SEB web

Inside story

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

2020 var et regulært rædselsår for storbanken SEB’s danske corporate finance-afdeling – trods fin M&A-aktivitet og et buldrende børsmarked tabte banken terræn til konkurrenterne. Men troen på det danske marked er på ingen måde svækket, lover bankens danske chef.

For banker som Danske Bank, Nordea og Carnegie, der også laver børstransaktioner, var 2020 trods corona et uhørt travlt år med over 20 store børstransaktioner, hvor langt de fleste skyldtes, at flere noterede selskaber valgte at polstre sig selv for at ruste sig bedre til at modstå krisen.

Men for den svenske storbank SEB endte det forgangne år med at blive en skuffelse på det helt centrale område for corporate finance, som man historisk har spillet en vigtig rolle i på det danske marked og fortsat har en stærk balance og en højt respekteret analyseafdeling indenfor.

Ifølge de officielle datakilder Mergermarket og Dealogic stod SEB kun bag et par enkelte M&A-handler sidste år, mens man slet ikke var med på en eneste af de mange ECM-opgaver i det børsnoterede marked.

Omsætningen i SEB’s M&A-division var således helt nede på omkring 10 millioner kroner, hvilket er historisk lavt og en markant tilbagegang i forhold til de forgangne år, hvor man takket være store opgaver som salget af Alka til Tryg og en aktiepost i Haldor Topsøe endte med at ramme en fin omsætning.

Et hurtigt blik på storbankens corporate finance-afdeling viser samtidig, at en række ansatte i løbet af de sidste seks måneder har forladt banken til fordel for blandt andre konkurrenter som FIH Partners, PWC og Citi.

Det udfordrende 2020 har ført til en del spekulation i markedet om, hvorvidt SEB kunne finde på at trække følehornene til sig på det danske marked, som kollegerne i Handelsbanken for nylig har gjort det.

Det er dog ifølge chef for corporate finance i SEB Kristian Skovmand på ingen måde tilfældet.

”Det er et faktum, at hvis man ser isoleret på 2020-resultatet for corporate finance Danmark, var det ikke tilfredsstillende. Vi havde en hel del aktivitet, men desværre en del ’stolpe ud-sager’, der af forskellige årsager altså ikke blev til noget. Det er en præmis i corporate finance-verdenen – nogle år går det forrygende, og enkelte år har man ikke vinden i ryggen”, siger Kristian Skovmand.

”Jeg kan forsikre om, at SEB’s commitment til at drive corporate finance i Danmark fortsat er meget stærkt. Corporate finance er ubestrideligt en hjørnesten i vores danske forretning. Vores ambition er at være den førende corporate & investment bank i Norden, og det inkluderer naturligvis Danmark. Vi ryster ikke på hånden over et enkelt dårligt år. Vi havde en tilsvarende situation for et par år tilbage i Norge, hvor man havde et dårligt år – dengang investerede vi i forretningen og har nu en stærk position. Det kommer vi også til at få igen i Danmark. Vi har således allerede i år ansat en håndfuld nye medarbejdere, og vi kan også glæde os over, at vores tidligere chef for corporate finance i New York er vendt hjem til København i en stilling som managing director,” lyder det fra Kristian Skovmand.

SEB’s mandater

Her er de sager SEB’s danske corporate finance-afdeling ifølge Kristian Skovmand har løst i år.

– Rådgiver for A.P Møller Holding i forbindelse med købet af Færch Plast.
– Salget af Spektrum
– Salg af Lauritzen Kosan
– Arbejdernes Landsbanks køb af 28 procent af Vestjysk Bank
– Børsnotering af ECIT i Norge
– Salg af PCH Engineering til KK Wind

Skal tiltrække flere transaktioner

Modsat en bank som Handelsbanken har SEB da også altid haft en meget stærk tilstedeværelse inden for aktieanalyse, ligesom banken fortsat spiller en central rolle i forhold til at låne ud til landets store virksomheder og kapitalfonde.

Netop det samspil er noget, som banken ifølge Kristian Skovmand fortsat har fuldt fokus på.

”Således har vi inden for de sidste par år ansat to tunge senior client executives i vores corporate banking-afdeling i København, der varetager det overordnede koordinerende ansvar for vores large corporate-kunder. Begge har stærk erfaring fra lange karrierer i corporate finance, og som den førende nordeuropæiske relationsbank er det klart, at vi skal udnytte de dybe relationer, vi har med vore kunder, til at tiltrække endnu flere transaktioner til corporate finance i København,” siger Kristian Skovmand.

Tror på bedring i år

Mens 2020 var et svært år for SEB, tror banken selv på, at indeværende år bliver markant bedre. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness melder langt de fleste M&A-rådgivere om travlhed i øjeblikket, og det samme gælder ifølge Kristian Skovmand SEB.

Han peger på, at man indeværende år indtil videre har rådgivet A.P Møller Holding om købet af Færch Plast, salget af Spektrum samt Arbejdernes Landsbank om køb af aktier i Vestjysk Bank.

Samtidig arbejder banken ifølge Kristian Skovmand på en række igangværende sager, herunder DSB’s frasalg af dets reservedelsdivision.

Ifølge InsideBusiness har storbanken også gennem længere tid arbejdet på frasalget af PCH Engineering for kapitalfonden Erhvervsinvest. En sag der faldt på plads torsdag, hvor Mærsk-ejede KK Wind opkøbte virksomheden.

Stærk historik i Danmark

Historisk set har SEB gennem årene spillet en markant rolle på den danske M&A-scene. Udviklingen tog for alvor fart under nu afdøde Ole Andersen, der i slutningen af 1990’erne kom til den svenske bank fra Alfred Berg og hurtigt fik sat banken på landkortet, blandt andet med hjælp fra nuværende EQT-partner Morten Hummelmose.

Efterfølgende overtog Arne Due Hansen styringen af SEB’s M&A-division, der fortsat var både succesfuld og yderst profitabel, og efterfølgende overtog den nuværende chef, Carsten Heinild, tøjlerne i 2013 efter at have kørt parløb med Arne Due i en periode.

Siden da har SEB ikke været en nær så iøjnefaldende spiller, og især inden for børsmarkedet har man kun haft begrænset held. For nogle år siden så man ellers ud til at have fået en smule fodfæste på den del af markedet med opgaver for blandt andre Netcompany, DFDS og Royal Unibrew. Siden har det dog været småt med ECM-aktiviteten hos SEB, hvilket gør banken sårbar i de år, hvor man ikke har samme momentum i den rendyrkede M&A-forretning.

 

Læs mere

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar