5.2 McKinsey har droppet en aftale med staten til en samlet værdi af omkring 1 milliard kroner. PR-foto

Redaktørens analyse

Udskillelsesløb blandt managementkonsulenter

Konsulentbranchen er ved at miste pusten. En meget stor del af managementkonsulenterne er tæt knyttet sammen med it og tech, og fyringsrunderne er også begyndt at sive ind hos flere af de største. Det betyder, at kampen om talenterne bliver skærpet. Nu er kampen bare nået til de indre linjer også. Der er er ikke plads til alle. 

De store, internationale konsulenthuse som McKinsey, Bain & Company og ikke mindst Boston Consulting Group er under pres.

Der bliver i stigende grad sat spørgsmålstegn ved, hvor meget værdi de dyrt betalte konsulenter rent faktisk skaber.

Og især i øjeblikket, er der ikke mange hverken i erhvervslivet eller fra politisk hold, der offentligt stiller sig frem og takker konsulenterne for deres indsats i en turnaroundproces

Læg hertil, at hele industrien har nydt godt af især hele opblomstringen i tech- og it-branchen de senere år, som har givet mange konsulenthuse kronede dage.

Men er de velbetalte konsulenter fortsat relevante?

Second opinion

Helt centralt i den diskussion er det at huske på, at et konsulentfirma har mange ting på hylden. Først og fremmest er en kernekompetence at kommer med en second opinion på ubehagelige beslutninger: En analyse, der peger i en bestemt retning, kan være med til at afstive en usikker minister eller topchef med en veldokumenteret konsulentrapport i hånden.

Også at bidrage med ekspertviden, som en klient ikke har, er et af de sædvanlige områder, som konsulenterne kaster sig over.

Ny teknologi er en central faktor i store dele af konsulentbranchen, og det er også en af Accentures spidskompetencer, hvor de slås med ærkekonkurrenterne fra Cognizant og Tata Consulting Services.

Væksten er der stadig

Lige nu står vi i begyndelsen af en gigantisk automatiseringsbølge. Lige nu er det kun 15-20 procent af alt hvad, der kan automatiseres, som er blevet det. Ikke et overraskende budskab fra en virksomhed, som lever af den slags.

Der skal foretages intelligent automation, som skal tage udgangspunkt i den forretningsmæssige strategi. En af udfordringerne er imidlertid, at automatisering ofte sker i lommer, uden at de er forbundet med den.

Det betyder samtidig, at det skal ske i samspil med medarbejderne, og derfor er det vigtigt, at de forstår, hvad der foregår i algoritmerne, således at det ikke bliver en black box, hvor der er risiko for, at medarbejderne opfatter automatisering som en trussel og ikke en mulighed.

En anden stor udfordring er teknologi, som er opbygget i fortiden. It-systemer er ikke sjældent en pose blandede bolsjer, hvor det hele er rodet sammen i en blanding af nyt og gammelt.

Alt sammen noget, som de teknologidrevne konsulenthuse er verdensmestre i. I og med at de arbejder for mange klienter inden for forskellige brancher, er det effektiv vidensdeling.

Ingen regulering

Men der er stadig udfordringer, som branchen har brug for at forholde sig til. Konsulentbranchen er ikke underlagt den samme regulering som revisorer og advokater.

Ingen regulering

“So far, the industry has escaped the formal rules that govern lawyers and bankers. If it wishes to keep it that way, it should adopt a second measure: a code of conduct that all responsible consultancies adhere to. They should eschew providing advice that helps bigwigs at the expense of the institutions they run, or helps autocrats oppress their people. They should also police the revolving door between government jobs and consultancies. Consultants have much to offer, but also much still to prove.”

The Economist den 5. oktober 2022

Reguleringen banker på døren. Der er ingen formelle uddannelseskrav til konsulenter. De kommer mange steder fra, og derfor bliver det svært at finde fælles fodslag. Det er svært at finde et fællesskab mellem et konsulentfirma uden ansatte og de globale giganter. Lige nu er det firmaernes egne regler, der står for reguleringen, og det betyder, at der er store forskelle.

Konsulentfirmaer har egne standarder, og de kan være høje. Det kan være svært at forestille sig, at et enkeltmandsfirma er i samme kategori som Accenture, hvor kontoret sætter barren højt.

Accenture – Har de løst i USA?

Udsigten er helt vild fra 67. etage i NYC. Her kan man se 360 grader over hele millionbyen. De ni øverste etager har Accenture. One Manhattan West Tower er stedet, hvor fremtidens arbejdspladser allerede er en del af nutiden. Mere end 5.000 medarbejdere har det som arbejdsplads. Her er den nyeste bygningsteknologi, og det er kun den øverste ledelse, der har faste pladser. Andre – også partnere – har ikke deres egen plads. Pladser kan dog bookes for en længere eller en kortere periode.

Der er kun plads til halvdelen af medarbejdere, men det bør ikke være en udfordring. Konsulenterne bør være hos klienterne, så mange medarbejdere på kontoret i den branche kan være et dårligt tegn: At der bliver fakturerer for få timer.

De ni etager er ikke bare golde og kedelige kontorlandskaber. Det er en blanding af åbne kontorer, møderum eller afslapningsrum, hvor man kan tage sig en powernap, hvis der er brug for det. Og kvindelige medarbejdere kan også trække sig tilbage i et lokale for at amme deres børn. Hertil kommer der værksteder og VR-laboratorium.

At være gæst hos Accenture er som at besøge stamcafeen. Man føler sig velkommen og i godt selskab. Det er overbevisende, og der er ingen tvivl om, at klienterne bliver rådgivet af eksperter fra øverste hylde.

Men hvorfor lige New York City og ikke San Francisco? Eller Boston? Accenture er også massivt til stede begge steder. Men USA’ største by har noget andet: pulsen og adgangen til talent.

NYC er en talentmagnet, og derfor er der god logik i, at de har placeret sig lige her. Tæt på klienter og tæt på dem, der skal omsætte ideer til realiteter.

Accentures fantastiske udsigt fra 67. etage er unik og med til at rykke Accenture op i eliten i konsulentbranchen. Det kan være svært at hamle op med for danske og mellemstore konsulentfirmaer.

Kludetæppet

Der har været en konsolideringsbølge i den danske konsulentbranche, hvor Bains opkøb af Qvartz har været blandt de største, men det modsvares af afskalninger, hvor erfarne konsulenter fra de store firmaer vælger at gå solo. Branchen er stadig præget af enkeltpersonernes talent og i mindre grad af firmanavnet.

Fremtidens konsulentbranche vil stadig ligne et kludetæppe, og lapperne bliver mere forskellige, i takt med at branchegrænserne krydses.

Læs mere

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest