af 365 Midlar, selv om størstedelen af selskabet formelt var ejet af hans kone.

Samtidig er det rettens vurdering, at aftalen med SCF Advisors først ophørte, når de to selskaber var solgt, og derfor har SCF Advisors krav på sit succes fee, på trods af at salget af Norr11 skete uden rådgiverens viden.

Opdateret 5. december kl. 11:55 med oplysning om, at 365 Midlar vil anke dommen.

Læs mere

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur