færch plast web

Inside story

Mærsk-familiens milliardsats i modvind

Familien bag børsnoterede A.P. Møller Mærsk kastede sig på toppen af markedet ud i to ambitiøse opkøb af henholdsvis Færch Plast og KK Wind Group, der begge er kommet i modvind på det seneste. Ambitiøse Færch har efter et stort opkøb fået pause fra bankernes krav.

Som så mange andre pengetanke har Mærsk-ejeren A.P. Møller Holding i løbet af de senere år kastet sig ud i et større sats på unoterede aktier.

Man har blandt andet stablet sin egen infrastrukturfond på benene, ligesom man anført af tidligere Blackstone-profil Jan Nielsen har foretaget to ganske opsigtsvækkende direkte opkøb.

Den enorme familieejede pengetank opkøbte således først KK Wind Solutions i sommeren 2019 og godt halvandet år efter fulgte det langt større opkøb af den danske traditionsvirksomhed Færch Plast.

Omkring 14 milliarder kroner måtte A.P. Møller Holding slippe for sidstnævnte, efter at selskabet først var blev opkøbt af EQT i 2014.

Dengang lød prisen på 2 milliarder kroner, men blot tre år senere lykkedes det den nordiske storfond at sælge den danske plastvirksomhed videre til den globale kapitalfond Advent for 7 milliarder kroner.

Lidt over tre år efter var det så Advents tur til at videresælge Færch Plast, og denne gang lykkedes det fonden at få dobbelt så meget for den jyske koncern, i forhold til hvad man selv havde betalt.

Den voldsomme værdiudvikling af Færch Plast kan især tilskrives de mange opkøb, koncernen har foretaget helt tilbage fra tiden under EQT, og efter at Mærsk-familien overtog nøglerne, har man fortsat den strategi.

Uheldigvis fik man med opkøbet af den tyske emballagegigant Paccor i begyndelsen af 2022 ramt markedet helt skævt, idet krigen i Ukraine som bekendt sendte alt fra råvarepriser til transportomkostninger voldsomt i vejret, hvilket naturligt nok nu også har ramt Færchs seneste satsning.

Ved udgangen af 2022 var gælden i Færch Plast således på over 8 milliarder kroner, hvilket skal ses i forhold til, at koncernens indtjening før renter og afskrivninger ligger stabilt på omkring 750 millioner kroner.

Hertil kommer et underskud på bundlinjen på over 300 millioner kroner, hvoraf en stor del stammer fra opkøbte Paccor, der alene sidste år tabte 200 millioner kroner.

Den store gæld kombineret med en presset indtjening er naturligt nok en udfordring for Færch Plast, hvorfor det også fremgår af koncernens regnskab, at man har været nødt til at få sine banker til at gå med til en såkaldt covenant holiday.

”Med hensyn til finansielle covenants skal koncernen overholde en nettogearingsklausul. I juli 2022 afsluttede koncernen en refinansiering, og den nye Senior Finance Agreement inkluderer en covenant holiday frem til 4. kvartal 2023,” skriver Færch Plast i selskabets årsregnskab.

Heraf fremgår det samtidig, at den klausul, der giver problemer, er bankernes krav om, at koncernen maksimalt må have en nettogearing på 5 gange indtjening.

Flere kilder i det finansielle miljø peger på, at en covenant holiday skal ses som et udtryk for, at en bestyrelse og daglig ledelse har indset, at en virksomhed i en periode vil have svært ved at opfylde kravene i lånebetingelserne, hvorfor man beder om en pause, hvor man ikke længere skal stå til regnskab for de covenants, der ellers fremgår af låneaftalerne.

Især i USA bad mange virksomheder inden for underholdningsindustrien sine kreditorer om en covenant holiday, der samtidig ofte omfatter, at en virksomhed eller dens ejere enten skal betale lidt højere rente eller stille med egenkapital.

InsideBusiness har været i dialog med flere af bankerne, der har stillet finansiering til rådighed for Færch Plast. Her ønsker ingen at udtale sig til citat, men man peger på, at den nuværende aftale blandt andet er lavet af hensyn til den relation, der er mellem parterne.

”Hvis det havde været en kunde, vi aldrig havde haft noget at gøre med tidligere eller eksempelvis en ubeskrevet udenlandsk kapitalfond, så ville vi nok være påpasselige med at lave sådan en aftale. Men her er der tale om en dansk ejer, der står bag virksomheden uden at ryste på hånden, hvorfor vi også gerne finder en løsning på en midlertidig udfordring,” forklarer en kilde til InsideBusiness.

Ramt af prispres

Ligesom Færch Plast har også vindmølleunderleverandøren KK Wind Solutions oplevet markant modgang, siden Mærsk-ejeren overtog nøglerne. Også her købte man fra en kapitalfond i form af Solix, der ganske få år forinden havde overtaget selskabet fra en anden kapitalfond, nemlig Maj Invest.

Det lykkedes oprindelig den danske kapitalfond at sælge KK for knap 1,4 milliarder kroner, hvilket var en særdeles god pris og blandt andet baseret på en meget stærk ordrebog.

Da det blot tre år efter lykkedes Solix og ledende partner Denis Viet-Jacobsen at sælge selskabet videre til Mærsk-ejeren for over 2 milliarder kroner, var det på trods af, at selskabet i en stor del af Solix’ ejerperiode havde haft problemer med at indfri de forventninger, der lå til grund for den pris, man oprindelig betalte.

Det var dog lykkedes igen at opbygge en stærk ordrebog, og kombineret med et udtalt ønske fra Mærsk-ejerens side om at investere i vindmøllebranchens underleverandører, betalte man i lyset af en koncernens daværende indtjening en ganske høj pris for KK Wind.

Siden har man via talrige opkøb konsolideret industrien yderligere, blandt andet med overtagelsen af PCH Engineering samt mindre, uønskede divisioner i henholdsvis Nissens og Vestas.

Men ligesom alle andre i branchen er KK også blevet hårdt ramt af en voldsom opbremsning, der har sendt rystelser ned gennem værdikæden og lagt pres på både volumener og marginer og Siemens Gamesas og Vestas’ underleverandører.

KK kom derfor ud af 2022 med et uvant underskud på over 100 millioner kroner, og med udsigt til endnu et svært år med massivt prispres er forventningen til koncernens indtjening i år også beskeden.

“Begge selskaber lavede i 2022 store opkøb og vi har i den forbindelse tilpasset deres finansieringsaftaler. Både Færch og KK Wind Solutions er i god gænge og er mere end fordoblet, siden vi har købt dem, hvilket er en del af de oprindelige planer.  Vi er meget glade for og stolte af ejerskab af begge selskaber og ser store muligheder for, at begge selskaber vokser både organisk og via yderligere opkøb,” skriver A.P. Møller Holding i en mail til InsideBusiness.

 

Læs mere

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp