mastercardpix

Inside story

Mastercard under hårdt pres. Nu kommer teknologisk storsats også til Danmark

Bankerne kommer i stor stil til at køre udenom Mastercard og andre kreditkort i fremtidens betalingssystemer. Men Mastercards folk vil fortsat sikre sig en rolle i Danmark. Læs hvordan i dette interview med kortgigantens vicedirektør Johan Lindström med ansvar for digitale betalinger og wallets i Europa.

Inden for det næste halve år ruller Mastercard en massiv teknologisk satsning ud på det danske marked. Det er det såkaldte Masterpass, der skal lanceres som et mobil- og onlinebetalingssystem, der kan bruges i både fysiske butikker og ved nethandel.

Populært sagt er Masterpass en app eller en såkaldt mobil wallet, der kan lægges i telefonen og bruges kontaktløst. Og i andre typer devices. Den kan også rumme andre kreditkort og minder lidt om de systemer, som Coop, dankortet og mest kendt MobilePay/Swipp. Men forskellen er, at Masterpass også kan bruges globalt og altså ikke kun er et lokalt fænomen som succeshistorien MobilePay. Samtidig er Masterpass også et digitalt kreditkort, der overflødiggør indtastning af kortdata ved køb via internettet.

Det vil sige, at man ved internetkøb sendes direkte til en del af net- eller mobilbanken, hvor man kan bruge sit fingeraftryk til at gennemføre transaktionen:

”Masterpass er live i 37 lande, og det kører også i Sverige, Norge og Finland, så Danmark er på vores liste, og planen er, at vi lancerer i slutningen af året. De nordiske markeder er vigtige for os. For de er attraktive markeder at afprøve ny teknologi i,” lyder det fra vice president digital payments Western Europe Johan Lindström fra Mastercard i London.

Koncernen vil ligesom med den øvrige korthåndtering overlade den direkte kundekontakt til bankerne. Derfor er man afhængig af at indgå aftaler med bankerne. Derefter skal butikkernes kontaktløse terminaler bruges til at gennemføre betalingerne. Men det kommer til en vis grad til at ske i konkurrence med Danske Banks MobilePay, som i dag er et fælles projekt bankerne imellem:

”Vi har ingen konkrete aftaler med de danske banker endnu, og Danske Bank må selv svare på, om de vil indgå aftaler med os. Men vi tror ikke, at MobilePay bliver et problem. Vi bruger systemer, der allerede er i butikkerne, og fra 2020 vil alle betalingsterminaler i Europa være i stand til at håndtere kontaktløse betalinger. Og forskellen på vores og andre wallets er, at Masterpass er global og kan bruges i alle lande.”

Den store trussel kommer fra konto til konto-betalinger

Selv om Mastercard er meget udbredt i Danmark, så er bankerne i fuld gang med at udrulle konto til konto-betalinger herhjemme, og det bliver kun mere synligt i årene, der kommer. Det interessante for banker og butikshandel ved konto til konto-betalinger er, at det er markant billigere, fordi kortselskabet ikke længere er en del af ligningen:

”Et betalingssystem, der ikke har os med, er af mindre interesse for os end et system, der har os med. Det er åbenlyst. Vi tror, at der er plads til forskellige løsninger i markedet. Forbrugerne vil gerne have flere muligheder. Banker og butikker vil gerne have flere valgmuligheder, og det er godt for konkurrencen.”

Udrulningen af den nye slags konto til konto-betalinger kommer nu til at gå endnu stærkere. For mandag morgen faldt en aftale mellem Nets og brancheforeningen Finans Danmark endelig på plads. Den indebærer, at prisen på de såkaldte straksclearinger falder, og det er dem, som de hurtige betalinger baserer sig på.

Som beskrevet i InsideBusiness var bankerne i de hektiske forhandlinger ellers på kollisionskurs med Nets, og meget tydede på, at det mangeårige samarbejde, hvor Nets står for clearingen af danske betalinger, ville falde til jorden. Årsagen var, at bankerne ville have prisen sat markant ned. Ikke mindst på det boomende marked for straksclearinger, der netop gør det muligt at skære kortselskabernes del af kagen ud.

Men Nets blev altså banket på plads og en aftale med markant lavere priser i bytte for forhåbentlig mere volumen blev offentliggjort. Nets bebudede i pressemeddelelsen en kraftig vækst i antallet af realtidsbetalinger blandt andet takket være apps som MobilePay. Det kan oversættes til: Farvel til kortbetalinger og goddag til en massiv satsning på de billige konto til konto-betalinger i primært MobilePay, som Nets nu samarbejder med bankerne om. Kort sagt: En kæmpe bet til Mastercard og Visa på det danske marked.

Mastercard vil også ind på vigtigt nyt marked

Men modsvaret fra Mastercard er, at man også vil spille en rolle på markedet for konto til konto-betalinger:

“Konto til konto-overførsler er noget, vi holder meget øje med. Det er også derfor, vi har opkøbt Voca Link, der er en spiller i Storbritannien, som styrer de hurtige betalinger. Det er et stort opkøb, og baseret på herpå vil vi gøre meget mere på dette område. Men det er tidligt, så vi ved ikke præcis hvordan.”

Men selv om Mastercard i dag har styrken af at være i stand til at gennemføre betalinger globalt, så er det ikke sikkert, at denne fordel varer ved. Også her er truslen mod kortselskabernes pengemaskine ved at materialisere sig. Populært sagt kan det globale betalingssystem sammenlignes med et togskinnenet. Mastercard og co. er et ret dyrt et af slagsen.

Derfor har vores egen danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, sat det nye betalingstjenestedirektiv (PSD2) i søen. Det er et kæmpe lovkompleks, som skal skabe øget konkurrence på betalingsområdet, som p.t. er ved at blive implementeret i Danmark med to vigtige deadlines: den 1. juli og til årsskiftet.

Men en ny spiller har meldt sig på banen, og det kan blive et rigtig stort problem for kortselskaberne: Den Europæiske Centralbank (ECB) har bebudet et helt nyt ’skinnenet’ på betalingsområdet. I sidste uge blev priserne offentliggjort i en pressemeddelelse – 0,2 eurocent per betaling svarende til 1,4 øre. Det er en kæmpe trussel mod kortselskabernes europæiske dominans. For kan banker som Danske Bank/MobilePay indgå aftaler om udrulning af konto til konto-betalinger i hele Europa via det nye skinnenet, så har Mastercard et større problem.

”PSD2 er skabt for at øge konkurrencen, gøre markedet mere agilt og få nye ting til at ske. Det primære formål er at forbedre brugeroplevelsen og reducere omkostninger for alle involverede. For os vil det skade nogle forretninger, men også skabe nogle muligheder for os,” siger Johan Lindström til sagen.

Mastercard vil levere betalingsteknologi

Af samme årsag er Mastercard nødt til at gå nye veje som betalingsteknologileverandør. På den store pengekonference Money 20/20, der i disse dage løber af stablen i Bella Center, fremviste Mastercard noget af fremtiden: For eksempel en ring, der kan bruges til kontaktløse betalinger, eller hvad med en bil, der selv ordner regningen ved benzinstanderen, eller måske et smartur, som også kan bruges til betale med?

”Vi har mulighed for at udvikle avancerede løsninger ved at udnytte den computerkapacitet og fingeraftryksskanner i mobiltelefonen, der er lige ved hånden og meget mere avanceret end terminalen i butikken,” siger Johan Lindström, som understreger, at Mastercard udvikler i samarbejde med partnere som Apple, Samsung, Google og mange andre spillere i verden.

 

Billedtekst: Et ur som betalingsmiddel er blot en af mulighederne i Mastercards nye betalingssystemer. Andre kan installeres i ringe, i biler, i mobiltelefoner – der er talrige muligheder 

Læs mere

Nets risikerer at tabe stort forretningsområde på jorden

Ny gebyrlov er svidende nederlag til detailhandlen. Banker kan juble

Danske Bank vil tage Mobilepay et skridt videre

Danske Bank gør klar til massiv disruption af betalingsområdet

Det ultimative våben mod Nets og Dankortet