politiken

Redaktørens analyse

Mediegigant fyrer formand efter magtkamp

Det var længere tids magtkamp og fløjkrig, der i sidste uge førte til, at JP/Politikens Hus anført af tidligere formand Jørgen Ejbøl valgte at fyre nuværende formand, Peter Bartram.

Tvangsægteskabet mellem Politiken og Jyllands-Posten (JP) slår igen revner. Det står klart, efter at den ene af koncernens to aktionærer, Jyllands-Postens Fond, valgte at fyre formanden for mediegigantens bestyrelse.

Peter Bartram var ellers håndplukket til opgaven af netop Jyllands-Postens Fond anført af formand Jørgen Ejbøl. Men den tidligere militærmand fik blot to år i spidsen for mediekoncernen, der omsætter for knap 4 milliarder kroner om året.

Fyringen er særdeles opsigtsvækkende, da det var netop Ejbøl, der, som InsideBusiness kunne afsløre i begyndelsen af 2021, valgte at udnytte sin ret til at vælge formand i den samlede koncern og reelt fyre den mangeårige formand Lars Munch, der kommer fra Politiken-siden.

I forbindelse med ansættelsen af Peter Bartram, der frem til 2017 var forsvarschef og general, var især Politiken-Fonden anført af koncernens tidligere topchef Lars Munch særdeles kritisk over for valget af Bartram, da man havde store betænkeligheder i forhold til hans kompetencer i forhold til at stå i spidsen for en moderne medievirksomhed.

Netop Munch havde efter sin fyring fået et overraskende comeback, idet han siden begyndelsen af 2022 har bestridt hvervet som formand for netop Politiken-Fonden.

Uenigheden kører ifølge InsideBusiness’ oplysninger fortsat for fuld styrke bag kulisserne i den danske mediegigant, der ud over de to aviser også står bag Ekstra Bladet og ejer knap halvdelen af aktierne i Dagbladet Børsen.

Ud over den ene aktionærs skepsis over for koncernens formand har der gennem de sidste to år også været store interne diskussioner om, hvorvidt man i stigende grad skal forsøge at centralisere koncernen eller i stedet fokusere på at drive de enkelte medier som selvstændige enheder.

Selv om Jørgen Ejbøl med fyringen af Lars Munch i 2021 indledningsvis lignede koncernens nye stærke mand, har den ophedede interne debat kombineret med de store udfordringer for især Jyllands-Posten dog svækket den garvede mediemand i en sådan grad, at fyringen af Bartram skal ses som et forsøg på at gyde olie på de rørte vande og samtidig skabe ro om sin egen position.

Krisen hos JP medførte desuden, at man sidste sommer sagde farvel til chefredaktør Jacob Nybroe, der efter syv år på posten reelt blev fyret, hvilket kastede mediet ud i en tid med omfattende uro med både opsigelser og ikke mindst fyringer. Det har været en del ledelsesuro i Jyllands-Posten efter Nybroes fyring.

Således valgte man at udnævne Marchen Neel Gjertsen som konstitueret ansvarshavende chefredaktør, mens man samtidig kørte en rekrutteringsproces for at finde en ny chefredaktør med blandt andet store wallpapers, som dominerede JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen, hvor man søgte en profil til at lede ’Danmarks internationale avis. Der skete dog ikke andet end det forventelige, at man udnævnte Marchen Neel Gjertsen som ny chefredaktør.

Først på året valgte chefredaktør Steen Rosenbak med ansvar for JP’s erhvervsdækning og mediet Finans at gå på tidlig pension som kun 56-årig, mens Maria Kehlet blev ny ledende redaktør på Finans. Så der var i perioden ganske meget uro på Jyllands-Posten, som tillige var hårdt ramt af massive fyringsrunder som følge af især faldende læsertal og vigende annoncekroner.

Kilder tæt på bestyrelsesstriden beskriver over for InsideBusiness, at når Jørgen Ejbøl og Jyllands-Postens Fond nu vælger at fyre den formand, de selv har udpeget, vidner det om, at man nu må sluge en betydelig kamel og dermed give en indrømmelse over for den anden fløj.

Våbenhvile for en stund

Flere kilder beskriver situationen i toppen af koncernen som uholdbar, fordi man gennem de sidste par år reelt har forsøgt at drive en medievirksomhed i en uhyre omskiftelig og udfordrende tid med tre forskellige bestyrelser, der ikke nødvendigvis er enige.

Selv om det indtil videre ikke har påvirket den daglige drift, hæfter flere kilder sig dog ved, at man set i lyset af den uholdbare situation har haft noget svært ved at tiltrække brugbare kandidater til bestyrelsen.

Så sent som i efteråret kørte Jyllands-Postens fond med hjælp fra en dansk headhunter således en større rekrutteringsproces med henblik på at finde et par nye emner til aktionærens bestyrelse.

Den øvelse viste sig dog at være særdeles vanskelig, da den store uro både internt og udadtil havde påvirket flere af kandidaternes lyst til at indtræde i bestyrelsen.

Med fyringen af Peter Bartram synes der nu at være en midlertidig våbenhvile, og internt krydser de fleste fingre for, at de to aktionærer kan nærme sig hinanden i de kommende måneder, blandt andet ud fra et fælles ønske om at ville koncernen det bedste.

 

Læs mere

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation

Ny bog om Novo Nordisk får seks stjerner

Kan kommunikationsledelse ændre verden?

En ultraløbers læringer om ledelse

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere