Det var langtfra nogen let opgave, da Lundbeck-formand Lars Rasmussen noget hovedkulds blev tvunget til at finde en afløser for den yderst succesfulde topchef Kåre Schultz.
Den forbigåede Novo-kronprins havde været lidt af et scoop for det børsnoterede medicinalselskab, der på relativt kort tid havde fået rydde gevaldigt op i Lundbeck og nød stor opbakning blandt investorerne.
Jagten på hans efterfølger blev igen varetaget af headhunteren Egon Zehnder, men processen skulle vise sig at tage noget længere tid end forventet.
Undervejs gjorde Lars Rasmussen det heller ikke lettere for sig selv ved offentligt at udtale, at man foretrak en kandidat med erfaring inden for CNS-sygdomme, der altid har været Valby-virksomhedens speciale.
Problemet er blot, at det langtfra vrimler med kvalificerede kandidater med viden om det snævre sygdomsområde, ligesom det for en dansk virksomhed som Lundbeck er umuligt at jagte de største profiler af den simple grund, at man på globalt plan slet ikke kan matche branchens helt store sværvægtere.
Jagten på en ny CEO tog da også næsten et år, før amerikanske Deborah Dunshire endelig kunne indtage hjørnekontoret hos Lundbeck.
Trods den lange searchproces og den tårnhøje løn, man har været tvunget til at betale den sydafrikanske topchef, har Deborah Dunshires snart fem år i Lundbeck langtfra været en udpræget succes.
Og med en forskerordning, der står til at udløbe om to år, kombineret med det faktum, at Lundbeck-direktøren runder 61 om få måneder, er bestyrelsen og formand Lars Rasmussen atter en gang tvunget til at overveje, hvem der fremover skal stå i spidsen for Lundbeck.
Derfor har man igen hyret Egon Zehnder, denne gang i form af partner Marie Grønnegard, til at bistå med en såkaldt succession planning, der basalt set går ud på at vurdere eventuelle interne kandidater, samt hvorvidt der skulle sidde potentielle kandidater rundtom i verden, der muligvis kunne være interesserede i et skifte.
Flere kilder peger dog over for InsideBusiness på, at der sandsynligvis ikke er nogen interne kandidater, der kan overtage rollen som topchef, når Deborah Dunshire forlader Lundbeck.
En kandidat, der har været nævnt, er den mangeårige Lundbeck-mand Jacob Tolstrup, der i dag er koncerndirektør med ansvar for det kommercielle område. Han fyldte 50 sidste år og har således den helt rette alder, men alligevel peger flere headhuntere på, at han ikke nødvendigvis er den oplagte kronprins, som mange ellers anser ham for at være.
En kandidat kunne meget vel være tidligere Novo-kronprins Jakob Riis, der efter sin exit fra insulinkæmpen effektivt har ryddet op i Falck og senest blev en del af Lundbecks bestyrelse.
Hos Lundbeck afviser formand Lars Rasmussen, at man har nogen konkrete planer om at udskifte koncernens topchef.
”Vi er meget glade for de resultater, Deborah har skabt inden for forskning og udvikling i Lundbeck, og vi har ingen planer om at ændre på det ansættelsesforhold. Vi kigger ikke på alder, men på kompetencer i den sammenhæng,” siger Lars Rasmussen der samtidig bekræfter, at sucession planning er en årligt tilbagevendende proces for alle ledelsesniveauer, hvilket ifølge ham er et helt naturligt led i at drive en professionel virksomhed.
”Det sker i alle virksomheder, og det er en helt naturlig proces, som også fylder meget i de bestyrelser, jeg sidder i. Det kører på tværs af organisationen, og basalt set er det blot en del af et professionelt stykke HR-arbejde,” siger han.
Et typisk usikkerhedselement i mange udenlandske topchefers ansættelse herhjemme er den føromtalte forskerordning, der normalt løber i syv år. I flere tilfælde, senest blandt andet med tidligere FLSmidth-direktør Thomas Schulz, begyndte spekulationerne om hans fremtid at tage til, i takt med at den tyske topchef nærmere sig afslutningen på sin forskerordning.
”Forskerordningen er til stor glæde for mange danske virksomheder, der opererer i en global verden, hvor den danske skattesats ikke altid er konkurrencedygtig. Og selv når en sådan ordning ophører, vil der for mange direktører være andre hensyn end økonomi, der spiller ind,” siger Lars Rasmussen.
Ikke udpræget populær
Især blandt flere af de store danske investorer er man noget kritisk over for Lundbeck og Deborah Dunshires præstationer de senere år.
Flere medgiver således, at topchefen har haft held til at brede Lundbeck noget snævre fokus ud til andre sygdomsområder, herunder migræne.
Dog mener flere, at hverken aktiekursen eller Lundbecks kommercielle resultater har været specielt imponerende, og medicinalselskabets omsætning var da også i 2022 blot på samme niveau, som da Dunshire overtog efter Kåre Schultz i 2018.
Samtidig foretog Lundbecks ejer, Lundbeckfonden, for lidt over et år siden et noget kontroversielt aktiesplit, hvor man fik gennemtrumfet en ny struktur med A- og B-aktier. Argumentet var, at det ville gøre det lettere for Lundbeck at betale med aktier, hvis man ville foretage opkøb, men hos de fleste investorer bliver trækket forsat anset for at være et tilbageslag og en forældet struktur, der hæmmer investorernes indflydelse.
Læs mere
Chokskifte ryster landets headhuntere. Hvem følger med?
Tidligere Danske Bank-chef forlader kriseramt headhunter
Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår
Problemerne tårner sig op for førende headhunter
Carlsberg jagter afløser til topchef
International headhunter snupper dansk topprofil
Succesfuld headhunter mister frontfigur