;
Mærsk afrika web

Inside story

Ambitiøs Mærsk-fond koster pensionskasser dyrt

Drømmen om at skabe en kapitalfond med dybe rødder i A.P. Møller-Mærsk, der skal investere i afrikansk infrastruktur, har indtil videre været en dyr fornøjelse for de pensionskasser, der har investeret milliarder i fonden.

En række af landets største pensionskasser har investeret milliarder i en ambitiøs kapitalfond under Mærsk, der har til formål at investere i infrastruktur i Afrika.

Samlet set har kasser som blandt andet PensionDanmark, Danica og PFA og Mærsks holdingselskab selv investeret over 6 mia. kr. i fonden Africa Infrastructure Fond I K/S (AFI), der styres af A.P. Møller Capital, der refererer direkte til Mærsk-arvingen Robert Uggla i holdingselskabet bag den børsnoterede shippingkoncern.

Knap to år efter at den ambitiøse fond med tidligere APM Terminals-chef Kim Fejfer blev stiftet, er det imidlertid ikke lykkedes Mærsk-fonden at finde en eneste investering.

En noget overraskende udvikling, set i lyset af at Mærsk og pensionskassernes afrikanske investeringshåb indtil videre har givet et ganske stort underskud på lidt over 150 mio. kr.

Tabet illustrerer, at man har bygget en ganske stor organisation op i håb om at finde de rette investeringer i Afrika, hvilket bestemt ikke altid er let.

Alene i seneste regnskabsår lød tabet på 120 mio. kr., og dermed har Mærsk-fonden indtil videre ikke været i stand til at lukke munden på de kritikere, der takkede nej til at investere i AFI, primært fordi man ikke mente, at risikoen stod mål med det potentielle afkast.

”Afrika er langtfra et let sted at investere. Det kræver virkelig, at man ved, hvad man gør. Der er ikke mange herhjemme, der har erfaring med det. Folkene i AFI kan med rette påstå, at de har erfaringer med at investere i netop Afrika, men vi mente ikke, det var tilstrækkeligt til, at vi ville bakke op,” forklarer en af de investorer, der takkede nej til at investere i Mærsks afrikanske investeringsfond.

Det synspunkt flugter med den holdning, der hersker blandt flere store investorer i Danmark. Her er opfattelsen, at folkene bag AFI, herunder Kim Fejfer selv, ikke har tilstrækkelig stærk erfaring med at investere i infrastruktur i netop Afrika. Fejfer selv og flere andre i fonden har ganske vist erfaring med blandt andet at opkøbe og drive havne på det afrikanske kontinent, men flere investorer fremhæver over for InsideBusiness, at der er forskel på at gøre det som en del af Mærsk-koncernen og så på egen hånd i en selvstændig fond.

Blandt flere af de investorer, der har puttet penge i AFI, hæfter man sig ved, at man havde håbet, der nu var blevet investeret i et eller flere projekter. Men man erkender samtidig, at det at investere i Afrika langtfra er nogen let øvelse – og tålmodighed er en dyd.

Ingen af investorerne ønsker på nuværende tidspunkt at kommentere udviklingen i AFI, men da PFA oprindelig valgte at investere over 600 mio. kr. i fonden, var det ifølge investeringsdirektør Henrik Nøhr Poulsen med en klar ambition om, at AFI ville bidrage til pensionskassens mål om solide langsigtede afkast.

“Vi har haft en tæt og god dialog med A.P. Møller Capital og de andre partnere om etablering af fonden. Derfor er vi glade for nu at kunne indgå i dette stærke partnerskab, som har fokus på de store investeringsbehov og det enorme udviklingspotentiale, der er i Afrika. Investeringen passer rigtig godt ind i vores strategiske fokus på alternative investeringer og især infrastruktur, som kan bidrage til at give vores kunder gode og stabile langsigtede afkast,” udtalte investeringschefen dengang.

Opkøb faldt til jorden

Normalt, når en fond som AFI bliver etableret, sker det typisk på basis af en pipeline, hvor man over for investorerne kan illustrere, at man har en eller flere potentielle investeringer i baghånden.

For en fond uden nogen form for historik er netop styrken af pipelinen afgørende for investorerne, og derfor var det også lidt af en bet for AFI og A.P. Møller Capital, at man sidste sommer måtte opgive at overtage det børsnoterede energiselskab Cobberbelt Energy Corporation i Zambia.

Fra Mærsk-fondens side så man ellers overtagelsen af energiselskabet som et oplagt opkøb, da Zambia i lighed med mange andre afrikanske lande lider under hyppige strømnedbrud, da netværket simpelthen er underudviklet. Det viste sig imidlertid, at en række betingelser i handlen ikke kunne blive opfyldt. Derfor valgte parterne at gå hver til sit.

Det understreger udfordringerne med at investere i Afrika, hvor risikoen er højere end andre steder, ligesom det kan være yderst vanskeligt at finde projekter, hvor man som investor får et afkast, der modsvarer de mange faldgruber.

En svær øvelse

Netop det at investere i Afrika fra et kontor i Danmark har historisk set vist sig som en særdeles udfordrende øvelse. Meget få har rent faktisk haft held med det, og langt de fleste fonde er indtil videre gået en bue uden om netop Afrika, blandt andet fordi det kan være lidt af en kamp at finde egnede projekter, hvor der er et passende forhold mellem afkast og risiko.

Tidligere har Maj Invest og ingeniørgiganten Haldor Topsøe gjort forsøget med den kuldsejlede fond The Energy and Fertilizer Investment Fund, hvor man fik finansiel opbakning fra en række pengestærke pensionskasser. Også her måtte fonden imidlertid sande, at den indledende investering, man havde i kikkerten, ikke kunne realiseres. Derfor blev fonden lukket efter blot et par år uden at have foretaget en eneste investering. Omkostningerne til fonden var dog betydelig mindre, end hvad A.P. Møller Capital og AFI allerede har brugt.

“Status er, at vi har opbygget og udviklet en solid investeringspipeline, som vi raffinerer over tid. Vi analyserer potentialer og risici således, at vi har et dækkende billede af, hvad der skal til for at sikre hvert enkelt projekts succes. Vi påbegyndte Afrika Infrastruktur Fondens 4-årige investeringsperiode i august 2018, og udviklingen følger planen,” skriver kommunikationschef i A.P. Møller Holding Mika Bildsøe Lassen, der også står for kommunikationen i A.P Møller Capital, i en mail til InsideBusiness.

 

LÆS MERE

Mærsk-arvings ambitiøse opkøb i modvind 

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Mærsk-direktørens revolution fejler

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Frasalg efterlader Mærsk med uønskede problembørn