;
Arnstedt

Ugens Insider

McKinsey-udbryder rejser nye penge efter opsplitning af partnerkreds

De to McKinsey-udbrydere bag Blazar Capital er gået hver til sit, men for selskabet og en af frontfigurerne er rejsen ikke slut endnu. Medstifter Christian Arnstedt er i gang med at rejse ny kapital til selskabet. Imponerende vækst i selskabets flagskib, der sælger ure.

Det har været alt andet end en rolig start på iværksættertilværelsen for de to erhvervstalenter i Blazar Capital Denis Fedoryaev og Christian Arnstedt. Efter en lynkarriere i McKinsey & Company, hvor de begge fik titel af juniorpartner og senere vandt den prestigiøse Forbes-pris 30 under 30, valgte de to McKinsey-kolleger for halvandet år siden at springe ud som superiværksættere med deres eget fondslignende forretningskoncept i selskabet Blazar Capital.

De to stiftere samlede hurtigt et hold af talenter omkring sig med folk fra andre store konsulenthuse, og selskabets advisory board blev sammensat af nogle af de tungeste erhvervs- og iværksætterprofiler, som Danmark har at byde på.

Fakta: Blazars rådgivere

Blazar Capitals advisory board består af en række tunge erhvervs-, investor- og iværksætterprofiler. I gruppen finder man:

  • Novozymes-formand og tidligere Carlsberg-chef Jørgen Buhl Rasmussen
  • Tidligere Pandora-direktør Mikkel Vendelin Olesen
  • Stifter og administrerende direktør i MyToys Group Oliver Lederle
  • Serieiværksætter og stifter af Endomondo Jakob Jønck
  • Serieiværksætter og stifter af Cogniance Juha Christensen
  • Managing partner i SEED Capital Ulla Brockenhuus-Schack

Men til trods for medgangen valgte de to forretningspartnere sidste år at gå hver til sit efter uenigheder om selskabets fokus. Det er ifølge Christian Arnstedt sket uden det store drama, men han bekræfter, at Denis Fedoryaev har forladt driftsfunktionen i selskabet efter et delvist udkøb.

”Han har fået nogle penge, men det er ikke et helt udkøb, for vi arbejder stadig sammen om nogle af de første cases og har et super samarbejde om det. Men de ting, vi laver fremover, laver vi i hver vores regi,” siger Christian Arnstedt og oplyser, at de to blev enige om at gå hver til sit i april sidste år, altså godt et halvt år inde i selskabets liv.

”På indholdssiden ville vi grundlæggende ikke helt det samme. Han ville gerne noget med platforme, og jeg ville gerne noget med e-commerce. Men vi er stadig gode venner, så det er så god en historie, som sådan noget kan være, når man vælger ikke at skulle arbejde sammen længere,” siger Christian Arnstedt.

Rejser pænt millionbeløb

At de to stiftere ikke længere skal samarbejde om Blazar Capital, er dog ikke ensbetydende med, at arbejdet med selskabet stopper. Tværtimod.

Selskabet har for nylig lukket den første investeringsrunde i en ny kapitalrejsning og er netop nu ved at rejse yderligere kapital til vækst i en anden runde.

”Vi har rejst et fint tocifret millionbeløb, og vi kommer til at close lidt mere. Det er vi selvfølgelig glade for, for det er altid dejligt, at der er nogle dygtige mennesker, der tror på en,” siger Christian Arnstedt.

Også på partnerfronten holder Arnstedt tempoet oppe. Han har været på fangst hos kapitalfonden Axcel og har hyret en af selskabets investment mangagers, Michael Thomsen, ind som CFO i Blazar. Thomsen er ligesom Fedoyryaev og Arnsted også selv tidligere McKinsey-konsulent, men han har arbejdet med investeringer de seneste år og tilfører dermed også kompetencer inden for køb og salg af virksomheder. En vækstmulighed, som Blazar Capital hidtil ikke har gjort sig meget i, men som stifterne altid har holdt døren åben for.

Selv sluttede Arnstedt karrieren i McKinsey som juniorpartner, hvor han blandt andet arbejdede med vækstplaner til kundernes selskaber. De færdigheder, kombineret med McKinseys analytiske værktøjskasse, er grundlaget for den måde, Blazar fungerer på.

Blazar Capital bygger typisk porteføljeselskaberne op fra bunden, men er altså også klar til at købe, hvis det rigtige tilbud byder sig, men i modsætning til kapital- og venturefonde er der ingen tidsbegrænsning på ejerskabet af porteføljevirksomhederne.

Derfor bryder Christian Arnstedt sig heller ikke om betegnelsen ’fond’, men foretrækker i stedet at kalde Blazar Capital for et operationelt holdingselskab.

”For det kan sagtens være, at vi om 15 år stadigvæk er ejere af eksempelvis Nordgreen. I modsætning til fonde, der ofte har en udløbsdato, så kan vi eje vores virksomhederne så længe, vi selv synes, vi er den rette ejer,” siger han.

Flagskibet Nordgreen

Virksomheden Nordgreen, der sælger ure i mellemprisklassen, er et af Blazars første porteføljeselskaber, og her har stifterne tilsyneladende ramt rigtigt med de analyser, der viste, at der var et hul i markedet for betalelige ure.

Det går ifølge Arnstedt rigtig godt for virksomheden, og efter blot et års drift er selskabet kommet ind i over 60 butikker globalt og har derudover også godt fat i kunderne online, anfører han. For nylig landede selskabet en ny stor aftale, som vil give selskabet endnu mere luft under vingerne.

”Nordgreen har lige indgået en aftale med fire store luftfartsselskaber, heriblandt Lufthansa. Så ved udgangen af marts vil man kunne købe urene i Lufthansas fly, og det er noget, der batter i volumen for en relativt lille virksomhed som vores,” siger han.

Et af kendetegnene ved Blazar Capital, da det først fik opmærksomhed, var stifternes evne til at tiltrække frivillig arbejdskraft. Selv om selskabet bare var nogle måneder gammelt, summede lokalerne i Købmagergade alligevel af liv, da InsideBusiness kiggede forbi sidste år. Men også her kan man mærke, at Blazar er ved at blive modent.

De korte ansættelser og frivillige kræfter er blevet tonet ned, i takt med at porteføljeselskaber er vokset, og i dag er det især seniortalent, der efterspørges.

“Vores første selskaber havde mange frivillige, da de ingen penge havde, men i dag foretrækker de helt klart langtidsansættelser, fordi man får noget kontinuitet, som man mangler, når folk kun er ansat i to måneder ad gangen. Du bruger kræfter på at lære folk op, men det kan du ikke gøre på den lange bane, da det forstyrrer dine seniorfolk i at gøre deres arbejde. Så korttidsansættelserne gør vi ikke så meget i mere,” siger Christian Arnstedt.

 

LÆS OGSÅ

Valgår får minister til at slukke for iværksætterpanelet

Tidligere McKinsey-partnere bag ny fond

Succesfuldt iværksætterikon eller fuld af varm luft? 

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri

Flyvende iværksætter med eget jetfly

Prominente navne bag ny fond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie

Private pengetanke satser formuen på alternativer