Valuer dennis

Redaktørens analyse

Coronakuller og varm luft på vækstbørs

Endnu et tvivlsomt koncept er stormet ind på den omstridte vækstbørs First North ledsaget af luftige forretningsplaner og en ualmindelig høj værdiansættelse. Hvornår vil OMX være sit ansvar bevidst og fokusere på kvalitet frem for kvantitet.

Om der er tale om coronakuller, for tidlige forårsfornemmelser eller bare god, gammeldags jubeloptimisme, vides ikke.

Men seneste notering på vækstbørsen First North har på ingen måde været med til at pynte på minibørsens noget skrantende renommé

Selskabet Valuer, der gjorde sin entré på First North i dag, faldt med næsten 20 procent på sin første børsdag, hvilket må siges at være en vaskeægte fiasko.

Hvordan den digitale matchmakingvirksomhed nogensinde er nået så langt, er dog helt uforståeligt.

Selskabet, der kun har et par år på bagen og har udviklet en platform, der kobler iværksættere med tunge, pengestærke virksomheder, kan ganske vist prale af at have giganter som Ørsted, ISS og Siemens på kundelisten.

Så langt, så godt.

De flotte referencer har dog ikke endnu sat deres aftryk i regnskabet for Valuer, hvor man i seneste årsregnskab blot omsatte for 4,8 mio. kr. Alligevel stormede virksomheden på First North med en markedsværdi på 300 mio. kr.

Hvordan selskabets ledelse med direktør og medstifter Dennis Poulsen (billedet) i spidsen og de øvrige ejere sammen med deres rådgivere fra revisionshuset Grant Thornton er nået frem til netop den optimistiske værdiansættelse, er svært at gennemskue.

Især fordi Valuer ikke ligner en vækstforretning, men en abonnementsbaseret virksomhed med vigende omsætning og en spinkel økonomi, hvor kassebeholdningen er stort set ikkeeksisterende, mens gælden til Danske Bank er på lidt over 6 mio. kr.

Ud over at få flere kunder i folden skal Valuer ifølge selskabets eget børsprospekt også de kommende år få de trofaste kunder til at betale en del mere, end de gør i dag. Det er jo sådan set logisk, men den vågne aktionær burde nok spørge sig selv, hvordan en så skrøbelig virksomhed ifølge egne ambitioner i snit skal lokke kunderne til at betale næsten fire gange så meget for deres abonnement i løbet af de kommende år.

Fonde løb skrigende bort

Ydermere er det en offentlig hemmelighed, at flere venturefonde for længst er blevet præsenteret for muligheden for at opsnappe Valuer, men alle er løbet skrigende bort.

Netop de fonde må antages at være blandt dem, der bør være i stand til at gennemskue, hvornår noget er en god forretning. Men især også når det ikke er.

Men det kan de private investorer åbenlyst ikke, så ligesom den rigtige børs nu er reduceret til skraldespand for kapitalfondene, så er First North nu en platform for de selskaber, som ingen professionelle investorer vil bruge deres penge på. Så hvem skal holde dem i hånden og advare småsparere mod at bruge deres penge på at investere i noget, der mest af alt minder om luftkasteller?

De udpegede rådgivere har de senere år tjent formuer på den uudtømmelige strøm af selskaber, der er valfartet til First North, og det samme har OMX Nordic Exchange, også kendt som fondsbørsen. Sidstnævnte burde dog i høj grad være sin opgave voksen og sortere noget mere selektivt i, hvad man tillader på børsmarkedet.

Det gik galt omkring finanskrisen, hvor håbløse selskaber med tynde koncepter var væltet ind på vækstbørsen akkurat som nu.

Men da det står sløjt til med de rigtige børsnoteringer herhjemme, skal pengene jo tjenes et andet sted, hvorfor Nasdaq klogeligt har spundet en historie omkring den usunde hype, der er omkring alt, hvad der minder om iværksætteri i dag.

Tilliden smuldrer

Men med en hær af rådgivere og manglen på kritiske analyser bør det netop være OMX, der er sig sit ansvar bevidst og begynder at sortere noget mere kritisk i, hvem man lukker ind på børsen.

Hvis det ikke sker, vil tilliden til både OMX og First North smuldre, i takt med at flere dårlige sager vælter ud af skabet.

Og når et selskab som Valuer kan få en markedsværdi på minibørsen, der er 10-15 gange højere, end hvad investorerne normalt vil betale for tilsvarende selskaber, bør alarmklokkerne ringe.

Det gør de bare ikke. For First North er blevet en god forretning for ikke blot børsen selv, men også for selskaber og en hær af rådgivere, der efterhånden har erfaret, at man i øjeblikket kan sælge næsten alt til de private småsparere herhjemme.