Den nu afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller var om nogen købmand til fingerspidserne. Onde tunger vil påstå, at den gode næse og evnen til godt købmandskab netop er noget af det, der har manglet i Mærsk-koncernen gennem mange år.
Det tyder på, at selskabets nye topchef, Søren Skou, netop arbejder på at bringe lidt af den gamle handelsånd tilbage i den lyseblå virksomhed på Esplanaden. Men i kulissen er Mærsks mest fremtrædende arving, Robert Mærsk Uggla, nu selv ved at tage de første spæde skridt udi disciplinen at investere på det rigtige tidspunkt og sælge med fortjeneste.
Trods enorm bevågenhed fra samtlige danske medier har Mærsks barnebarn i al ubemærkethed stiftet virksomheden Agate ApS umiddelbart før jul med hjælp fra advokathuset Gorrissen Federspiels partner Søren Fogh. Det danske selskabsregister afslører ikke meget om virksomhedens formål, ud over at selskabet, der er ejet 100 procent af Robert Uggla, har til formål at investere i virksomheder og aktiver.
InsideBusines erfarer dog, at Robert Ugglas nye selskab ikke blot er en passiv virksomhed, men at Mærsk-datteren Ane Uggla herigennem planlægger at investere aktivt i shippingbranchen, herunder i skibe i tæt samarbejde med Mærsks mangeårige familievirksomhed Maersk Broker.
Agate ApS er da også registreret på adressen Midtermolen 1, hvor netop Maersk Broker holder til.
Tæt forbundet med Mærsk-familien
Det selskab har siden den spæde start i 1914 været tæt forbundet med Mærsk-familien og ejes i dag af Mærsk Mc-Kinney Møllers tre døtre: Ane, Kirsten og Leise. Virksomheden har gennem tiden både haft tidligere Mærsk-topchef Jess Søderberg og tidligere Danske Bank-direktør Eivind Kolding i bestyrelsen, ligesom hr. Møller i mange år var formand, indtil han i 2010 overdrog posten til Ane Uggla.
Hvor Maersk Broker tidligere var tæt forbundet med selve A.P. Møller-Mærsk i det daglige og havde Mærsk som største kunde i forbindelse med køb og salg af de enorme containerskibe, har familiefirmaet i en årrække arbejdet målrettet på at udvide kundekredsen og dermed begrænse afhængigheden af Mærsk-gruppen.
Blå Bog
Robert Uggla er født den 28. marts 1978.
Han er søn af Gustav Peder Hansson Uggla og Mærsk Mc-Kinney Møllers datter Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Har siden 2007 været gift med jurist Paola Konopik, men hvem han har fem børn.
Robert Uggla er samfundsfaglig student fra 1997 og blev i 2003 uddannet civiløkonom, master of science in business administration fra Handelshøjskolen i Stockholm.
Efter en kort karriere i New Yorks finansverden kom Robert Uggla til Mærsk i 2004, hvor han i to år arbejdede for containerrederiet Maersk Line.
Fra 2006-2009 var Robert Uggla chef for Maersk Line i De Forenede Arabiske Emirater.
I 2009 blev Uggla chef for Broström Tankers, der siden blev en integreret del af Maersk Tankers.
I 2012 blev Robert Uggle udpeget som direktør for Svitzer, og i 2016 blev han så direktør i holdingselskabet bag A.P. Møller-Mærsk.
En generalist
At Robert Uggla nu går i sin morfars fodspor, er næppe en tilfældighed. Netop lighederne med Mærsk Mc-Kinney Møller er mange. En række kilder, som InsideBusiness har talt med, beskriver således, hvordan Robert Uggla på mange måder har mange fællestræk med den nu afdøde skibsreder.
Ud over at være knivskarp og i besiddelse af en veludviklet strategisk sans har Robert Uggla også en god evne til at vise empati og lytte, hvilket mange kilder tæt på ham beskriver som noget, hans morfar også mestrede.
Robert Uggla kan derfor betegnes som generalisten, den store strateg, mens broderen Johan, der i mange år har arbejdet for havneforretningen APM Terminals i Århus, er specialisten. Derfor har mange også allerede fra begyndelsen gjort meget ud af at værne om Robert Uggla i Mærsk, men i stedet for at blive båret frem på hænder og fødder har det fra den spæde start været et udtalt ønske fra Mærsk Mc-Kinney Møllers side, at hans barnebarn ikke skulle have noget forærende.
Mærsk Mc-Kinney Møller var selv en ivrig købmand, og investerede i skibe gennem hele livet.
Ingen særbehandling
Det var således fast kutyme, at Robert Ugglas chefer blev kaldt ind på rederens kontor på Esplanaden og fik den krystalklare besked:
”Robert skal ikke have nogen tjenester. Han skal behandles som alle andre,” lød ordren fra Mærsk, når direktørerne blev kaldt ind på storaktionærens kontor i de lukkede korridorer i det lyseblå konglomerat.
For hr. Møller havde et stort ønsket om, at hans familie også efter hans død skulle spille en aktiv rolle i selskabet, men de skulle ikke gøre det blot af familiære hensyn og af veneration for blodets bånd. De skulle også have evnerne.
Robert Uggla selv er meget forsigtig med at tale om sine tætte bånd til koncernen, og da han havde sin daglige gang på Esplanaden, var svaret altid meget nedtonet, når Mærsk-arvingen blev tvunget til at forholde sig til det ubestridelige faktum, at hans efternavn var noget, der gav anledning til enorm opmærksomhed og en vis ærefrygt internt i virksomheden.
”Jeg har en morfar, der er ansat i rederiet”, lød det pligtskyldigt fra den afdæmpede unge mand, som mange hurtigt så en stor stjerne i.
Fra New York til Esplanaden
Efter en kort afstikker til New York fik Robert Uggla sin første stilling i gruppen i 2004. Her var han tæt knyttet til Maersk Line og kom her under vingerne hos den erfarne Mærsk-reder Tommy Thomsen, der hurtigt så, at den unge mand under den afmålte overflade gemte på et stort talent.
Den kontante hanelefant i Maersk Line gav ingen særbehandling til Robert Uggla, der sammen med en lille gruppe udvalgte blev en del af en særlig taskforce i containerrederiet. Taskforcen skulle blandt andet stå for de mange komplicerede beregninger i forbindelse med det rekordstore opkøb af rivalen P&O Nedlloyd, der med en pris på 17 milliarder kroner var det hidtil største opkøb, en dansk virksomhed havde kastet sig ud i.
Det var Robert Ugglas baggrund fra det finansielle miljø i New York, der overbeviste de aldrende Mærsk-folk om, at arvingen ville passe godt ind i den særlige strategigruppe, hvis primære fokus var køb og salg af virksomheder.
Her gik det hurtigt op for flere af de erfarne direktører, herunder Tommy Thomsen og Vagn L. Møller, at Robert Uggla havde nogle af de egenskaber, der skal til for at nå helt til tops i det lyseblå konglomerat.
Ud over at være uhyre skarp og analytisk besad den unge Mærsk-arving også en særlig god egenskab, hvor han var i stand til at tale med folk i øjenhøjde og samtidig lytte mere end at tale selv. En dyd, hr. Møller altid selv havde behersket, og derfor var holdningen også blandt flere i Maersk Line, at Robert Uggla på mange måder lignede sin morfar. Han var dog ikke helt så stædig.
Blev tildelt svær opgave
Efter det intensive forløb, hvor Robert Uggla fik vist de høje herrer på hovedkontoret, at han bestemt havde arvet familiens købmandskab, gik turen til Emiraterne. Her blev Uggla i 2008 chef for den lokale afdeling af Maersk Line, der med sine 200 ansatte og en årlige omsætning på omkring 6 milliarder kroner var større end de fleste danske virksomheder.
Udstationeringen i Mellemøsten var for den unge arving startskuddet til lidt af en dannelsesrejse i Mærsk-koncernens vidtforgrenede netværk af selskaber.
I 2009 blev han hentet til Göteborg for at stå i spidsen for tankrederiet Broström. En særdeles vanskelig opgave, da Mærsk-koncernen stik imod storaktionærens ånd om godt købmandskab havde investeret i det svenske rederi på det værst tænkelige tidspunkt. Tankrederiet, der rådede over 75 mindre tankskibe, var i lighed med den øvrige shippingindustri blevet kastet ud i en regulær orkan, hvor raterne ikke længere var høje nok til at dække de daglige udgifter, endsige bankernes lån.
Robert Uggla fik til opgave at få smeltet Broström sammen med Mærsks eget tankrederi Maersk Tankers, hvilket man på Esplanaden så som en yderst udfordrende, men også passende opgave, idet Mærsk-arvingen tidligere havde arbejdet intensivt med netop køb og integration af virksomheder.
Trods store tab og nedskrivninger i det svenske selskab var man fra Mærks-ledelsens side meget tilfreds med Robert Ugglas præstationer, selv om det udadtil var vanskeligt at se de store forbedringer. Daværende chef for Maersk Tankers, Søren Skou, der senere strøg helt til tops på Esplanaden, bemærkede ligesom de øvrige chefer i selskabet dansksvenske Ugglas store evner, og mens Skou selv blev forfremmet og fik ansvaret for det betydelig større Maersk Line, blev også Uggla rykket til et større firma, da han i maj 2012 blev kaptajn i slæbebådsselskabet Svitzer med 4.000 ansatte.
I lære som formand
Kort forinden var Uggla blevet valgt til bestyrelsen i Mærsk, hvilket mange anser for endnu et skridt i den nøje tilrettelagte karriereplan, der undervejs er blevet lagt for hr. Møllers talentfulde barnebarn.
”Bestyrelsens indstilling af Robert Uggla til bestyrelsen skyldes et ønske fra hovedaktionæren – et ønske, bestyrelsen både finder velbegrundet og også har nemt ved at imødekomme, Roberts baggrund, alder, uddannelse og karriereforløb taget i betragtning,” lyder det i dag fra Mærsk-formand Michael Pram Rasmussen, der dog ikke ønsker at gå i detaljer med Ugglas kvalifikationer, da han som bestyrelsesformand ikke vil kommentere de enkelte medlemmers evner.
En lang række kilder peger dog over for InsideBusiness på, at det langtfra er tilfældigt, at Robert Uggla både blev indsat i Mærsk-bestyrelsen og to år senere blev flyttet fra Svitzer til en stilling som direktør for A.P. Møller Holding, der ejer Mærsk-familiens aktier i det børsnoterede selskab.
”Robert skal lære alle afkroge af koncernen at kende, så han kan overtage formandsposten i Mærsk, når tiden er inde. Han har evnerne til det,” lyder det fra en kilde med indgående kendskab til det lyseblå selskab.
For Robert Uggla er opgaven nu at drive holdingselskab og samtidig bruge sit købmandsgen til at udnytte Mærsks enorme pengetank til at investere i nye eventyr, der på sigt gerne skal sikre Mærsk-familien en afkast, som selv hr. Møller ville være tilfreds med.
LÆS MERE
Mærsk-topchef var milevidt fra egne mål
Mærsk-sværvægter foran massivt dyk i indtjeningen